Termen cautat

Testarea anticorpilor antinucleari (ANA)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Anticorpii antinucleari apartin grupului larg al anticorpilor care reactioneaza cu antigene prezente in nucleii celulari. Intr-un organism cu o functionare normala sistemul imunitar actioneaza impotriva microorganismelor straine corpului uman precum virusurile si bacteriile. Exista situatii insa, cand sistemul imunitar nu are capacitatea de a diferentia intre acesti corpi straini si microorganisme proprii corpului uman. Situatiile de acest gen sunt incluse in categoria bolilor sistemului imunitar si cuprind afectiuni precum artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic (LES).

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru depistarea anticorpilor antinucleari este efectuat pentru a se depista boli ale sistemului imunitar ca: artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, scleroderma, polimiozita/dermatomiozita, sau sindromul Sjogren.

PREGATIRE PACIENT

Testul de stabilirea prezentei anticorpilor antinucleari in organism nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a gradului de prezenta a anticorpilor antinucleari in organism este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de discomfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Cel mai adesea rezultatele acestui test sunt stabilite in titruri. Un titru reprezinta cantitatea de substanta, masurata in grame, care se dizolva intr-un mililitru de substanta salina. De exemplu, un titru de 1 la 40(1:40) semnifica faptul ca anticorpii antinucleari pot fi depistati atunci cand o parte a mostrei de sange este dizolvata in 40 parti de solutie salina. Cu cat a doua cifra a acestui rezultat este mai mare, cu atat gradul de prezenta al anticorpilor antinucleari creste (de ex., un titru de 1 la 80, este mult mai mare decat un titru de 1 la 40).

Parametrii normali ai nivelului anticorpilor antinucleari din sange au fost stabiliti intre intervalul 1:40 titruri sau mai putin. Valori mai ridicate ale anticorpilor antinucleari din sange pot fi datorate unor afectiuni ale tesuturilor, precum artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, scleroderma, polimiozita/dermatomiozita sau sindromul Sjogren, dar si artrita reumatoida juvenila si sindromul Raynaud.

Valori peste media normala ale anticorpilor antinucleari din organism pot avea drept cauza si alte afectiuni: boala Addison, boli ale hematiilor, precum deficienta de vitamina B12, trombocitopenia idiopatica, anemia hemolitica, boli ale ficatului ca hepatita, sau ale tiroidei, asa cum este tiroidita lui Hashimoto.

Alte cauze ale rezultatelor marite ale ANA sunt datorate tratamentelor pentru hipertensiune arteriala, boli ale inimii si tuberculoza, dar si datorita infectiilor virale.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente pot influenta rezultatele testului pentru stabilirea gradului de anticorpi antinucleari din organism. In consecinta este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice tratament urmat, indiferent daca a necesitat sau nu prescrierea unei retete. In plus, studiile statistice au relevat faptul ca aceasta crestere a valorii anticorpilor antinucleari din organism manifesta o incidenta mai mare odata cu inaintare in varsta. Media procentuala a varstnicilor care prezinta acest fenomen este de 5 pana la 40%. In plus, studiile au demonstrat si faptul ca femeile sunt mult mai predispuse cresterii valorii ANA in organism decat barbatii.

ALTE INFORMATII

Un grad major de importanta il poarta capacitatea de a intelege dezvoltarea si parcursul bolilor autoimune. Prin urmare, un diagnostic pertinent nu poate fi stabilit numai pe baza analizelor de sange. Pentru a putea trata aceste boli ale sistemului imunitar, cat mai eficient, este necesar ca doctorul dumneavaoastra sa efectueze o expertiza medicala completa care sa includa si un istoric medical cat mai detaliat, precum si o expertiza fizica.