Termen cautat

Test Alfa 1-Antitripsina (AAT)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Alfa-antitripsina se inscrie in categoria proteinelor sintetizate in ficat si eliberate in sange. Alfa 1-antitripsina ajuta la neutralizarea unor enzime ale organismelor, dar cel mai mult isi aduce aportul in apararea plamanilor impotriva elastazei. Elastaza este o enzima produsa de neutrofile in momentul in care la nivelul organismului apar rani si inflamatii. Pe cat sunt aceste proteine de benefice pentru organism, pe atat pot fi de nocive pentru plamani. Tocmai de aceea AAT actioneaza ca un scut protector intre plamani si efectul acestor neutrofile. In cazul in care organismul prezinta un deficit de A1AAT exista riscul aparitiei emfizemului pulmonar sau al cirozei hepatice. Daca nivelul de alfa1-antitripsina este mai scazut decat parametrii normali, se poate efectua testul ADN pentru a stabili care dintre genele Pi sunt prezente. Trebuie stiut insa ca testul ADN nu poate indica decat prezenta anumitor gene Pi ( M, S sau Z) precum si a celor specifice unei anumite zone geografice sau unei familii.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul A1AAT poate fi efectuat in cazul in care icterul bebelusului dumneavoastra dureaza mai mult de 2 saptamani. Studiile statistice arata ca cel mai frecvent motiv pentru transplantul de ficat in pediatrie este deficitul de A1AAT. Acest teste se efectueaza si in cazul altor boli precum ascite, alergii, splina marita, astm, tuse cronica, bronsita sau semne ale disfunctionalitatii ficatului.

Testul pentru stabilirea concentratiei de aplha1-antitripsina este efectuat si pentru a stabili sau identifica semnele aparitiei emfizemului pulmonar (acumulare de aer la nivelul tesuturilor). Desemenea, acest test poate fi efectuat si in cazul in care concentratia de A1AAT din organism este sub limitele normale. In cazuri destul de rare, organismul prezinta o incapacitate totala de producere a fenotipului antitripsina.

PREGATIRE PACIENT

Recoltarea probei de sange pentru a determina concentratia de alfa1-antitripsina din organism nu necesita pregatiri speciale, intucat procedura este asemanatoare oricarei alte analize de sange. Trebuie sa stiti insa ca unele medicamente ce regasesc in compozitia lor compusi pe baza de estrogen, oximetol, sau tamoxifen, sau tratamentele cu anticonceptionale orale pot influenta cresterea concentratiei de antitripsina din organism. De aceea, este bine ca inainte sa faceti acest test sa informati doctorul specialist in legaturra cu tratamentul pe care il urmati, si numai dupa aceea medicul poate decide in consecinta. Este nevoie doar ca in dimineata recoltarii probei pacientul sa nu manance nimic si nici sa nu bea cafea.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a concentratie de A1AAT este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de discomfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Parametrii normali ai concentratiei de antitripsina din organism se incadreaza intre 1.1-2.3 g/ L. In cazul in care valorile antitripsinei sunt mai mici decat valoarea normala, riscul dezvoltarii emfizemului pulmonar creste considerabil. Alte boli care pot aparea in momentul in care concentratia de AAT din sange este mai mica decat valoarea normala sunt: ciroza, tumori ale ficatului, icter obstructiv si hiterptensiune portala. Hipertensiunea portala reprezinta cresterea presiunii sangvine la nivelul venei portale, vena care transporta sangele venos colectat la nivelul sistemului digestiv, pana la ficat. De asemenea, valori scazute ale antitripsinei pot fi datorate si malnutritiei si sindromului nefritic.
Valorile crescute ale concentratiei de antitripsina din organism pot aparea in cazul femeilor insarcinate.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul de stabilire a concentratiei de antitripsina din sange poate fi influentat de unele medicamente pe baza de estrogen, oximetol, sau tamoxifen sau tratamentele cu anticonceptionale orale. Aceste tratamente pot produce cresteri ale nivelului de antitripsina. In consecinta este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice tratament urmat indiferent daca a necesitat sau nu prescrierea unei retete. De asemenea, cresteri ale valorii antitripsinei sunt cauzate si de dezvoltarea unei sarcini, la femeie.

ALTE INFORMATII

Este foarte important sa stiti ca deficitul de A1AAT poate avea cauza ereditara. Astfel ca daca testul pentru A1AAT indica valori scazute ale antitripsinei sau copii anormale ale genelor Pi, acest lucru poate fi transmis si copiilor dumneavaoastra.