Termen cautat

Test reticulocite (sange) – Rt


Autor: george

DESCRIERE TEST

Reticulocitele sunt eritrocite imature, eliberate in sange de catre maduva osoasa. In circulatie aceste reticulocite pot fi intalnite pentru aproximativ 1-2 zile, pana cand se matureaza, transformandu-se in hematii. Testul pentru reticulocite este efectuat pentru evaluarea perioadei de timp in care maduva osoasa elibereaza in sange aceste hematii imature.

In mod normal in organism reticulocitele intrunesc aproximativ 1%-2% din totalul celulelor rosii, dar nivelul acestora poate sa creasca in cazul unor hemoragii severe sau al anumitor boli manifestate prin distrugerea prematura a hematiilor (anemie hemolitica). Deasemenea, nivelul reticulocitelor poate sa depaseasca media normala si in cazul persoanelor care locuiesc la altitudini mari, suplimentand astfel nivelul scazut al oxigenului.
 

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului reticulocitelor este efectuat cu scopul de:
- a se stabili daca anemia are drept cauza producerea unui numar insuficient de hematii sau dimpotriva hemoragiile severe;
- monitorizarea reactiei organismului la tratamentele adiministrate pentru anemie. De exemplu, numarul crescand al reticulocitelor poate sa indice faptul ca tratamentul pentru inlocuirea fierului, sau alte tratamente dau rezultate.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra – aceasta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
- Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
- Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
- Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
- Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
- Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
- Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului reticulocitelor necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
- O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
- Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
- Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
- Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Parametri normali ai nivelului de reticulocite au fost stabilit dupa cum urmeaza:
- femei: 0.5%-2.5%;
- barbati: 0.5%-1.5%;
- nou-nascuti (cu o varsta mai mare de 6 luni): 0.5%-4.0%;
Este important sa stiti ca in primele doua sapatamani de viata nivelul reticulocitelor la nou-nascuti este inclus in intervalul 2.5%-6.5%, urmand sa scada dupa aceasta perioada pana la 0.5%-2.0%.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum: anemie pernicioasa, anemie feripriva (prin carenta de fier), sau anemie prin deficit de acid folic. Nivelul ridicat al reticulocitelor poate fi provocat si de producerea unui numar mai mare al acestor hematii imature de catre maduva osoasa ca rezultat al hemoragiilor severe, altitudinii mari sau anumitor tipuri de anemie. Aceste conditii medicale duc la descompunerea prematura a celulelor rosii (hemoliza).

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori mai mici decat media normala, acest lucru poate fi provocat de proucerea unui numar insuficient de reticulocite ca urmare a anemiei aplastice, sau altor tipuri de anemie (anemie feripriva), precum si de expunerea la radiatii, infectii cronice de lunga durata, sau de anumite medicamente care pot sa afecteze maduva osoasa.
 

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:
- tratamente pe baza de levodopa, corticotropin, azatioprin, cloramfenicol, medicamete pentru scaderea febrei, pentru malarie, sau medicamente pentru chimioterapie;
- tratamente pe baza de radiatii;
- tratmente bazate pe sulfonamida;
- dezvoltarea unei sarcini, in cazul femeilor;
- transfuzii recente de sange.

ALTE INFORMATII

Cereti doctorului dumneavoastra sa interpreteze rezultatele testului. Chiar daca testul indica un nivel ridicat sau scazut de reticulocite in sange, acest fapt nu inseamna ca sunteti in mod automat bolnav. Acesta va decide daca sunt necesare teste aditionale in depistarea vreunei conditii medicale de care sunteti suspect.