Termen cautat

Test eritrocite (RBC)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test este realizat pentru stabilirea numarului de eritrocite (RBC) din organism. Eritrocitele contin hemoglobina, responsabila de transportul oxigenului in organism. In consecinta cantitatea de oxigen ce ajunge la nivelul organelor si tesuturilor depinde de numarul eritrocitelor, precum si de gradul de functionare al acestora.

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test este efectuat in general pentru diagnosticarea anemiei, a eritropoiezei sau altor factori care afecteaza functionarea celulelor rosii. Testul Rbc este aproape intotdeauna inclus in hemoleucograma completa.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de eritrocite in sange urmeaza pasii unei analize simple a sangelui si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de eritrocite in sange este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de eritrocite din organism au fost stabilite intre urmatorii parametrii:

  1. Barbati: 4.7-6.1 milioane de celule/microlitru (mcL);
  2. Femei: 4.2-5.4 milioane de celule/ mcL.

Daca rezultatele testelor releva valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: boli cardiace congenitale, deshidratarea organismului (survenita in general datorita unei stari diareice severe si prelungite), fibroza pulmonara sau policitemia vera.

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori ale eritrocitelor sub media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni ca: anemii, afectiuni ale maduvei oaselor (cauzate cel mai adesea de radiatii, toxine sau tumori), deficienta eritropoetina, hemoliza (constand in distrugerea eritrocitelor, avand drept cauza reactia organismului la transfuzii), hemoragii, leucemie, malnutritie, mielom multiplu, deficiente nutritionale de fier, cupru, vitamina B12, viatmina B6, sau suprahidratare. De asemenea, femeile insarcinate prezinta un nivel scazut de eritrocite in organism. Exista si alte boli care necesita efectuarea testului RBC. Dintre acestea amintim: sindromul Alport, anemie hemolitica imuna indusa medicamentos, anemii ereditare (precum talasemia), anemie hemolitica autoimuna idiopatica, anemie hemolitica imuna, macroglobulemia Walderstrom, hemoglobinurie paroxistica nocturna, mielofibroza primara sau carcinomul cu celule renale.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente precum gentamicina si metildopa (care provoaca o crestere a nivelului de eritrocite) sau cloramfenicolul, chinidina si hidantoina (care duc la scaderea nivelului de eritrocite) pot influenta rezultatele testului. De aceea este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete medicale.

ALTE INFORMATII

Este posibil ca nivelul de celule RBC sa creasca timp de cateva saptamani in momentul in care decideti sa va mutati la o altitudime mai mare. Acest lucru nu trebuie sa va sperie, deoarece concentratia de RBC va reveni la normal de la sine dupa intervalul de timp mentionat.

Comentarii

foarte ciudat la mine RBC sunt 5,3 hemoglobina 14,8 si sideremia 37 cu valori normale intre 50-175.oare trebuie sa schimb laboratorul?va multumesc.

Am avut o mica problema  cu sangerarea care a si fost tratata .Imi puteti spune daca aceste analize ar putea indica ceva mai grav inafara de o anemie usoara?

 

reactia gregerssen pozitiv, dupa o saptamana a iesit negativ 
Baso%=0.9%, 
EOS%=1.71% 
HCT=34.1% 
HGB# 12.0 g/dl 
LYM%=31.7% 
MONO%=7.41% 
NEU%=58.2% 
PLT=224*10^3/ul 
RBC#=3.72*10^6/ul 
WBC#=8.65* (3)/ul 
ALAT(GPT)=12U/L 
AMILAZA ser =28 U/L 
ASAT(GOT)=17U/L 
Creatinina ser=0.59 mg/dl 
GGT=15U/L 
Glicemie=96 mg/dl 
T-BIL=0.19mg/dl 
Uree ser= 14.98mg/dl 

Buna ziua!Va rog frumos ajutati-ma cu un raspuns!!Fetitei mele,in varsta de 6 saptamani i-au iesit urmatoarele rezultate la analize:

WBC - 11.6;

NE% - 14.9;

LY% - 76.1;

LY# -8.9;

------

RBC - 2.89;

HGB - 9.2;

HCT - 25.8;

-------

PLT - 463

MPV - 7.2.

 

SIDEREMIE - 102.

Prcizez ca eu am talasemie minora.Este posibil sa aiba si ea?

Buna ziua.Am 40 ani, sunt persoana de sex feminin. Mi-am efectuat analizele medicale si cei de la laborator mi-au spus ca RBC=4,69, iar valorile care mi le-au spus ca sunt normale se afla intre 4,20-4,50/10^6/uL. Vrea sa stiu daca este vreo problema de sanatate pentru mine. Celelalte analize se incadreaza intre limitele normale. Va multumesc pentru intelegere. O zi buna

Principala complicatie a menstruatiei abundente este reprezentata de anemia feripriva. Prin sangerarile abundente se pierde din globulele rosii dar si din fierul circulant, astfel ca depozitele acestui mineral scad. Investigatiile care pot fi recomandate, in functie de contextul clinic, pentru investigarea infectiilor urinare recidivante cuprind urocultura repetata, evaluarea imagistica a aparatului urinar (ecografie, urografie intravenoasa) si cistoscopie. Multa sanatate!

Multumesc!Am avut hemoragie digestiva inferioara,dar nu atat de grava incat sa induca o asa anemie.Colonoscopia nu a indicat nimic grav.Poate fi si din cauza menstruatiei mai abundenta.Sper.Termperatura am aproape permanent 37,5, oboseala prea urata, infectii recurente urinare.Am incercat se le tratez dar nu trec toate astea nici cu antibiotice cca 8 luni deja.Am o senzatie de o rinoree sau sinuzita nici nu o pot defini bine ce e,dar nu e agresiv,mai mult enervant.Am sa urmez recomandarile  dumneavoastr si voi face un nou set de analize pt ca ceva simt ca nu e bine.

Reactia Gregerssen este o reactie care determina prezenta hemoragiilor (sangerari) oculte in materiile fecale. Analizele arata prezenta unei anemii, dar sunt necesare analize suplimentare pentru stabilirea tipului de anemie. Va recomand sa va adresati medicului curant. Multa sanatate!

Valorile normale pot varia de la un laborator la altul.  Interpretare: hemoglobina , globulele rosii si hematocritul sunt scazute (deci prezinta anemie), limfocite crescute , sideremia (fierul seric) se incadreaza in intervalul considerat normal.Diagnosticul de talasemie minora se pune dupa varsta de 6 luni – 1 an, prin electroforeza hemoglobinei, care arata valori crescute ale HbA2 in detrimentul HbA1 (sub aceasta varsta electroforeza nu este concludenta datorita proportiei mari de hemoglobina fetala). Multa sanatate!

Daca restul analizelor sunt in limitele normale, cel mai probabil nu aveti nici o problema ( cresterea numarului de eritrocite poate fi in legatura cu altitudinea, secundara scaderii oxigenarii tisulare). Multa sanatate!