Termen cautat

Studiul motilitatii intestinale


Autor: george

DESCRIERE TEST

Studiul motilitatii intestinale este folosit pentru evaluarea capacitatii muschilor stomacului si a duodenului de a se contracta. Orice abatare de la o contractie normala a muschilor stomacului si intestinului subtire se numeste tulburare de motricitate intestinala.

DE CE SE FACE TESTUL?

Studiul motilitatii intestinale este folosit pentru diagnosticarea tulburarilor de motricitate intestinala, anume o afectiune care se manifesta prin functionarea precara a muschilor stomacului sau a intestinului subtire.
O asemenea afectiune este suspectata de obicei cand apar simptoame si semne de obstructie in inaintarea bolului alimentar prin stomac si intestine. Aceste simptoame includ: stari de greata, voma si distensia intestinului subtire. Obstructia este un rezultat direct al incapacitatii muschilor de a functiona normal, si anume transportarea bolului alimentar prin stomac si intestine. O cauza frecventa a obstructie este diabetul zaharat.

PREGATIRE PACIENT

Efectuarea acestui test nu necesita nici o pregatire speciala din partea pacientului.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea studiului pentru motilitatea intestinala, un tub subtire este introdus prin nas in esofag, apoi prin stomac si in cele din urma ajunge in duoden, prima portiune a intestinului subtire.
Senzorii aflati in tub masoara presiunea generata de contractia muschiilor stomacului si intestinelor in momentul introducerii tubului; cu cat contractia muschilor este mai puternica, cu atat mai multa presiune este inregistrata de tub.
Toate contractiile sunt inregistrate de computer pentru analiza. Studiul poate dura pana la sase ore.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Se poate crea un anumit disconfort in momentul introducerii tubului pe nas pana in duoden.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestei investigatii sunt minime insa tubul poate deveni iritant dupa cateva ore cauzand durere esofagiana. De asemenea, tubul mai poate irita nasul.

REZULTATE

In mod normal exista modele de contractie ale stomacului si duodenului in timpul perioadelor de post si dupa mese. Pacientii care prezinta tulburari ale motilitatii intestinelor, aceste modele sunt anormale sau total absente. Acesti pacienti pot primi medicamentatie pentru stimularea contractiilor.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandata consultarea medicului pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Recent, a fost inventata o metoda mai putin invaziva de a realiza acest studiu care poarta numele de Smartpill. Aceasta capsula cu proprietati radiotelemetrice este capabila sa inregistreze presiunea exercitata de muschii stomacului si cei intestinali. Capsula este inghitita si calatoreste apoi prin stomac si intestine. In timpul calatoriei, inregistreaza tot timpul presiunea exercitata de muschi si transmite aceasta informatie unui receptor din afara corpului. Acest receptor inregistreaza datele transmise de capsula, data care pot fi apoi analizate de medicul specialist.