Termen cautat

Test calcitonina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test masoara cantitatea de calcitonina din sange. Calcitonina este un hormon secretat de glanda tiroida si indeplineste rolul de a inhiba resorbtia osoasa prin reglarea numarului si activitatii osteoclastelor. Hormonul impiedica orice schimbare brusca in concentratiile de calciu si pierderile excesive ale acestuia.

DE CE SE FACE TESTUL?

Calcitonina reprezinta un marker tumoral specific pentru diagnosticul si monitorizarea carcinomului tiroidian medular. Medicul poate recomanda sa efectuati un test pentru calcitonina in momentul in care simptomele indica un carcinom tiroidian medular sau daca in istoricul familiei pacientului au fost inregistrate cazuri de cancer tiroidian. Nivelul de calcitonina mai poate fi ridicat si in cazul altor afectiuni, cum ar fi cancerul de plamani sau insulinom.

PREGATIRE PACIENT

Testul nu necesita o pregatire speciala in ceea ce priveste adultii, dar pentru copii pregatirea pentru test depinde de varsta si experienta acestora. Este recomandat sa consultati un medic pentru a va oferi mai multe informatii despre pregatirea copilului in vederea efectuarii testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valorile normale de calcitonina din sange trebuie sa se situeze sub pragul de 10 pg/ml (picograme pe mililitru). Doarece valorile de referinta variaza in functie de laborator, se recomanda consultarea medicului pentru interpretarea corecta a testului. Valorile de referinta ale testului pentru calcitonina sunt diferite la barbati si femei.

In unele cazuri, medicul poate masura inca odata nivelul de calcitonina din sange dupa o infuzie intravenoasa de calciu, in special in cazul in care acesta suspecteaza prezenta carcinomului tiroidian medular. Un rezultat anormal indica faptul ca pacientul prezinta carcinom tiroidian medular sau insulinom, cancer la plamani.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Nivelurile de calcitonina sunt ridicate, in mod normal, in sarcina la termen si la nou-nascuti.

ALTE INFORMATII

In cazul cancerului medular tiroidian si hiperplazia celulelor C valorile altor teste tiroidiene, precum T4, T3 sau TSH sunt normale in vreme ce valorile calcitoninei sunt ridicate.

Comentarii

Buna ziua, as dori o parere asupra urmatoarelor rezultte obtinute la analizele indicate de medicul endocrinolog, dupa 6 luni de tratament cu 100 euthyrox. mentionez ca am gusa polinodulara. cromogranina A are valoarea 87, interval de referinta fiing 27-94. TSH are valoarea < 0, 01 avand interval de valori 0,380-4,310. anti TPO are valoare 7, interval 0-34. tiroglobulina este 39,18, intervalul este 3,5 - 77. antigen carcinoembrionar este 2,6 iar intervalul este 0 - 3,4. calcitonina este < 0,5 interval 0 - 9,82. Va multumesc!

Buna ziua, as dori o parere asupra urmatoarelor rezultte obtinute la analizele indicate de medicul endocrinolog, dupa 6 luni de tratament cu 100 euthyrox. mentionez ca am gusa polinodulara. cromogranina A are valoarea 87, interval de referinta fiing 27-94. TSH are valoarea < 0, 01 avand interval de valori 0,380-4,310. anti TPO are valoare 7, interval 0-34. tiroglobulina este 39,18, intervalul este 3,5 - 77. antigen carcinoembrionar este 2,6 iar intervalul este 0 - 3,4. calcitonina este < 0,5 interval 0 - 9,82. Va multumesc!

Buna ziua,

 

Ultimele dvs. analize sunt in limite normale. Nu imi este clar ce afectiune aveti. Din analizele mai vechi pe care le-ati amintit reiese o afectare hipotiroidiana subclinica, care necesita la momentul respectiv tratament cu Levotiroxina, in timp ce dvs ati amintit ca ati urmat tratament cu Tirozol (care se indica atunci cand avem de-a face cu fenomene de hipertiroidie).

Ar fi bine sa ajungeti cu aceste rezultate la medicul dvs. endocrinolog.

Multa sanatate!

Alina D.

-Calcitonina-rezultat <2.00 pg/ml

-Free T4-rezultat 1,46 ng/dl

-TSH-rezultat 0,4781 microUl/ml

Mentionez, ca la efectuarea analizelor ,aveam intrerupt tratamentul cu Tirozol (de 10 mg) de aproximativ 3-4 luni, datorita valorilor anterioare foarte proaste.Sunt diagnosticata cu hipotiroidie si luam tirozol de 3 ori pe zi, de vreo 2 ani.La analizele din decembrie TSH fusese 20,396 mlU/l si Free T4 fusese 0,902 ng/dl.

Am intrerupt pana la momentul venirii la control la medicul endocrinolog, timp cat a durat programarea.

Spuneti-mi va rog, daca rezultatele sunt bune si daca pot spera ca se poate tine sub control hipotiroidia, cu tratament.

Multumesc mult.