Termen cautat

Test methemoglobina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru stabilirea concentratiei de methemoglobina din sange utilizeaza ca substanta de evidentiere albastrul de metil. Acest test este realizat pentru diagnosticarea unei boli a sangelui, numita methemoglobinemie. Methemoglobinemia se manifesta prin prezenta in cantitati mari ale methemoglobinei la n ivelul hematiilor, iar simptomatologia ei include cianoza pielii si a mucoaselor, stari de anxietate si dispanee moderata.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de methemoglobinaeste folosit pentru stabilirea cauzelor dezvoltarii in organism a methemoglobinemiei. De cele mai multe ori aceasta boala este mostenita ereditar, dar exista si situatii cand methemoglobinemia se manifesta ca urmare a lipsei in organism a enzimei numita citocromul b5 reductaza, a administrarii prelungite a unor medicamente sau cantitatii mari de substante chimice precum nitratii din apa.

Concentratia normala de methemoglobina din sange este de 1%, in cantitati mari fiind incapabila sa mai transporte oxigenul, caz in care culoarea sangelui se schimba din rosu in maroniu.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de methemoglobina in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, deoarece unele medicamente pot sa influenteze rezulatele testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de methemoglobina din sange este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Asisitenta va introduce in vena un tub subtire, numit cateter, dupa care va dezlega garoul si va scoate acul. Prin acest cateter in vena va fi introdusa o subsanta numita albastru de metil, care are rolul de a transforma methemoglobina din sange in hemoglobina.

 

 

 

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

In mod normal, susbstanta folosita pentru realizarea testului, albastru de metil, are capacitatea de a diminua rapid nivelul de methemoglobina din sange. In orice caz, parametrii normalii ai methemoglobinei au fost stabiliti in jurul valorii de 1%, dar pot varia usor in functie de laboratorul unde este efectuat testul.

Daca in momentul introducerii albastru de metil in vena, nivelul de methemoglobina nu scade semnificativ, exista riscul ca in organism sa se manifeste methemoglobinemia, o boala a sangelui rara, de cele mai multe ori mostenita genetic.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

  • tratamentul cu medicamente care pot influenta rezultatele analizei;;
  • nerespectarea pasilor pentru prelvarea corespunzatoare a mostrei de sange.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi in sa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor testului pentru methemoglobina in sange.

Comentarii

stie cineva vreun laborator care efectueaza testul ? pacienta care are nevoie de test este din bacau.