Termen cautat

Test raspunsul la reagine plasmatice


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul RPR este un screening test pentru sifilis, efectuat pentru a se depista anticorpii din sange, specifici acestei boli. Acest test este asemanator oricarui alte cercetari ale laboratorului de boli venerice (VDRL).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru raspunsul la reagine plasmatice este efectuat pentru:

  • diagnosticarea sifilisului;
  • persoanele care prezinta simptome ale unor boli cu transmitere sexuala (BTS);
  • testarea femeilor insarcinate;
  • monitarizarea eficacitatii tratamentului pentru sifilis. Dupa administrarea unui tratament bazat pe antibiotice, in mod normal, numarul anticorpilor pentru sifilis ar trebui sa scada; in caz contrar poate fi vorba despre o infectie persistenta.
     

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru raspunsul la reagine plasmatice urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete. Aceasta gama include barbituratii, heparina, sau streptokinaza.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru raspunsul la reagine plasmatice in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca testul pentru raspunsul la reagine plasmatice sa fie favorabil este necesar ca rezultatele sa nu indice prezenta anticorpilor pentru sifilis in organism. Daca dimpotriva rezultatele testului releva faptul ca organismul a dezvoltat acest tip de anticorpi, este recomandata efectuarea unor teste complentare specifice diagnosticarii cazurilor de sifilis, precum testul FTA-ABS, care are capacitatea de a distinge intre sifilis si o infectie de alta natura.
Eficacitatea testului pentru raspunsul la reagine plasmatice depinde de stadiul de dezvoltare al sifilisului, astfel ca cel mai mare grad de sensibilitate (aproximativ 100%) este prezentat in stadiul secundar al sufilisului.

Exista insa si conditii medicale precum HIV, boala Lyme, anumite tipuri de pneumonie, malarie, sau lupus sistemic eritematos (LSE) care pot sa conduca la rezultate fals-pozitive ale testului. Tocmai de aceea este bine sa se recomande efectuarea unor teste complementare care sa stabilieasca natura bolii cu exactitate.
 

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

  • prelevarea necorespunzatoare a probei;
  • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Exista situatii cand testul pentru raspunsul la reagine plasmatice poate sa ofere rezultate fals-negative. De aceea este foarte important sa stiti ca eficacitatea acestui test depinde foarte mult de stadiul de dezvoltare al sifilisului. In general incidenta cea mai mare este intalnita la persoanele cu sifilis primar sau tertial, stadii la care sensibilitatea testului este mult redusa.