Termen cautat

Test produsi de degradare ai fibrinei - PDF


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru produsii de degradare ai fibrinei este efectuat pentru stabilirea concentratiei acestor produsi in sange. Produsii de degradare ai fibrinei (PDF) sunt substante rezultatae in urma degradarii polimerilor de fibrina, eliminati in mod normal din circulatie de catre ficat.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea numarului de produsi de degradare ai fibrinei este efectuat pentru a se stabili daca sistemul fibrinolitic functioneaza corespunzator sau pentru diagnosticarea coagularii intravasculare diseminate.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului produsilor de degradare a fibrinei in sange urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete. In aceasta gama sunt incluse barbiturati, heparina, sau streptokinaza.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului produsilor de degradare a fibrinei in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului produsilor de degradare ai fibrinei in sange se incadreaza in valori mai mici de 10 micrograme per mililitru (mcg/mL). Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru poate fi semn al dezvoltarii in organism a fibrinolizei primare sau secundare, afectiune ce poate fi cauzata de: abruptio placentae, arsuri, boli congenitale cardiace, coagularea intravasculara diseminata (CID), hipoxie, infectii, moartea intrauterina a fatului, leucemie, afectiuni ale ficatului (ciroza), preeclampsia, afectiuni ale rinichilor (insuficienta renala), septicemie, tromboembolism precum si de respingerea unui transplant, efectuarea recenta a unei transfuzii de sange si reactia organismului la aceasta, sau operatii de by-pass la inima sai plamani.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • prelevarea necorespunzatoare a probei;
  • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi insa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor testului pentru stabilirea nivelului produsilor de degradare a fibrinei.