Termen cautat

Test 17-cetosteroizi


Autor: george

DESCRIERE TEST

17-cetosteroizii reprezinta un grup de hormoni produsi de glanda corticosuprarenala si testicule, care detin o actiune androgena ( ceea ce inseamna ca sunt regasiti deopotriva la barbati si femei). Acesti hormoni actioneaza totodata si asupra metabolismului proteinelor, dar si in circuitul clorului, al sodiului si al potasiului, fiind eliminat prin urina.

17-cetosteroizii fac parte din familia larga a androgenilor, hormoni sexuali masculini produsi de testicule si intr-o masura mai mica de ovare. Androgenii sunt responsabili pentru dezvoltarea organelor genitale masculine dar si a caracterelor sexuale secundare.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de 17-cetosteroizi in organism este efectuat pentru a se depista cauzele unor boli precum virilizare sau hirsutism. Hirsutismul este o afectiune, intalnita cu precadere la femei, manifestata prin cresterea parului pe fata, corp si memebre si care are drept cauza unele dereglari hormonale.

PREGATIRE PACIENT

Cu 24 de ore inainte de prelevarea probei de urina, este indicat sa nu consumati alcool, iar in dimineata analizei este bine sa nu mancati si sa nu beti decat apa. In plus, este recomandat consumul cat mai multor lichide pentru a evita deshidratarea.

Este foarte importanmt sa stiti ca unele medicamente precum antibioticele, cloramfenicolul, clorpromazinul, meprobramatul, quinidina, secobarbitalul, spironolactona, anticonceptionalele, probenecidul, promazinul, reserpina, salicilatul, diuretice pe baza de tiazida, care pot influenta rezultatele testului. Din acest motiv este important sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru analiza 17-cetosteroizilor din urina este recomandata recoltarea probei de 24 ore. Prin urmare, pacientul va urina la ora 8, fara a retine o proba din aceasta urina. Apoi, pe un interal de 24 ore se va retine intr-un recipient special cate o proba de la fiecare emisiune de urina pana a doua zi dimineata.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de 17-cetosteroizi din urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat, aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de 17-cetosteroizi a fost stabilit dupa cum urmeaza:

-Barbati: 8- 20 milligrame (mg)/ 24 ore ;
-Femei: 6 -12 miligrame (mg)/ 24 ore.

Daca rezultatele testului indica valori mai mici ale nivelului de 17-cetosteroizi, acest lucru se poate datora unor boli precum hipopituitarism, nefroza, castrare, boala Addison sau mixedema.

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori peste media normala a 17-cetosteroizilor in organism, acest lucru opoate fi provocat de boli ca tumori adrenale, hiperplazia adrenala congenitala, sindromul Cushing, cancer ovarian, cancer testicular, sau boala polichistica ovariana.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. Un alt factor care afecteaza acest test este obezitatea.

ALTE INFORMATII

Incidenta efectuarii acestui test a scazut considerabil in ultimele decenii datorita aparitiei unor tehnici mai performante de testare a androgenilor din organism.