Termen cautat

Test rubeola: anticorpi IgG si IgM - Anti Rubeola IgG si IgM


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test este recomandat pentru determinarea prezentei in organism a anticorpilor anti rubeola de tip IgG si IgM, cu precadere in cazul femeilor insarcinate. Netratata la timp rubeola poate avea consecinte grave asupra sarcinii, cu atat mai mult cu cat infectia se manifsta in primul trimestru de sarcina. Acest test este recomnadat si pentru stabilirea unei infectii cu virusul rubeolei (recente sau trecute), sau stabilirea gradului de protectie al organismului impotriva acesti infectii (cu precadere la femeile insarcinate).

Avand in vedere ca organismul incepe sa produca anticorpi specifici rubeolei intr-un interval de 2-3 saptamani, este indicata repetarea testului dupa aceasta perioada de timp.
 

DE CE SE FACE TESTUL?

In general acest test este recomandat:
- in cazul femeilor insarcinate sau care intentioneaza sa ramana insarcinate. Cel mai adesea medicul specialist poate sa ceara efectuarea acestui test in cazul in care viitoarea mamica prezinta simptome precum febra si eruptii;
- in cazul nou-nascutilor a caror mame au fost diagnosticate cu rubeola in timpul sarcinii sau daca bebelusul s-a nascut cu malformatii congenitale (pierderea auzului, anomalii cardiovasculare, cataracta, boli ale sistemului nervos central;
- ca parte a unui examen medical complet in vederea angajarii sau inscrierii la facultate.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra – aceasta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente medicamentoase, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
- Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
- Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
- Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
- Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
- Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
- Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemnea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena; mai multe incercari pot fi necesare, in functie de marimea venelor si arterelor pacientului. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea anticorpilor anti rubeola necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
- O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
- Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
- Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
- Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Daca rezultatele testului nu indica prezenta anticorpilor antirubeola IgG acest lucru inseamna ca persoana respectiva nu a fost niciodata expusa virusului rubeolei si nici nu a fost vaccinata impotriva acestuia, si prin urmare gradul de vulnerabilitate al persoanei respective este sporit.

Daca rezultatele testului indica prezenta anticorpilor IgG, dar absenta anticorpilor IgM, acest lucru indica faptul ca persoana respectiva a fost expusa candva in trecut virusului rubeolei, sau a fost vaccinat impotriva acestuia, si prin urmare organismul sau prezinta imunitate la aceasta infectie. In cazul nou-nascutilor aceasta situatie indica faptul ca anticorpii IgG au trecut din organismul mamei la fetus, avand capacitatea de a-l proteja pana la varsta de 6 luni. Daca in organismul unui nou-nascut sunt, in schimb, descoperiti anticorpi IgM, acest lucru se datoreaza faptului ca acesta a fost expus virusului rubeoliei in timpul sarcinii. Deasemenea prezenta anticorpilor de tip IgM, cu sau fara prezenta celor de tip IgG, indica faptul ca organismul a fost expus recent virusului rubeolei.

Daca testul este efectuat numai pentru depistarea anticorpilor IgM, exista posibilitatea ca rezultatele sa fie fals-pozitive, deoarece substantele folosite pentru realizarea testului interactioneaza si cu alte proteine din organismul uman. Tocmai din acest motiv este indicat ca testul sa fie efectuat atat pentru anticorpii IgM cat si pentru cei IgG.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:
- prelevarea necorespunzatoare a probei;
- pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.
 

ALTE INFORMATII

Pentru depistarea prezentei virusului rubeolei in organism se pot efectua si teste complementare, care au capacitatea de a depista prezenta materialului genetic al virusului, prin colectarea unei mostre pentru exsudat.

Comentarii

Buna ziua,

 

Sunt insarcinata in saptamana 20 si am avut vizita suririi mele care este infectata cu Rubeola, eruptia bolii fiind chiar la mine acasa, seara trecuta.

La testele facute, imi rezulta Ig M 0,30 NEGATIV si IgG Anti Rubela 115,6 POZITIV. 

Imi poate spune cineva daca pot sta linistita? Multumesc. Irina

Buna seara,

Sunt insarcinata in aproape 4luni si acum 2 saptamani mi-am facut testul rubeola,iar IgG a iesit 400(pozitiv),iar IgM 1.50(pozitiv),insa nu am febra si nici eruptii.

Azi am fost la un alt cabinet sa imi refac analiza,insa in momentul de fata traiesc niste clipe de cosmar avand in vedere faptul ca bebelusul se poate naste cu malformatii.....Pana primesc rezultatul la aceste analize m-ar ajuta sa imi spuneti daca analizele au fost interpretate corect.

Stiu ca in trecut,copil fiind am facut rujeola,iar apoi mi-am facut injectie impotriva acesteia.

Multumesc

Buna ziua. Am facut Anti Rubella  Ac. IgG si a iesit 53.80 IU/mL   negativ < 5, indeterminat 5-10 , pozitiv >= 10

                                   Rubella  Ac.  IgM              0.47 S/CO nonreactiv <0.9 , indeteminat 0.9-1.1  , reactiv >=1.1,

Va rog sa-mi spuneti si mie ce inseamna.             

Nu mi-ati spus si valorile de referinta ale laboratorului la care ati facut analizele, oricum teoretic anticorpii Anti-rubeola IgG: <5 UI/mL; Anti-rubeola IgM negativ. Prezenta anticorpilor anti-rubeola IgG , dar absenta anticorpilor IgM indica faptul ca persoana respectiva a fost expusa candva in trecut virusului rubeolei sau a fost vaccinat impotriva acestuia si prin urmare organismul sau prezinta imunitate la aceasta infectie. Multa sanatate!

Am facut Anti Rubeola IgG si a iesit 62.70. Scrie ca peste 15.0 rezultatul este pozitiv, indicand infectie in antecedente/vaccinare/infectie recenta.

Ce inseamna acest lucru? Trebuie facut vaccin sau urmat tratament? Infectie recenta nu cred ca este,intrucat nu am avut nicio eruptie.

Multumesc!

BUNA,

Si eu am aceaasi problema, sint insarcinata in 14 saptamini si laprimul testul rubeola  mi-a iesit igg=457 pozitiv  si igm= 1.03 pozitiv. La cel de-al doilea test facut peste 3 saptamini igg=375 pozitiv si igm 1.13pozitiv . nu am avut nici un simptom. mai mult am facut rubeola  cind eram mica.

medicul ginecolog mi-a spus sa nu imi fac probleme, totusi  sint ingrijorata

Valoarea anticorpilor antirubeola tip IgG este considerata a fi pozitiva si indica infectie in antecedente/ vaccinare/ infectie recenta. Anticorpii antirubeola tip IgM sunt negativi ceea ce confirma ca infectia a fost in antecedente( trecut). Multa sanatate!