Termen cautat

Sistemul HLA


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru determinarea compatibilitatii tesuturilor de origine diferita (HLA) masoara substantele numite antigeni situate pe suprafata tesuturilor si celulelor corpului. Rezultatul acestui test indica daca tesutul este compatibil cu al altei persoane in vederea efectuarii unui transplant.

Antigenii sunt cei care fac difenrenta intre tesutul normal al corpului si un tesut de origine straina (care provine de la alta persoana).

Acest test se mai efectueaza si pentru a identifica posibiltatea ca o persoana sa dezvolte in timpul vietii sale o boala autoimuna.
Pentru test sunt folosite doua clase mari de antigeni:

  • Clasa I care cuprinde trei clase de antigeni (HLA-A, HLA-B, HLA-C) si se gasesc pe suprafata unor anumite celule sanguine;
  • Clasa II contine o singura clasa de antigeni (HLA-D) care se gasesc pe anumite celule ale corpului.

Fiecare din aceste grupe contine la randul sau mai multe grupe de antigeni.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru:

  • a verfica daca doua tesuturi sunt compatibile in vederea efectuarii unui transplant de organe sau maduva osoasa intrucat succesul unui transplant depinde de cat de mult se potrivesc antigenii;
  • a vedea daca doua persoane sunt inrudite. Daca sistemele de antigeni sunt asemanatorare, este foarte probabil ca persoanele sa fie inrudite. Acelasi test este folosit pentru a demonstra paternitatea;
  • a identifica persoanele cu risc de a dezvolta o boala autoimuna pe parcursul vietii lor.

PREGATIRE PACIENT

Daca o persoana doreste sa doneze tesut sau celule sanguine, doctorul poate verifica istoricul medical al acestuia, daca a avut cancer, infectii, daca a consumat droguri, daca a calatorit in strainatate sau a fost expus la substante toxice.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Scopul efectuarii acestui test este de a masura antigenii de pe suprafata tesuturilor sau celulelor organismului . Verificarea antigenilor indica daca un tesut este compatibil cu cel al altei persoane pentru transplant.

Ca un transplant de organe sau tesut sa fie reusit este necesara o cat mai mare compatibilitate intre antigeni. Masura in care un sistem de antigeni este compatibil are mai mare importanta in transplantul unor organe decat al altora. De exemplu, compatibilitatea testuturilor in cadrul unui transplant de maduva osoasa trebuie sa fie mai mare decat in cadrul transplantului de rinichi.

Pentru a identifica relatiile de inrudire intre doua persoane, cu cat sistemele de antigeni sunt mai asemanatoare, cu atat probabilitatea ca acestea sa fie inrudite creste.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care persoana donatoare a suferit o transfuzie de sange cu 3 zile inainte de efectuarea testului.

ALTE INFORMATII

Un test HLA este mult mai folositor in demonstrarea relatiilor de rudenie intre persoane decat un test de sange. Desi un test HLA nu poate dovedi ca doua persoane sunt cu adevarat inrudite, poate indica probabilitatea ca acestea sa fie inrudite si poate astfel fi folosit in tribunal daca problema pusa in discutie este relatia de sange.

Comentarii

sunt o autoimuna cu antecedente complexe si am o mare intrebare:cat costa acest tip de analiza... asta pt ca doresc ca in viitorul apropiat sa stiu daca pot sa nasc niste copii sanatosi... in fine... sincer, as dori cat mai multe informatii in privinta acestei probleme... am vazut mult prea multi copii bolnavi incurabil incat sa imi controlez viitorul si viitorul altora care depind de deciziile mele. Multumesc anticipat!