Termen cautat

Testarea antigenului carcioembrionic (CEA)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Antigenii sunt substante straine organismului, precum virusuri, bacterii, paraziti si celule alterate ale organismului, care pot declansa reactii imunitare, ducand la formarea anticorpilor. CEA se refera la un antigen produs in timpul vietii fetale si embrionare, care are capacitarea de a se alipi membranei celulare. In mod normal producerea acestor antigeni este sistata inaintea nasterii, iar la adultii sanatosi nu sunt prezenti in sange.

Antigenul CEA este prezent in organism si la pacientii care sufera de afectiuni precum cancerul rectal si al colonului, al pancreasului, sanilor, overelor si plamanilor.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru depistarea antigenilor CEA in organism este efectuat pentru monitorizarea tratamentului pentru cancerul de colon, pentru a se stabili eficienta anumitor tratamente pentru distrugerea celulelor cancerigene (chimioterapie).

Acest este poate fi efectuat inainte si dupa o interventie chirurgicala si pentru a se stabili sansele de recuperare ale pacientului, dar si pentru a se monitoriza sansele de recidiva ale cancerului.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul pentru depistarea antigenilor CEA nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul pentru depistarea antigenilor CEA este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului antigenilor carcioembrionici in organism a fost stabilit la
Alte boli care pot fi responsabile pentru valorile marite ale testelor pentru antigenul CEA sunt: ciroza, pancreatita, boli infectioase ale intestinelor, ulcer peptic, boala pulmonara obstructiva cronica, sau obstructionarea canalului biliar.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Tebuie sa fiti foarte atenti deoarece rezultatele testelor pt fi influentate de fumatul in exces.

ALTE INFORMATII

In stadiile de inceput ale cancerului rezultatele testelor pot releva valori mici sau chiar normale ale antigenului CEA. Tocmai de aceea este recomandata repetarea periodica a acestui test.