Termen cautat

Test opiacee


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru opiacee se efectueaza pentru identificarea in sange sau urina a prezentei unor droguri pe baza de opiu. Drogurile pot fi ingerate voluntar sau accidental, inhalate, injectate sau absorbite prin piele sau mucoasa. In categoria de droguri putem include medicamente eliberate pe baza de reteta, medicamente fara reteta (aspirina), vitamine, suplimente alimentare, alcool, si drogurile ilegale cum ar fi cocaina sau heroina.

Testul toxicologic are capacitatea de a testa prezenta a maxim 30 de substante nocive odata, iar testul se poate efectua prin prelevarea unei mostre de sange sau urina. In majoritatea dintre cazuri, este totusi preferata proba de urina deoarece aceasta este mult mai usor de analizat si urmele opiaceelor si altor substante se pastreaza mai mult timp in urina decat in sange.

DE CE SE FACE TESTUL?

Exista foarte multe situatii care pot face necesara efectuarea testului pentru opiacee sau a testului toxicologic. In acest sens testul poate deveni un factor cheie in diagnosticarea unor simptome precum inconstienta, stari de agitatie sau euforie, ameteala, varsaturi si chiar coma, toate aceste simptome putand fi cauzate de prezenta unei substante nocive in organism. In general, testul trebuie efectuat intr-un interval de maxim 96 de ore de la posibila administare a unei substante cu efect toxic asupra organismului.

Testul poate fi cerut si persoanelor ale caror locuri de munca presupun interactionarea la nivel larg cu oamenii, si in special copiii, si al caror comportament deviant poate periclita siguranta publica. In aceasta categorie se inscriu soferii de autobuz, vatmanii, profesorii si educatorii, dar si ingrijitorii maternali si asistentii persoanelor cu handicap fizic si psihic. In plus, testul pentru opiacee este efectuat in cazul sportivilor pentru a depista consumul unor substante cum sunt steroizii, substante nepermise in timpul competitiilor sportive. Mai mult decat atat, acest test poate fi efectuat persoanelor care au fost victimele violurilor, pentru a se stabili daca abuzatorul a recurs la folosirea substantelor nocive pentru a isi imobiliza victima.

In concluzie, testul pentru opiacee sau testul toxicologic se efectuaza in urmatoarele circumstante:

 • a diagnostica simptome ca pierderea cunostintei, sau purtare ciudata in cadrul unei situatii de stres. Testul se efectueaza la 96 de ore dupa consumului unui drog si este folosit pentru a determina daca o supradoza este cauza simptomelor.
 • testarea personelor in cadrul locului de munca;
 • a verifica daca atletii au consumat droguri;
 • a verifica folosirea unor droguri ca rohypnolul in cazuri de viol.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. In aceasta categorie intra atat medicamentele eliberate pe baza de reteta, cat si cele care nu necesita prescrierea unei retete.

Inainte de efectuarea testului va trebui sa semnati un act care confirma faptul ca sunteti de acord cu efectuarea testului si ca intelegeti riscurile atasate efectuarii acestui test. Inainte de a semna puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul este cel care ar trebui sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Test opiacee sange

 • Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.


Test opiacee urina
In timpul furnizarii mostrei de urina pacientul va fi supravegheat; aceasta masura este necesara pentru a se asigura faptul ca pacientul furnizeaza o mostra propie de urina. Mai mult decat atat, va fi testata si temperatura urinei pentru a se stabili daca este proaspata.

Inainte de a fi prelevata proba de urina trebuie sa va spalati bine pe maini si sa dezinfectati cu atentie zona genitala. Dupa aceea desfaceti capacul recipientului inmanat de personalul autorizat. Aveti grija, insa, sa nu atingeti cu degetele zona interioara a recipientului deoarece aceasta este sterilizata. De asemenea, pacientul trebuie sa se asigure ca recipientul nu a venit in contact cu organele genitale si ca proba nu este contaminata cu hartie igienica, par pubian, sange menstrual, materii fecale, sau alte materii.

Incepeti sa urinati. Dupa ce urina a curs timp de cateva secunde, plasati recipientul sub jetul de urina si colectati urina inainte de incetarea urinarii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Test opiacee sange
Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

Test opiacee urina
In cadrul colectarii unei proble de urina nu apare nici un disconfort, desi, pacientul se poate simti jenat de prezenta persoanei care il supravegheaza.

RISCURI

Test opiacee sange
Testul opiacee necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

Test opiacee urina
Pacientul nu se expune nici unui risc atunci cand se efectueaza testul pentru opiacee in urina.

REZULTATE

Normal:

 • Nu s-au gasit urme de opiacee sau droguri in sange sau urina.
 • Nivelul de medicamente cu sau fara reteta gasit in sange sau urina se incadreaza in limitele normale (terapeutice).

Anormal:

 • S-au gasit urme de opiacee sau droguri in sange sau urina.
 • Nivelul de medicamente cu sau fara reteta gasit in sange este prea mic pentru a fi eficient din punct de vedere terapeutic, sau prea mare, potential toxic.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motive pentru care rezultatele testului nu pot fi luate in considerare includ:

 • unele droguri pot fi confundate cu altele. De exemplu, unele medicamente pentru tuse care nu contin substante opiacee pot fi indentificate in cadrul testului drept un drog;
 • consumul de alimente bogate in mac;
 • prezenta de sange in urina;
 • perioada de timp scursa intre consumul de opiacee si efectuarea testului;
 • consumul excesiv de sare;
 • nu este destula urina in recipientul in care s-a colectat mostra.

ALTE INFORMATII

In unele cazuri, in urma unui test toxicologic pot fi identificate substante opiacee care nu au fost consumate (un rezultat fals-pozitiv) iar substante opiacee care au fost consumate nu pot fi identificate de test (rezultat fals-negativ). Pentru a elimina acest situatii, orice rezultat trebuie verificat cu cel putin 2 alte metode de testare.

Comentarii

Buna seara as dori si eu un raspuns urgent!!! Daca am consumat heroina acum 5 zile si imi fac testul de urina rezultatul iese pozitiv??? Si in cat timp de la consumarea heroinei imi pot face testul ca sa imi iasa negativ??? Si dupa ce am luat metadona cat timp dureaza ca sa pot sa fac testul de urina???? Va rog raspundeti-mi! Este foarte urgent si am nevoie de raspunsuri, sunt intr-o mare dilema...

Dar testele din farmacii, este posibil sa dea un test pozitiv dupa 6 zile de la consum?Pun aceasta intrebare k asa mi-am luat un test pozitiv.Adica am consumat Duminica shi Joi am dat test shi era pozitiv.Am inteles k heroina sta in organism pana la 4 zile eu am stat 6 shi tot pozitiv era.Mai se tine cont shi de cantitatea de heroina consumata??????

Rezultatul poate iesi pozitiv. Testul de detectare a heroinei in urina iese pozitiv pentru un consum in ultimele 2-4 zile (pentru cel cumparat din farmacii) si un interval mai mare pentru analizele de laborator. Multa sanatate!

As avea o intrebare va rog...daca persoana consuma substante opiacee..apoi sa zicem ca peste 3-4 zile va da un test de urina......iese ca a consumat heroina.?. adika rezultatul iese pozitiv sau negativ? de exemplu daca azi consuma drogul..apoi in interval de cateva zile bea f. multe lichide...inaintea testului..iese substanta din corp?sau se elimina prin urina datorita lichidelor baute si testul poate iesi bun chiar daca a consumat cu cateva zile in urma acea substanta....

Testul de detectare a heroinei in urina iese pozitiv pentru un consum in ultimele 2-4 zile (pentru cel cumparat din farmacii) si un interval mai mare pentru analizele de laborator. Multa sanatate!

Da, este importanta si cantitatea de heroina si capacitatea organismului de a epura (elimina) drogul din organism. Multa sanatate!