Termen cautat

Test mioglobina in urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru pentru mioglobina este efectuat pentru stabilirea concentratiei acestei proteine intro mostra de urina. Mioglobina este o proteina regasita la nivelul muschilor scheletici si cardiaci cu rol in reglarea oxigenului., lucru este posibil deoarece de aceasta proteina sunt legate particulele de oxigen.

In momentul in care la nivelul muschilor apar leziuni, mioglobina este eliberata in sange, fiind filtrata si eliminata din organism la nivelul rinichilor. In cantitati mai mari, insa, mioglobina poate sa afecteze functionarea corespunzatoare a rinichilor, ducand chiar la blocaje renale.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea prezentei mioglobine in organism este efectuat pentru depistarea precoce a infarcturilor, precum si a leziunilor la nivelul muschilor scheletici si cardiaci.

PREGATIRE PACIENT

Unele medicamente pot sa influente rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de mioglobina in urina. Din acest motiv este foarte important sa discutati cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu. Aveti grija sa va mentineti hidratati pe parcursul testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de mioglobina in urina se efectueaza pe o proba de urina. Pentru aceasta medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Recipientul contine o cantitate mica de conservant. Inainte sa de colectarea probei de urina este necesar ca zona genitala, atat la barbati cat si la femei, sa fie spalata si uscata, astfel incat sa se evite contaminarea mostrei cu diverse impuritati. Deasemnea este important sa stiti ca primul flux al mictiunii nu trebuie colectat. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului. Pastrati recipientul la frigider timp de 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare. Turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de mioglobina in urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

In conditii normale mioglobina nu poate fi regasita in organism decat la nivelul muschilor scheletici si cardiaci. Daca totusi rezultatele testului indica prezenta acestei proteine in mostra de urina, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: ischemia manifestata la nivelul muschilor scheletici, traume si inflamatii ale muschilor scheletici, infarct, distrofie musculara, rabdomioliza, sau hipertermie maligna.
 

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

  • tratamentul cu medicamente care pot influenta rezultatele analizei;;
  • nerespectarea pasilor pentru prelvarea corespunzatoare a mostrei de urina.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi in sa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor testului pentru mioglobina in urina.