Termen cautat

Testarea bilirubinei din urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Bilirubina reprezinta un pigment de culoare galben-maronie, produsa in organismul uman de catre bila. Bilirubina este formata prin distrugerea celulelor rosii (hematiile) imbatranite la nivelul ficatului, fiind eliminata din organism prin defecatie.

In organism bilirubina poate fi intalnita sub doua forme:

Bilirubina indirecta (neconjugata) - aceasta forma a bilirubinei nu se poate dizolva in apa, si circula prin organism alaturi de albumina, iar la nivelul fluxului sangvin din ficat este trnsformata in bilirubina directa.

Bilirubina directa ( conjugata) - aceasta forma de bilirubina poate fi dizolvata in apa si circula in organism legata de un zahar acid glucoronic.

In vreme ce bilirubina totala si cea conjugata pot fi masurate direct prin prelevarea unei mostre de sange, bilirubina neconjugata nu poate fi masurata decat prin derivarea celei totale sau conjugate. Daca valorile bilirubinei depasesc media normala, acest fenomen se manifesta prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor (boala ce poarta denumirea de galbinare). Galbinarea poate fi cauza a unor afectiuni ale ficatului (hepatita), disfunctii ale sistemului sangvin (anemia hemolitica) sau a blocajului biliar.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de bilirubina in urina este efectuat pentru a se depista eventuale afectiuni ale ficatului, ale vezicii biliare sau aparitia galbinariei.

PREGATIRE PACIENT

Exista o gama foarte variata de medicamente care pot sa influenteze rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de bilirubina din urina. Din acest motiv este foarte important sa discutati cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu. Cu 24 de ore inainte de prelevarea probei de urina este indicat sa nu consumati alcool, iar in dimineata analizei este bine sa nu mancati si sa nu beti decat apa. In plus, este recomandat consumul cat mai multor lichide pentru a evita deshidratarea.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru analiza bilirubinei din urina este recomandata recoltarea probei de 24 ore. Prin urmare, pacientul va urina la ora 8, fara a retine o proba din aceasta urina. Apoi, pe un interval de 24 ore se va retine intr-un recipient special cate o proba de la fiecare emisiune de urina pana a doua zi.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de bilirubina din urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Pentru ca testul sa fie favorabil este necesar ca rezultatele sa nu releve prezenta bilirubinei in urina. Daca totusi bilirubina este prezenta in urina acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum stricturi biliare, ciroza, calculi formati pe tractul biliar, hepatita asociata cu obstructie biliara, tumori ale ficatului, sau traume postoperatorii care afecteaza tractul biliar.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de o gama larga de medicamete si din acest motiv este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

La nou-nascuti, galbinarea (cauzata de excesul de bilirubina din organism) poate fi tratata cu lumini speciale (fototerapie) sau poate chiar sa necesite transfuzii de sange pentru a diminua cantitatea de bilirubina din organism.