Termen cautat

Testarea carboxihemoglobinemiei


Autor: george

DESCRIERE TEST

Carboxihemoglobina este un complex stabil format prin legarea monoxidului de carbon la hemoglobina. Afinitatea monoxidului de carbon de a se lega de hemoglobina este de 20 de ori mai mare decat cea a oxigenului, iar valorile carboxihemoglobinei care depasesc cu mult media normala pot sa impiedice transportarea oxigenului in mod corespunzator la nivelul organismului. Durata de viata a carboxihemoglobinei in organism este de 4 pana la 6 ore, dar poate fi redusa la 40 de minute prin administrare de oxigen pur.

In mod normal corpul uman poate supravietui cu cantitati mici de carboxihemoglobina in organism, dar valori mai mari pot provoca simptome precum ameteala, stari de oboseala si inconstienta. In cazuri extreme, cand valoarea carboxihemoglobinei depaseste cu mult parametrii normali, poate cauza chiar mortea pacientului, fenomen cunoscut medical drept carboxihemoglobinemie sau intoxicatie cu monoxid de carbon.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de carboxihemoglobina in organism este efectuat pentru a se depista o posibila intoxicatie cu monoxid de carbon sau alte schimbari ale alcatuirii hemoglobinei, schimabri ce pot fi cauzate de administrarea anumitor compusi farmaceutici. Acest test este recomandat si pentru a se analiza alte forme derivate ale hemoglobinei. Dintre acestea cele mai intalnite sunt sulfhemoglobgina si methemoglobina, ambele avand capacitatea de a impiedica trasportarea oxigenului la nivelul organismului.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de carboxihemoglobina in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de carboxihemoglobina in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile, valorile derivatilor hemoglobinei trebuie sa se inscrie in urmatorii parametrii:

Carboxihemoglobina: 3% pentru nefumatori si 15% sau mai mult pentru fumatori;
Methemoglobina: mai putin de 3%;
Sulfhemoglobina: nu este prezenta.

Valori mai mari ale derivatilor hemoglobinei pot duce la afectiuni serioase ale organismului, precum atrofierea tesuturilor, tulburari respiratorii, migrene, stari de letargie, atacuri de cord si ischemice si chiar moartea. Deasemenea valori foarte mari ale sulfhemoglobginei si methemoglobinei pot duce la aparitia cianozei, afectiune manifestata prin coloratie vanata a pielii si mucoaselor, datorata modificarilor de la nivelul hemoglobinei.

Este foarte important de stiut ca exista anumiti compusi medicamentosi care pot favoriza cresterea nivelului de methemoglobina din sange. Din aceasta gama fac parte si sulfamidele, clorati, nitrati, nitriti, anilina, si fenacetina.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Studiile statistice au demostrat ca in cazul persoanelor care fumeaza si in cazul locuitorilor metropolelor nivelul de carboxihemoglobina este mai mare, fara a prezenta insa riscul unei intoxicatii majore care sa aiba drept cauza moartea.