Termen cautat

Sodiul sau natriul seric


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru sodiu seric este efectuat pentru stabilirea nivelului de sosiu (natriu, NA) in sange. Sodiul este atat un electrolit cat si un mineral, care joaca un rol foarte important in pastrarea echilibrului electrolitilor si a apei (cantitatea de lichid intalnita in interiorul si exteriorul celulelor) din sange.

Cea mai mare parte din cantitatea de sodiu (aproximativ 85%) este regasita in sange si lichidul limfatic, fiind partial controlata de hormonul numit aldosteron, produs la nivelul glandelor suprarenale. Nivelul aldosteronului din organism actioneaza ca un indice pentru rinichi in ceea ce priveste cantitatea de sodiu eliminata prin urina.

In natura sodiul este regasit in majoritatea alimentelor, sau ca ingredient al mancarurilor gatite, sub forma sarii de masa sau a bicarbonatului de sodiu. Sodiul poate fi intalnit si in industria farmaceutica, intrand in componenta unor medicamente precum laxativele, aspirina, apa de gura sau pasta de dinti.

Cantitatea prea mare de sodiu din dieta poate sa duca la cresterea presiunii arteriale la anumite persoane, sporind in acest fel riscul aparitiei unor boli de inima, infarct, sau leziuni la nivelul rinichilor, si agravand totodata insuficienta cardiaca. De asemenea, cantitatile prea mari de sodiu din organism duc la retentia unei cantitati mari de apa, cauzand umflaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare.

In general nivelul scazut al sodiului in organism este intalnit doar la persoanele care urmeza tratamente pe baza de diuretice, sufera de diaree sau stari de voma severe, sau care transpira excesiv.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea concentratiei de sodiu din organism este efectuat pentru:

 • stabilirea echilibrului dintre apa si electrolitii din sange;
 • determinarea cauzelor care duc la simptome date de nivelul mic sau, dimportiva, mare al sodiului;
 • monitorizarea unor boli ale rinichilor sau ale glandelor adrenale.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra, aceasta fiind primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de sodiu seric necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de sodiu din sange au fost stabiliti dupa cum urmeaza:

 • Adulti: 136-145 mEq/L (miliechivalenti per litru);
 • Copii: 138-145 mEq/L.


Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala (hipernatremie), acest lucru se poate datora unei diete bogate in sodiu sau deshidratarii organismului. Deshidratarea poate fi cauzata si de unele conditii medicale precum: diaree sau stari de voma severe, sindromul Cushing, boli sau leziuni ale rinichilor, cetoacidoza diabetica, sau diabetului insipid.

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori mai mici ale nivelului de sodiu (hiponatremie) acest lucru poate fi cauzat de: transpiratie in exces, arsuri, diaree sau stari de voma severe, exces de lichide (cu precadere apa), alimentatia saraca, activitatea scazuta a glandelor suprarenale sau a glandei tiroide, insuficienta cardiaca, boli ale rinichilor, ciroza, fibroza chistica, sau sindromul secretiei inadecvate de hormon antidiuretic (SIADH).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

 • administarea unor medicamente precum: anticonceptionale orale, corticosteroizi, antibiotice, estrogen, antidepresive triciclice, heparina, medicamente noninflamatorii nesteroidiene, diuretice, litium, si multe medicamente menite sa trateze preiunea crescuta arteriala.
 • nivelul crescut de glucoza, trigliceride, sau proteine;
 • administrarea intravenoasa de lichide (IV) in urma unei spitalizari sau interventii chirurgicale recente.

ALTE INFORMATII

Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Chiar daca testul indica un nivel ridicat sau scazut de sodiu seric, acest fapt nu inseamna ca sunteti in mod automat bolnav. Doctorul va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.