Testul Coombs este efectuat pentru depistarea anticorpilor care se pot alipi celulelor rosii cauzand descompunerea prematura a acestora (hemoliza).
Exista doua tipuri de efectuare a testului Coombs: cel direct si cel indirect. Testul Coombs direct are capacitatea de a depista anticorpii ce s-au alipit deja la suprafetele celulelor rosii ale sangelui. Aceasta conditie medicala poate fi cauzata de o gama variata de boli, precum si de anumite medicamente (quinidina, metildopa, si procainamida). Tocmai de aceea testul este efectuat pentru diagnosticarea anemiei si a galbinariei.
Testul Coombs indirect are capacitarea de a depista, in organism, anticorpii nelegati inca de celulele rosii, si din acest motiv este doar arareori folosit pentru diagnosticarea unei boli, gasindu-si utilitatea in stabilirea unei eventuale reactii a organismului la transfuziile de sange.
Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra, acesta fiind primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.
Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.
Testul Coombs (direct sau indirect) necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
Valorile normale ale testului pot varia de la un laborator la altul. Tocmai de aceea este indicat sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra specialist pentru ca acesta sa interpreteze rezultatele, si daca este nevoie sa stabileasca un anumit tip de tratament.
Daca rezultatele testului Coombs direct sunt pozitive (indica alipirea anticorpilor de celulele rosii din sange), acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum: anemie hemolitica autoimuna (fara alte cauze), leucemie limfocitara cronica, anemie hemolitica indusa de medicamente, eritroblastoza fetala, mononucleoza infectioasa, infectie micoplasmica, sifilis, lupus sistemic eritematos (LSE) sau reactii ale organismului la transfuziile de sange.
Daca rezultatele testului Coombs indirect sunt pozitive, acest lucru poate fi cauzat de: anemie hemolitica sau autoimuna indusa de medicamente, boala hemolitica prin incompatibilitate de RH (eritroblastoza fetala).
Rezultatele testului pot fi afectate de:
Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Acesta va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.