Termen cautat

Stabilirea nivelului de Antigen Cancer 125 (CA-125)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Antigenul cancer 125 (CA-125) este o proteina care se regaseste pe suprafata tutoror celulelor cancerigene, in cazul dezvoltarii cancerului ovarian, dar si in cazul altor forme de cancer si de asemenea la nivelul unor tesuturi. Analiza CA-125 este folosita pentru a depista prezenta unui anumit tip de cancer in organism, pentru monitorizarea tratamentului sau stabilirea recurentei cancerului ovarian.

DE CE SE FACE TESTUL?

Cel mai frecvent, testul pentru stabilirea nivelului de CA-125 in organism este efectuat pentru a se monitoriza raspunsul organismului la un anumit tratament pentru cancer (daca nivelul de CA-125 scade, inseamna ca raspunsul este unul pozitiv), sau pentru a stabili posibilitatea de recidiva a unei forme de cancer. Acest test este efectuat si pentru a se determina daca principalele organe afectate de cancer la femei sunt ovarele.

Testul CA-125 nu este recomnadat pentru screening. Cu toate acestea el se poate efectua pentru a stabili gradul de risc al aparitiei cancerului ovarian la femeile cu antecedente de acet gen in familie, sau care au prezentat mutatii somatice ale BRCA1 in cancerul de san.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru stabilirea nivelului de CA-125 in organism nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a nivelului de CA-125 este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele analizei CA-125 sa se inscrie in parametrii normali, valorile acestei proteine trebuie sa fie mai mici de 35 kiloUnitati per litru (kU/L) (SI unitati).

Daca rezultatele analizei indica valori mai mari, acest lucru se poate datora unor boli inflamatorii pelviene, endometrioza, fibrom uterin, hepatita, ciroza, pancreatita sau lupus. Exista si cateva forme de cancer care pot avea drept cauza cresterea nivelului de CA-125 din organism: cancer ovarian (sau cancer al tuburilor falopiene, sau al endometriumului), cancer al pancreasului, stomacului, esofagului, ficatului, sanilor, colonului sau plamanilor si chiar dezvoltarea limfomului insotit cel mai adesea de ascite.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de CA-125 in organism pot fi influentate de administrarea anumitor medicamente. In consecinta, este bine sa va informati
medicul specialist cu privire la orice tratament urmat indifernt daca a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Testul CA-125 nu poate distinge intre tumori maligne si tumori benigne ale ovarelor. Din acest motiv este bine sa hotarati impreuna cu medicul dumnavoastra care este setul de teste pe care il veti efectua mai departe.

Comentarii

premenopauza, date Scor roma CA125 6,17U/mL, HE4 37,94 pmol/L, Roma 3,8 %. Puteti sa imi spuneti ce reprezinta aceste valori? Multumesc

La ultimul control ginecologic mi s-a recomndat efectuarea unei analize, CA 125 (antigen tumoral). rezultatul este de 383.1. Sunt diagnosticata cu cu endometrioza, uter polifibromatos si chist pe ovarul drept. Medicul meu nu este in localitate si-as vrea sa stiu ce reprezinta acest rezultat. Multumesc!

Buna ziua!La recomandarea dr. am efectuat analiza scor ROMA. Rezultatele sunt: HE4=44.30, CA 125=10.76, ROMA=5.60. Mentionez ca sunt la premenopauza. Ma puteti ajuta spunandu-mi daca sunt bune rezultatele, va rog?

Buna ziua.In urma depistarii unui chist pe ovarul drept,am facut testul ROMA in urma caruia mi au iesit urmatoarele valori:CA 125 10,81;HE 4 -62,83;a rezultat scor ROMA  11,49.Avand in vedere ca sunt in premenopauza si valoarea acestui scor este la limita,va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac.Va multumesc!

Buna ziua,

Rezultatul CA 125 este 37,2.Se incadreaza in limitele normale sau este putin depasita valoarea?

Va rog frumos sa-mi raspundeti.

Analiza ca 125 fara HE 4 este nula.Rata de eroare a acestui antigen este nespicifica si foarte mare.Incepand din septembrie 2011 in SUA screeningul se realizeaza Ca125 IMPREUNA cu HE 4.

  Daca veti face cautari pe net veti gasi zeci de articole in limba engleza unde CA 125 avea valori peste 1000 si era...o apendicita!

 

Numai programul ROMA(Risk of Ovarian Cancer) va poate da un pronostic corect.

 Sunt medici care nici macar nu stiu limba engleza.Aplica doar cunostintele pe care le detin.Lumea evolueaza si daca nu esti in pas cu ultimele descoperiri ca medic, mai bine te apuci de altceva.

Iata un link unde va puteti calcula singuri procentul.Trebyuie sa aveti amble valori ca125 si he 4.

http://southasia.abbottdiagnostics.com/Products/Instruments_by_Platform/roma.cfm

 

 Singura CA 125 are exact proportia statistica de 100%-76%=24% ca antigen specific.

 Ma mir ca citesc pretutindeni ca cutare medic a dat CA 125 si prea putini coreleaza cu HE 4 care este singurul antigen specific.

 Mult succes va doresc.

buna ziua .Mi-am facut analiza CA-125 si mi-a iesit 637,9 ,cred ca e grav ? luni vine ginecologul din concediu ,dar pana atunci ce ma sfatuiti sa fac

am un bebe de 9luni pe care il alaptez ar trebui intarcat?

mentionez ca atunci cand mi-am facut analiza aveam in 3zile de tratament cu augumentin ,flamexin si ovule klion d

astept raspuns

Pt  analiza CA125 : Cum se interpreteaza rezultatul  afisat de un laborator care face analiza CA125  prin metoda chemiluminiscenta si da ca interval pt valorile normale  0-21 ?  Concret :o valoare de 31.1 la laboratorul acesta este o valoare peste limita normala ( ei zic 0-21) sau in limita normala (<35)? Cum se face echivalenta?

Pagini