Termen cautat

Test progesteron seric


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru progesteron este efectuat pentru a se stabili concentratia acestui hormon in sange. Progesteronul este un hormon feminin produs la nivelul ovarelor in timpul perioadei de ovulatie. Rolul acestui hormon este de a pregati tesutul care captuseste uterul (endometru) in eventualitatea in care ovulul ajuns la maturitate este fertilizat de un spermatozoid. In cazul in care fecundatia nu are loc, nivelul progesteronului din organism scade brusc, permitand desfasurarea perioadei de ciclu menstrual.

In timpul sarcinii, incepand cu sfarsitul primului trimestru si pana in momentul nasterii propriu-zise, placenta produce la randul sau un numar mare de progesteron. Statistic vorbind nivelul acestui hormon la o femeie insarcinata este de aproximativ 10 ori mai mare decat in mod normal.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentu stabilirea nivelului de progesteron este efectuat pentru:

  • stabilirea cauzelor infertilitatii;
  • monitorizarea eficacitatii unui tratament pentru fertilitate sau a tratamentului pe baza de progesteron;
  • determinarea perioadei de ovulatie;
  • stabilirea gradulului de risc al producerii unui avort;
  • monitorizarea activitatii ovarelor si a placentei in timpul sarcinii;
  • diagnosticarea unor afectiuni la nivelul glandelor suprarenaale si a anumitor tipuri de cancer.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de progesteron in sange urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete. In aceasta gama sunt incluse anticonceptionalele orale si orice alt tip de tratament hormonal pentru prevenirea sarcinii. Acest tip de tratamente pot sa influenteze rezultatele sarcinii, si prin urmare administarrea lor trebuie sistata cu cel putin 4 saptamani inante de prelevarea mostrei de sange.

De asemenea, este bine ca medicul dumneavoastra specialist sa fie informat si daca data efectuarii analizei coincide cu ce a menstruatiei lunare, dar si daca in ultimele 7 zile vi s-au efectuat teste bazate pe substante radioactive.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de progesteron in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de progesteron din sange au fost stabiliti dupa cum urmeaza:

  • in timpul ciclului menstrual: - primul trimetru de sarcina: 9-47ng/L;
  • al doilea trimestru de sarcina: 17-147 ng/L;
  • al treilea trimestru de sarcina: 55-200 ng/L;
  • dupa atingerea varstei menopauzei: - barbati: 0.3-3.2 ng/L.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum: sarcina, cancer ovarian sau al glandelor suprarenale, sarcina molara, sau excesul de hormoni produsi de glandele suprerenale.
Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori ale progesteronului sub media normala, acest lucru poate fi cauzat de probleme de ovulatie, sau de eventualitatea unui avort.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

  • tratamentele pe baza de hormoni, cu precadere estrogen sau progesteron (anticonceptionale);
  • tratamente pe baza de antibiotice, precum ampicilina si clomifen;
  • momentul zilei cand este prelevata mostra de sange (este important sa stiti ca nivelul de progesteron fluctueaza pe durata intregii zile);
  • efortul fizic;
  • efectuarea unor teste pe baza de substante radioactive cu o sapatamana inaintea prelevarii mostrei de sange;
  • prelevarea probei pentru test in perioada ciclului menstrual.

ALTE INFORMATII

Este posibil ca medicul dumneavoastra specialist sa dispuna efectuarea unor teste complementare, pentru stabilirea cat mai eficienta a unui diagnostic. Acest lucru va fi stabilit insa, dupa citirea rezultatelor pentru determinarea nivelului de progesteron in organism.

Comentarii

Buna ziua,

In urma testelor de ovulatie, luna aceasta am ovulat in ziua 16, ciclul meu fiind de 30-31 zile. Am facut analiza progesteron in z24 a cm, iar valoarea este de 10.75 ng/mL, valorile laboratorului fiind 

 faza foliculara: <= 0.87

faza luteala: 0.37 - 18.40

postmenopauza: <= 0.50 .

Puteti sa ma lamuriti daca este o valoarea corecta, adica a arata ca am ovulat sau nu?

 

MUltumesc frumos!

Buna ziua.

Rezultat pt analiza de progesteron in ziua 21 este de 29.8ng/ml.Este ok?

Buna ziua.Am efectuat progesteronul seric in ziua a 21-a a ciclului menstrual, iar valoarea a fost de 1,02 nmol/L.Am 42 de ani iar mentruatia nu mi-a venit timp de 6 luni , din mai pana in noiembrie,medicul mi-a spus ca voi intra mai devreme in menopauza.Mentionez ca am de 5 ani probleme cu mentruatia,ginecologul mi-a spus ca sufar de insuficienta ovariana,iar endocrinologul ca nivelul progesteronului este mic, mi-a prescris utrogestan de 100 mg, 2 tablete pe zi,pentru lungirea perioadei de intrare in menopauza,atat cat este posibil.Mai mentionez faptul ca in luna martie 2010, nivelul progesteronului era de 6,08 nmol/L, tot in a 21-a zi a ciclului menstrual.Vreau sa va intreb daca aceasta este faza luteala,sau am intrat in perioada postmenopauza,cand progesteronul este in limite normale.Ce ma sfatuiti sa fac mai departe si cui sa ma adresez (ginecologului sau endocrinologului)?

Multumesc anticipat!

Buna ziua! Mi- am facut recent un set de analize hormonale care nu au iesit in limite normale:

ziua 4 a ciclului menstrual:FSh=8,86 U/l (normal 2,5-9,5)     LH=4,71(normal 1-8)

                                      Estradiol 24,8 (normal 30-120 pg/ml)    Progesteron 1,05 (normal 0,2-1,4)

Repetat estradiolul in ziua 3 era 21,5.

ziua 21: progesteron 9,48 (normal 4-25 pentru faza luteala)

             estradiol 347,4 (normal 70-250)

Mi s-a spus ca estradiolul mic nu are semnificatie daca FSH, LH sunt normale, totusi la repetare s-a mentinut scazut in faza foliculara, ca apoi sa fie peste limitele normale in faza luteala! Ce semnificatie poate avea? Iar progesteronul nu ar trebui sa aiba un "varf" in ziua 21? Trebuie doar sa se incadreze in limitele normale ale fazei luteale?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Ba exista un test care sugereaza instalarea menopauzei, si acela e dozarea FSH.

Faza luteala este perioada a ciclului menstrual aflata intre ovulatie si inceputul noii menstre, cu o durata medie de 14 zile (zilele 15-28 ale ciclului menstrual). La femei in faza luteala valoarea progesteronul seric este 5.3-86 nmol/ l ,iar in perioada postmenopauza 0.3-2.5 nmol/ l. Deficienta de progesteron poate cauza cicluri menstruale neregulate si anovulatorii (fara ovulatie). Nu exista un test care sa confirme menopauza. Diagnosticul poate fi confirmat doar prin absenta menstrelor in decurs de 12 luni. Va recomand sa va adresati medicului ginecolog. Multa sanatate!

Nivelul de estradiol creste de-a lungul fazei foliculare a ciclului menstrual. In cazul dvs estradiolul creste in faza foliculara (ziua 21) fata de ziua 3-4 a ciclului menstrual. Multa sanatate!