Termen cautat

Testarea activitatii reninei plasmatice


Autor: george

DESCRIERE TEST

Renina este o enzima produsa de anumite celule ale rinichilor, localizate in zona aparatului juxtaglomerular. Aceasta enzima vine in stransa legatura cu producerea hormonului numit alodosteron, responsabil cu mentinerea nivelului de sare si apa din organism in parametrii normali. In consecinta, nivelul scazut de sare sau tensiunea arteriala scazuta stimuleaza eliberarea reninei in organism.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru determinarea activitatii reninei plasmatice este efectuat pentru a stabili HTA (hipertensiune arteriala) esentiala, renala sau renovasculara. HTA reprezinta cresterea activitatii sistolice, dar si a celei diastolice peste valorile normale. Se recurge la acest test si in momentul in care se doreste diferentierea hiperaldosteronismului primar de cel secundar. Hiperaldosteronismul este manifestat prin cresterea exagerata a nivelului de aldosteron din sange, avand ca rezultat retentia de sodiu si pierderea de potasiu din organism.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru acest test se face, in mod normal, cu 2 pana la 4 saptamani inainte de efectuarea propriu-zisa a testului si presupune sistarea oricarui tratament pe baza de antihipertensive, diuretice, vasodilatoare, si chiar a pastilelor anticonceptionale. Alimentatia in aceste saptamani trebuie sa contina un nivel scazut de sare, iar cu o noapte inaintea testului este bine sa nu mancati nimic. Mai mult decat atat, trebuie sa stiti ca testul este influentat foarte mult de pozitia corpului dumneavoastra, de aceea este bine sa stati in picioare cel putin 2 ore inaintea recoltarii probei.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a activitatii reninei plasmatice este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea, se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de fectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valorile normale ale activitatii reninei plasmatice pot varia in functie de varsta si de aportul de sare continut de alimentatia fiecaruia. In cazul unei diete normale, pentru persoanele cu o varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, valorile normale sunt 0,6- 4,3 ng/ml/h, iar pentru persoanele ce depasesc varsta de 40 de ani, 0,6- 3 ng/ml/h.

In cazul in care rezultatele testului sunt mai ridicate decat parametrii normali, acest lucru poate indica aparitia uneia dintre urmatoarele boli: ciroza, HTA esentiala, hemoragie, hemoragie maligna, HTA renovasculara si chiar tumori renale.

Daca rezultatele analizelor sunt sub media parametrilor normali, pacientul poate manifesta riscul instaurarii hiperaldosteronismului primar.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul poate fi influentat de o gama variata de factori. Printre acestia se includ tratamentele pe baza de antihipertensive, diuretice, vasodilatatoarelor si pastilele anticonceptionale. De asemenea pozitia corpului dumneavoastra in momentul efectuarii analizelor poate influenta decisiv rezultatul. De aceea medicii recomanda sa mentineti o pozitie vericala si chiar sa faceti putina miscare cu cel putin doua ore inainte de prelevarea probei de sange. Daca starea dumneavoastra de sanatate nu va permite acest lucru, puteti sa stati intinsi in momentul efectuarii analizei, dar sansele ca rezultatul sa fie modificat cresc simtitor.

ALTE INFORMATII

Analiza activitatii plasmatice a reninei este foarte mult influentata de pozitia corpului (se recomanda pozitia verticala in momentul prelevarii probei de sange), de momentul zilei in care analiza este efectuata si, in cazul femeilor, daca aceasta este insarcinata.