Termen cautat

Testarea albuminei serice


Autor: george

DESCRIERE TEST

Albumina serica reprezinta proteina care se regaseste in plasma sangvina in cantitatea cea mai mare. Aceasta proteina detine un rol esential in coagularea sangelui, hranirea tesuturilor, transportarea vitaminelor si a hormonilor, dar si a ionilor de calciu si a produselor medicamentoase in intreg organismul. Albumina serica este produsa la nivelul ficatului, dar poate fi foarte mult influentata de bolile renale sau de gradul de deshidratare al organismului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea valorii albuminei serice este efectuat pentru a fi depistate posibilele tulburari hepatice sau aparitia sindromului nefrotic ( diverse afectiuni ale rinichilor). Acest test poate fi efectuat impreuna cu alte teste si pentru a determina gradul de subnutritie sau deshidratare al unui organism sau chiar aparitia inflamatiilor la nivelul articulatiilor.

PREGATIRE PACIENT

Inainte de a lua decizia de a efectua testul pentru albumina serica este necesar sa consultati medicul specialist, iar acest lucru este cu atat mai important cand urmati un anumit tratament medicamentos. Astfel, cu cel putin 48 de ore inante de efectuarea propriu-zisa a analizei trebuie sa sistati administarrea medicamentelor pe baza de steroizi anabolici, androgen, insulina sau hormoni de crestere. Aceste produse medicamentoase influenteaza cresterea nivelului de albumina din organism. Tocmai de aceea, daca doriti ca rezultatele analizei sa fie concludente si precise este indicat sa dati organismului dumneavoastra ragazul de a se curata de efectul medicamentelor mai sus mentionate.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru determinarea nivelului de albumina serica din sange este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Parametrii normali in care se inscriu valorile de albumina din organism sunt cuprinsi intre 3.4 - 5.6 g/dL. In cazul in care valorile albuminei depasesc aceste limite, exista riscul ca organismul sa fie foarte deshidratat sau ca, la nivel sanguin, sa fi aparut o hemoconcentratie.

Valorile scazute ale albuminei serice indica o boala hepatica sau sindrom nefrotic, caz in care rinichii nu pot retine albumina urica. Acest lucru trebuie dovedit totusi si prin efectuarea unor teste complementare sau verificarea nivelului de albumina urica din organism. Nivelul scazut de albumina este dat si de: ciroza, glomerulonefrita cronica, sarcina, cancer, arsuri severe, malabsorbtie, imobilizare prelungita. Alte afectiuni care pot conduce la scaderea albuminei serice din organism sunt enteropatiile cu pierdere de proteine. Dintre acestea cea mai frecventa este boala Crohn, manifestata prin incapacitatea organismului de a absorbi in mod corespunzator proteinele, dar si de pierderea acestora de la nivelul intestinelor.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul pentru determinarea nivelului de albumina serica din sange poate fi influentat de o gama foarte larga de factori. Astfel ca, daca urmati tratament pe baza de steroizi anabolici, androgen, insulina sau hormoni de crestere, este bine sa sistati administarea acestuia cu cel putin 48 de ore inainte de prelevarea probei de sange. Acest lucru este recomandat deoarece medicamentele enuntate au rolul de a influenta valoarea albuminei serice.

In timpul sarcinii valorile albuminei serice scad simtitor. Acelasi rezultat este dat si de administarea prelungita de substante intravenoase.

ALTE INFORMATII

Testul pentru albumina serica din organism poate determina si chiar preveni aparitia unor boli ale ficatului sau rinichilor, in momentul in care este efectuat la timp. Totusi, daca rezultatele testului nu se inscriu in parametrii normali, este bine ca acesta sa fie urmat de analize complementare.

Comentarii

Pot sa am valoare normala a albuminei si daca nu mananc carne?...

Din toate rezultatele doar la albumina (scazuta) si eozinofile (marita) au aparut probleme.

A mai facut si doua ecografii si nu au rezultat probleme.

Este vorba despre fiul meu de 22 ani si 4 luni.

Ce sa mai faca si daca sunt probleme majore?

Multumesc anticipat.

Nu. Malnutrita poate determina scaderi ale albuminei serice. Multa sanatate!

Scaderi ale albuminei serice apar in numeroase situatii clinice fiind cauzate de: malnutritie; hipertiroidism; sindroame de malabsorbtie; deficitul de sinteza, etc.Cresterea eozinofilelor se poate intalni in: bolile alergice (astmul bronsic, dermatita atopica, urticaria, edemul angioneurotic, sensibilizarea la aspirina, alergii medicamentoase, febra fanului, etc), bolile neoplazice, bolile gastrointestinale, infestari parazitare (trichineloza, chist hidatic, schistosomiaza, fascioloza, toxocaroza-larva migrans viscerala, cisticercoza, scabie), bolile cutanate,etc. Ar trebui sa va adresati medicului de familie; in functie de simptomatologie acesta poate decide daca sunt necesare alte investigatii sau tratamentul corespunzator. Multa sanatate!