Termen cautat

Studiu electrofiziologic


DESCRIERE TEST

Studiul electrofiziologic reprezinta o investigatie ce inregistreaza impulsurile electrice si activitatea electrica a cordului. Testul se recomanda cu scopul identificarii cauzelor neregularitatilor ritmului cardiac si stabilirii metodei celei mai eficiente de tratament. In cursul desfasurarii investigatiei, medicul specialist administreaza persoanei testate medicatie aritmica cu scopul identificarii tratamentului optim pentru fiecare pacient.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, medicul specialist recomanda efectuarea studiului electrofiziologic in urmatoarele circumstante:

  • Pentru determinarea cauzei ritmului cardiac anormal.
  • Pentru localizarea locului unde se produce anomalia ritmului cardiac.
  • Pentru stabilirea celei mai eficiente forme de tratamente pentru neregularitatile ritmului cardiac.  
  • Pentru monitorizarea actiunii si eficientei medicamentelor antiaritmice.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea premergatoare efectuarii testarii implica urmatoarele:

  • Informarea pacientului cu privire la medicatie ce poate fi administrata in zilele premergatoare efectuarii investigatiei. In unele situatii, medicul specialist poate dispune intreruperea unor tratamente medicamentoase cu cinci zile inaintea efectuarii investigatiei. Un astfel de medicament poate fi aspirina. In cazul in care pacientul ce urmeaza a fi supus testarii sufera de diabet, acesta trebuie sa solicite indicatii referitoare la administrarea medicatiei specifice patologiei sale.
  • Pacientii ce urmeaza a fi suspusi investigatiei nu trebuie sa consume alimente sau lichide dupa trecerea miezului noptii dinainte de efectuarea testarii.
  • Pacientii ce urmeaza a fi supusi investigatiei trebuie sa semneze un formular de consimtamant cu privire la efectuarea testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea investigatiei, pacientii nu trebuie sa fi consumat alimente in seara ce preceda ziua investigatiei, sa fie constienti, insa usor sedati si sa se aseze in pozitie decubitala. Persoanalul medical administreaza pacientilor ce urmeaza a fi supusi investigatiei, un anestezic local in regiunea unde se va efectua punctia, de obicei la nivel femural. In acest sens se insera doua catetere prin intermediul unui vas de sange de calibru mai mare, pana la nivelul cordului. Cateterele sunt similare unor cabluri flexibile, foarte fine, cu diametrul de doi milimetri, care se manipuleaza prin intermediul radioscopiei si servesc inregistrarii permanente a activitatii cardiace si stimularii electrice prin conectarea lor la un stimulator extern. In general, este necesara administrarea de substante farmacologice in cursul desfasurarii procedurii, cu scopul precizarii diagnosticului. Durata de desfasurare a astudiului este de aproximativ patruzeci si cinci de minute. In urma finalizarii investigatiei, pacientul trebuie sa ramana in pozitie decubitala timp de aproximativ sase ore.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Resimtirea de palpitatii este normala in cursul acestei proceduri. Palpitatiile sunt induse de catetere prin stimulare sau de medicatia administrata de personalul medical. In unele situatii poate fi necesara administrarea unor socuri electrice externe cu scopul rezolvarii unor tulburari aritmice, insa acest lucru este necesar rareori.

RISCURI

Punctia invelisului cutanat se poate solda cu unele complicatii precum formarea unui hematom local care se resoarbe de la sine in timp. Complicatiile majore sunt inregistrate cu totul si cu totul exceptional, la 1 din 3.000 de cazuri si constau in hemoragii care necesita efectuarea de transfuzii, embolie pulmonara sau embolie sistemica si perforatie cardiaca cu tamponada cardiaca. Cu toate acestea, beneficiile procedurii sunt superioare riscurilor pe care le presupune, motiv pentru care se considera ca procedura merita a fi efectuata. In cazul in care apar complicatii, personalul medical este pregatit si dispune de mijloacele necesare rezolvarii situatiilor create. Inainte de semnarea consimtamantului, pacientii nu trebuie sa ezite sa solicite informatii suplimentare cu privire la neclaritatile pe care le au in legatura cu investigati.  

REZULTATE

Desi investigatia poate sa para infricosatoare pentru pacienti, testul electrofiziologic poate scadea semnificativ riscul aritmiei spontane si ajuta personalul medical sa ofere pacientilor cel mai potrivit tratament.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele investigatiei pot sa nu fie concludente in cazul in care pacientul nu respecta indicatiile medicale referitoare la pregatirile premergatoare testului. Acestia nu trebuie sa consume lichide sau alimente inainte de efectuarea testarii si sa evite administrarea aspirinei.

 

ALTE INFORMATII

In ultimii ani, domeniul electrofiziologiei a cunoscut progrese rapide devenind o ramura aparte a stiintei, cu un rol principal in domeniul cardiologiei moderne.

 

Comentarii

Cum arata formularul de consimtamant ? M-ar interesa acest aspect. Multumesc!

In ce situatii se recomanda studiul electrofiziologic?In urma unor episoade spontane de palpitatii mi s-au facut investigatii:ekg numeroase unde nu a fost prinsa nici o extrasistola si totul era normal,holter unde s-au prins extrasistole ventriculare izolate in jur de 2000 in 24 de ore fara episoade de ischemie silentioasa si tahicardie ventriculara,ecocardiograma unde rezultatul a fost Functie diastolica ventricul stang tip relaxare intarziata.Urmez tratament cu darob de 80  cate o tableta dimineata si seara de aproximativ cinci ani.In toata aceasta perioada am episoade de esv care apar spontan ,ma tin cateva zile sau doua saptamani perioada in care iau magneb6 extraveral si dupa aceste perioade dispar tot spontan.Controale fac periodic la cardiologul meu si nu apar modificari pe diagramele ecg.mi se recomanda in continuare tratamentul cu darob .Am varsta de 57 de ani.Am foarte multe cunostinte care sufera de asa ceva si mi-au spus ca pana la urma s-au obisnuit cu ele si nu le mai baga in seama.Tin sa va spu ca in perioade la cand isi fac aparitia ma simt foarte slabita,speriata cu toate ca-mi impun sa fiu tare si sa depasesc aceste momente care in cele din urma se linitesc si intru in perioade in care ma simt perfect.Am inteles ca nu la toate persoanele care sufera de aritmie extrasistolica ventriculara,medicii electrofiziologi le recomanda studiul .Acel nr mare de esv le-am avut la debutul bolii pana sa iau darobul.In episoadele spontane sant perioade cand am la cateva minute una-doua si sant minute cand am si cate 5 pe minut  in special cand stau intinsa seara.In timp ce sant intr-o activitate si asta mai toata ziua ,nu simt nimic,cand intru in repaos incep sa apara.

Multumesc anticipat!