Termen cautat

Testarea anticorpilor anti-membrana bazala glomerulara (anti-GBM)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Boala cu anticorpi anti-membrana bazala glomerulara (anti-GBM), cunoscuta si sub denumirea de sindromul Goodpasture este o afectiune destul de rara manifestata prin hemoragie pulmonara difuza, glomerulonefrita si existenta de anticorpi circulanti anti-GBM. Aceasta boala este cunoscuta ca avand actiuni asupra sistemului reno-pulmonar, ducand la afectiuni precum sindrom reno-pulmonar (hemoragie pulmonara asociata cu hematurie), glomerulonefrite si hemoragie pulmonara difuza.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, acest test este cerut pentru a se stabili dezvoltarea sindromului Goodpasture intr-un organism care prezinta simptomele acestei boli, pentru evaluarea unei glomerulonefrite si a sindromului reno-pulmonar. Acest test este efectuat si pentru a se stabili prezenta in organism a anticopilor anti-membrana bazala glomerulara in cazul pacientilor cu poliartrita reumatoida care au primit tratament cu saruri de aur sau penicilamina.

PREGATIRE PACIENT

Testul de stabilirea prezentei anticorpilor anti-membrana bazala glomerulara in organism nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru determinarea prezentei anticorpilor anti-membrana bazala glomerulara in organism este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele analizei pentru anticorpi antiinsulinici sa fie unul favorabil este necesar ca in organism sa nu fie depistate urme ale acestor anticorpi.
Daca totusi testele releva prezenta anticorpilor anti-membrana bazala glomerulara in organism, acest lucru poate avea drept cauza unele boli si afectiuni ale sistemului reno-pulmonar, precum sindrom reno-pulmonar (hemoragie pulmonara asociata cu hematurie), glomerulonefrite si hemoragie pulmonara difuza. Prezenta anticorpilor anti-membrana bazala glomerulara poate fi determinata si de sindromul nefritic acut sau de glomerulonefrita progresiva.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testelor ar putea fi influentate de administrarea unui tratament pentru una dintre afectiunile mentionate mai sus. De aceea, este indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tratament, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Boala cu anticorpi anti-membrana bazala glomerulara poate fi asociata, desi mai rar, si cu nefrita tubulo-interstitiala si la unii pacienti cu lupus eritematos sistemic.