Termen cautat

Testarea anticorpilor anticitrulina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Anticorpul anticitrulina este o proteina imuna care se leaga de un aminoacid (citrulina) care este la randul sau formata din ornitina in ciclul de urogeneza. Citrulina nu este un aminoacid natural deoarece nu se gaseste in mod normal in proteine si peptide, ci se formeaza din arginina prin eliminarea gruparilor amino. Cantitatea de anticorpi anticitrulina se masoara folosind un test care este analizat in laboratoare.
Anticorpul anticitrulina mai poarta si numele de anticorp anti-peptid ciclic citrulinat.

DE CE SE FACE TESTUL?

Anticorpul anticitrulina se gaseste in sangele majoritatii pacientilor care sufera de poliartrita reumatoida. Testul pentru identificarea anticorpilor anticitrulina in sange se foloseste in diagnosticarea poliartritei reumatoide in timpul examinarii pacientilor care prezinta inflamatii ale articulatiilor aparent neexplicabile. Se considera ca anticorpii anticitrulina apar in primele etapele ale dezvoltarii poliartritei reumatoide.

PREGATIRE PACIENT

Testul pentru anticorpii anticitrulina nu necesita pregatiri speciale, dar ar fi indicat sa consultati medicul pentru mai multe informatii.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru a lua o proba de sange in scopul efectuarii testului pentru AMA, asistenta va lega un garou in jurul bratului pentru a opri circulatia sangelui. Vena de sub garou va deveni astfel mai mare si va face mai usoara insertia acului de seringa. Asistenta va sterge locul unde va fi introdus acual cu o solutie antiseptica pentru a evita infectiile. Se introduce apoi acul in vena si se extrage sangele. Odata ce s-a colectat suficient sange, asistenta va dezlega garoul si va bandaja locul in care a fost facuta injectia.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Proba de sange este recoltata din vena bratului. Un garou este legat in jurul bratului pentru a evidentia vena din care se va face extractia si pentru a face mai usoara insertia acului de seringa - se poate ca garoul sa va stranga. Atunci cand acul este introdus in vena, de obicei unii oameni simt doar un mic disconfort, o intepatura, iar altii simt o durere acuta.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Daca testul arata ca in sange se afla anticorpi anticitrulina, sansele ca pacientul sa sufere de poliartrita reumatoida sunt foarte mari, de circa 90%-95%.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Medicul va fi cel care, impreuna cu dumneavoastra, va interpreta in mod corect rezultatele.

ALTE INFORMATII

Testul pentru anticorpii anticitrulina se efectueaza si pentru a-i indruma pe medici in alegerea unui tratament adecvat impotriva poliartritei reumatoide. Cercetarile au aratat ca prezenta anticorpilor anticitrulina in sange reprezinta un semn ca pacientul va suferi de o forma foarte grava de poliartrita reumatoida.