Termen cautat

Test gazele sanguine arteriale


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru gazele sanguine arteriale masoara aciditatea (PH-ul) si nivelul oxigenului si al dioxidului de carbon de la nivelul unui vas de sange arterial. Acest test are rolul de a monitoriza capacitatea plamanilor de a pompa oxigenul in sange precum si de a elimina dioxidul de carbon extras din sange.
Pentru realizarea testului mostra de sange este prelevata de la nivelul unei artere, deoarece aici poate fi regasit atat oxigenul cat si dioxidul de carbon inainte de a ajunge in tesuturi.

Testul pentru gazele sanguine arteriale masoara:
Presiunea partiala a oxigenului (PO2)- prin care este masurata presiunea oxigenului dizolvat in sange precum si capacitatea acestuia de a ajunge din alveolele pulmonare in sange.

Presiunea partiala a dioxidului de carbon ( PCO2)- acest test masoara cantitatea de dioxid de carbon dizolvata in sange, precum si capacitatea organismului de a elimina acest gaz.

PHul- acest test masoara numarul ionilor de hidrogen (H+) din sange. In mod normal PHul sangelui este cuprins intre 7.35 si 7.45. Un PH mai mic de 7.0 devie acid, in vreme ce un PH mai mare de 7.0 devine bazic (alcalin), ceea ce inseamna ca sangele este prin natura sa usor bazic.

Bicarbonatul (HCO3)- este o substanta care impiedica PHul sangelui sa devina prea acid sau prea bazic.

Continutul de oxigen si saturatia in oxigen. Continutul de oxigen masoara cantitatea acestui gaz in sange (aceasta este mai mica decat capacitatea totala de transport a sangelui), in vreme ce saturatia in oxigen masoara cantitatea de hemoglobina care transporta acest ga

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru masurarea gazelor sanguine arteriale este efectuat pentru:

 • diagnosticarea bolilor respiratorii severe si probleme ale plamanilor, precum astm, fibroza chistica, sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPCO);
 • monitorizarea eficientei tratamentului administrat in cazul bolilor de plamani;
 • stabilirea nevoii unui pacient de a primi un surplus de oxigen sau de ajutor pentru respiratie (ventilatie mecanica);
 • stabilirea cantitatii exacte de oxigen pe care trebuie sa o primiti (in cazul unei spitalizari);
 • masurarea balantului acid-baza a sangelui la persoanele care sufera de insuficienta cardiaca, insuficienta renala, diabet necontrolat, probleme cu somnul, infectii severe, sau dupa intoxicare (survenita in urma administarii excesiva a unui anumit medicament).

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului gazelor sanguine arteriale urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete. Anumite medicamente precum aspirina sau walfarina pot sa influenteze rezultatele testului. Este bine sa va informati medicul specialist si cu privire la o posbila alergie a organismului dumneavoastra la anestezice.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului gazelor sanguine arteriale este realizata pe o mostra de sange prelevata de la nivelul unei artere radiale, femurale sau brahiale. Pentru aceasta va trebui sa stati pe un scaun cu mana intinsa pe o perna, iar asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.
Exista situatii cand medicul specialist poate sa ceara efectuarea in prealabil a testului Allen, pentru a se stabili daca fluxul de sange care trece prin artera din care urmeaza sa fie prelevata mostra este normal.
 

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Parametrii normali ai concentratiei gazelor sanguine arteriale au fost stabiliti dupa cum urmeaza:

 • presiunea partiala a oxigenului: 75-100 mm Hg;
 • presiunea partiala a dioxidului de carbon: 35-45 mm Hg;
 • PH: 7.35-7.45;
 • bicarbonat: 20-29 mmol/L;
 • continutul in oxigen: 15-22 mL per 100 mL de sange (6.6-9.7 mmol/L);
 • saturatia de oxigen: 95%-100%.

Daca testul va fi efectuat pacientilor care primesc o forma de ventilatie artficiala, este necesar sa fie testata si fractia oxigenului respirat (FiO2).

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: diabet, intoxicatii medicamentoase sau cu alcool, insuficienta renala, boala cronica de plamani, cheaguri de sange formate in plamani, sau pneumonie, deshidratare severa (aparuta in urma unor arsuri, stari de voma, diaree, sau tratamente pe baza de diuretice), si chiar infectii severe (sepsis).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

 • hipotermie (manifestata prin scaderea excesiva a temperaturii corpului) sau febra;
 • boli care afecteaza cantitatea de oxigen transportata la nivelul intregului organism, precum anemia sau policitemia;
 • fumatul imediat inaintea efectuarii testului, sua expunerea la spatii neaerisite in care se pot regasi vapori de fum (care contin o cantitate mare de dioxid de carbon), de vopsea sau alte substante nocive organismului.

ALTE INFORMATII

Efectuarea strict a testului pentru stabilirea concentratiei gazelor sanguine arteriale nu poate sa ajute la stabilirea cu exactitate a unui diagnostic. Tocmai de aceea medicul dumneavoastra specialist va va recomanda o serie de analize suplimentare in functie de rezultatele furnizate de acest test.

Comentarii

Daca sangele care va fi analizat este arterial, de ce recoltarea se face din vena? 

Deci recoltarea se va face din artera si nu de catre asistenta medicala, ci de catre medic, punctia arteriala fiind efectuata numai de catre medic!

Buna ziua,

Asa este, sangele se recolteaza prin punctionarea unei artere (de exemplu, artera radiala). Multumim ca ne-ati atras atentia cu privire la greseala care s-a strecurat in text.

Multa sanatate!

Alina D.