Termen cautat

Testarea bilirubinei din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Bilirubina este o substanta de culoare galben-maronie, produsa in organismul uman de catre bila. Bilirubina este formata prin distrugerea celulelor rosii (hematiile) imbatranite la nivelul ficatului, fiind eliminata din organism prin defecatie.

In organism bilirubina poate fi intalnita siub doua forme:

Bilirubina indirecta (neconjugata) - aceasta forma a bilirubinei nu se poate dizovla in apa, si circula prin organism alaturi de albumina, iar la nivelul fluxului sangvin din ficat este transformata in bilirubina directa.

Bilirubina directa (conjugata) - aceasta forma de bilirubina poate fi dizolvata in apa si circula in organism legata de un zahar acid glucoronic.

In vreme ce bilirubina totala si cea conjugata pot fi masurate direct prin prelevarea unei mostre de sange, bilirubina neconjugata nu poate fi masurata decat rpin derivarea celei totale si a celei conjugate.

Daca valorile bilirubinei depasesc media normala, acest fenomen se manifesta prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor (boala ce poarta denumirea de galbinare). Galbinarea poate fi cauza a unor afectiuni ale ficatului (hepatita), disfunctii ale sistemului sangvin (anemia hemolitica), sau a blocajului biliar.

In cazul nou-nascutilor, nivelul ridicat de bilirubina (hiperbilirubinemie), poate cauza leziuni cerebrale (kernicterus), pierderea auzului, probleme ale mobilitatii muschilor oculari, diverse tipuri de handicap fizic si chiar moartea. Prin urmare, cel mai adesea tratamentul impotriva galbinariei la nou-nascuti are la baza fototerapia sau transfuziile de sange, pentru a diminua nivelul bilirubinei din organism.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de bilirubina din sange este efectuat pentru a se monitoriza activitatea ficatului sau pentru depistarea unor boli precum hepatita sau ciroza sau pentru a se stabili daca un anumit tratament prezinta risc major asupra acelui organ. Acest test mai este efectuat si cu scopul de a se depista cauzele blocajului biliar. Acest lucru poate sa apara in cazul unor afectiuni precum pietrele la rinichi sau tumori al pancreasului.

La nou-nascuti acest test este recomandat pentru a se depista cauzele distrugerii masive ale hematiilor, acest lucru putand fi provocat de anemia hemolitica sau de boala hemolitica a nou-nascutului. De asemenea, testul poate ajuta la stabilirea nevoii de tratament a galbinariei neonatale. In acest caz, tratamentul se realizeaza cu lumini speciale (fototerapie), si uneori chiar prin transfuzie de sange.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul de stabilire a nivelului bilirubinei nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a nivelului bilirubinei este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de bilirubina din sange au fost stabilite dupa cum urmeaza:

Bilirubina totala: 5.1-17.0 mmol/L;
Bilirubina directa: 1.7-5.1 mmol/L;
Bilirubina indirecta ( bilirubina totala minus bilirubina directa): 3.4-12.0 mmol/L.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat parametrii normali, acest lucru se poate datora colecistitelor, bolilor ereditare ca sindromul Gilbert (afectiune care diminueaza capacitatea ficatului de a procesa bilirubina), hepatitelor, cirozelor, mononucleozelor, pietrelor la rinichi, canceri la pancreasului, anemia celulelor in secera, sau reactiile alergice aparute in timpul transfuziilor de sange.

Valori ridicate ale nivelului de bilirubina din sange sunt date si de administrarea antibioticelor, a unor tipuri de anticonceptionale, a indometacinului, a fenitoinului, diazepamului si flurazepamului.

Valori scazute ale nivelului de bilirubina in sange sunt cauzate de unele antibiotice si compusi farmaceutici, precum vitamina C (care contine acid ascorbic), fenobarbital, si teofilina.

In cazul nou-nascutilor valorile bilirubinei din sange variaza in functie de numarul de ore de viata poost-uterina al bebelusului, si de nasterea prematura sau la termen a acestuia.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de o gama larga de medicamente, si din acest motiv este bine sa va informati medicul specialit cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. Testul mai poate fi influentat de consumul excesiv de cafeina, sau de o alimentatie precara.

ALTE INFORMATII

Una dintre cel mai frecvente cauze ale aparitiei galbinariei neonatale la nou-nascuti este ceea ce doctorii numesc galbinarie fiziologica. Galbinaria fizilogica apare la nou-nascutii de 1-3 zile datorita distrugerii masive ale celulelor rosii imediat dupa nastere. De obicei aceasta forma de galbinarie dispare de la sine intr-un interval de o saptamana.

Comentarii

buna seara... am 23 de ani , inaltimea 1,75.. si de curand mi-am facut analizele la sange va rog sa i-mi spuneti daca este grav am gama GT 260  si trigliceridele 450 multumesc!

Buna ziua. In urma analizelor biochimice am aflat ca bilirubina are valori foarte mari,dar nici un medic nu-mi spune exact ce poate fi. Bilirubina totala constituie 30,7, cea directa-13,0 si indirecta 17,7. Ma ingrijoreaza mult acest fapt,medicul mi-a prescris medicamentul Lagosa sau silimarina pentru a normaliza valorile,dar nu ma simt prea bine dupa ce beau aceste pastile,simt dureri in regiunea abdomenului dimineata si seara. Astept cu nerabdare vreun sfat.

Am 20 ani si rezultatele analizelor: TGP=27,66U/L , TGO=18,30 U/L, FOSFATAZA ALCALINA=219.59U/L, BILIRUBINA TOTALA=1,52mg/dl, bilirubina directa=0.57mg/dl,  Hematii=4,53, hemoglobina=13,50/dl, hematocrit=39,30%, VEM=87fL, HEM=32,1pg, CHEM=36,9g/dL, trombocite=330,neutrofile segmentate=58%,EO=2, BA=0, LI=36, MO=4,  Sideremie=135ug/dL, glicemie=97,89mg/dl   Calciu total=9,75 si calciu ionic=3,96mg/dl,  va ro spuneti-mi daca trebuie sa ma inrijorez si daca valorile bilirubinei sunt periculos de mari?

Multumesc frumos de ajutor!

Buna ziua,

 

Ar trebui sa continuati investigatiile, evident la recomandarea unui medic, pentru acele valori crescute ale bilirubinei. Este foarte bine ca ati inceput un regim sarac in grasimi.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Am varsta de 43 de ani si mi-au iesit analizele TGp= 42,8, Bilirubina totala =3,20, Bilirubina directa=1,67, trigliceride serice =260,93. Tgo, Gama GT, colesterolul sunt in valorile admisibile.Totodata am ficatul marit si dupa fiecare masa simt ca o greutate in partea dreapta in dreptul ficatului. Evit mancarurile grase, alcoolul, prajelile, ouale, produsele lactate. In cursul zilei nu sunt obosit dar dupa ora 16, manifest o stare de oboseala si somnolenta, trebuind sa ma odihnesc sau sa dorm cam o ora.As fi vrut sa stiu parerea dumneavoastra despre aceasta stare. Va multumesc anticipat. Cu stima.

Buna seara,

 

Grasimile mari in sange (trigliceridele 450 mg/dl) afecteaza in timp ficatul pentru ca se depoziteaza in celulele acestuia cu aparitia steatozei, care ii ingreuneaza functia (GGT crescut este un marker de afectare hepatica, si mai ales de staza biliara). Aveti nevoie de o dieta saraca in grasimi (in special de origine animala) si de un tratament care sa scada aceste lipide. Medicul care v-a recomandat aceste analize o sa va explice mai multe lucruri tinand cont si de restul analizelor, precum si de modificarile pe care le-a observat in urma consultului medical (adica prin discutia pe care ati avut-o si prin examenul clinic pe care vi l-a facut).

 

Multa sanatate!

Alina D.