Termen cautat

Test homocisteina sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru stabilirea nivelului de homocisteina este efectuat pentru stabilirea nivelului acestui aminoacid in sange. Nivelul homocisteinei depaseste valorile normale in momentul in care pe vasele de sange se depun colesterol, celule albe, calciu si alte substante (placi ateromatoase). Aceste depuneri sporesc riscul de dezvoltarea in organism a unei insuficiente cardiace, a unui infarct sau a formarii de cheaguri de sange la nivelul plamanilor (embolism pulmonar), sau formarea de cheaguri de sange la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda).

Testul pentru stabilirea nivelului de homocisteina poate fi recomandat si in cazul persoanelor al caror istoric medical familial cuprinde afectiuni cardiace, dar care nu prezinta si alti factori de risc in ce priveste dezvoltarea unei asemenea afectiuni (fumat sau tensiune arteriala ridicata).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de homocisteina este efectuat pentru:

 • a se putea determina riscul aparitiei unor afectiuni cardiace, infarcturi sau afectiuni vasculare (boala arteriala periferica);
 • stabilirea deficientei de vitamina B12 sau a acidului folic (in acest caz testul ca fi precedat si de alte teste);
 • pentru diagnosticarea unei boli ereditrare destul de rare (homocistinuria), manifestata prin lipsa unor enzime necesare coonvertirii alimentelor in energie;
 • stabilirea formarii cheagurilor de sange, atunci cand nu exista alte cauze care sa explice aparitia lor.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de cortizol in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de homocisteina in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de homocisteina din sange au fost stabiliti intre 4-14 micromoli per litru (mmol/L). Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: homocistinuria, boli ale rinichilor, hipotiroidism, boli inflamatorii intestinale, boala Alzheimer, sau anumite tipuri de cancer. Nivelul ridicat al homocisteina poate fi cauzat si de o alimentatie saraca in acid folic, vitamina B6 sau vitamina B12, sau consumul excesiv de alcool.

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori mai mici ale nivelului de homocisteina din sange acest lucru se poate datora dezvoltarii in organism a unui tip de diabet.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

 • atingerea perioadei de menopauza, la femei;
 • hipertensiune (presiunea ridicata a sangelui);
 • dieta saraca in vitamina B6, B12 sau acid folic;
 • fumat;
 • inregistrarea in istoricul medical al familiei a unor persoane cu un nivel al homocisteinei peste media normala;
 • excesul de cafea ( insemnand mai mult de 2-3 cani pe zi pe o prioada de timp indelungata);
 • unele medicamente precum anticonvulsivele, antibioticele, teofilinul, anticonceptionalele orale, si tamoxifen;
 • conditii medicale ca boli ale rinichilor, leucemie sau psoriazis, precum si homocistinuria (boala ereditara rara care se manifesta prin lipsa unor enzime necesare convertirii alimentelor in energie).

ALTE INFORMATII

Valorile nivelului de homocisteina din sange depind si de sexul fiecarui pacient precum si de varsta acestuia. In acest fel barbatii prezinta un nivel mai mare al acestui aminoacid decat femeile si de asemenea nivelul lui creste odata cu varsta.

Comentarii

Buna ziua, am 19 ani si de ceva vreme am niste amețeli cumplite, iar uneori am senzația ca mi se încleșteaza gura. Am crezut ca este o lipsa de calciu, si mi-am facut următoarele analize, care sunt aproape bune. Am fost la un medic oftalmolog, crezând apoi ca am probleme cu vederea, si acesta mi-a recomandat un alt set de analize, cărora nu stiu ce interpretare sa le dau. Va cer sfatul si daca se poate si un tratament.11,17mol/L, 1,51mg/L. va mulțumesc, aștept răspunsul dumneavoastră.

la noi nu indica nimeni ac. analiza , deoarece nu sunt bani, banii romanilor sunt furati legal prin contracte cu statul de imbecili ca voiculescu hrebenciuc ac nenorocit, de handicapatu de vintu,de ghita impreuna cu ponta si de foarte multi altii, imi este greata ptr. ca nu se face nimic in tara ac. mor oameni cu zile, dar nici ei nu vor scapa de mina lui dumnezeu

Se poate face in laboratoarele particulare , dar este cam scump ( in jur de 150 RON) si probabil de aceea nu este recomandat de catre medicii de familie. Multa sanatate!

Va multumesc pentru articolul postat,intr-adevar testul este simplu(ca la orice analiza de sange),dar stau si ma intreb dece la noi nu se face o asa analiza?nici in spitale,nici recomandat de medicul de familie.