Termen cautat

Testarea anticorpilor anticelulelor parietale


Autor: george

DESCRIERE TEST

Celulele parietale se regasesc la nivelul stomacului si sunt responsabile de secretarea acidului clorhidric (acesta mentine Ph-ul scazut al secretiei gastrice), dar si de cea a factorului intrinsec, cu rol esential in absorbtia vitaminei B12. Anticorpii anticelule parietale pot sa apara in cazul unor afectiuni precum anemie pernicioasa sau ulcer gastric, dar pot fi dezvoltati si de organismele sanatoase, in acest caz incidenta crescand odata cu varsta.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru determinarea prezentei anticorpilor anticelule parietale in organism este efectuat pentru a stabili cauza unor boli precum anemie pernicioasa, gastrite atrofice sau ulcer gastric.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul de stabilire a prezentei anticorpilor anticelule parietale nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a anticorpilor anticelule parietale este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru a detine certitudinea ca organismul dumneavaoastra nu produce anticorpi anticelule parietale, rezultatele analizelor de sange trebuie sa fie negative. Daca totusi rezultatele testului releva prezenta acestor anticorpi in sange cauza poate indica manifestarea unor afectiuni precum anemie pernicioasa, gastrite atrofice, ulcer gastric, afectiuni ale tiroidei, diabet si anemie cu deficienta de fier.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul pentru stabilirea prezentei anticorpilor anticelule aprietale in organism urmeaza tiparul oricarei analize de sange. Tocmai de aceea nu s-au descoprit factori externi care sa contribuie la modificarea rezultatului acestei analize.

ALTE INFORMATII

Studiile statistice au demonstrat faptul ca aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de anemie pernicioasa au dezvoltat si anticorpi anticelule parietale, iar 60% dintre acestia prezinta si anticorpi antifactor intrinsec.