Termen cautat

Testarea ceruloplasminei


Autor: george

DESCRIERE TEST

Ceruloplasmina este o proteina cu un rol esential in transportarea cuprului in intreg organismul. Sinteza are loc in hepatocite, iar incorporarea cuprului in ceruloplasmina se face in timpul sintezei hepatice a acesteia. In alcatuirea sa, ceruloplasmina nu poate contine mai mult de 6-8 molecule de cupru.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de ceruloplasmina in organism este efectuat in general pentru depistarea cauzelor unor boli si afectiuni precum artrita reumatoida, limfom, infectii acute sau cronice, boala Wilson sau sindromul Menkes, afectiuni hepatice la copii, si tulburari neurovegetative si aomalii ale tesutului conjunctiv la copii. Acest test este recomandat si pentru monitorizarea nivelului de cupru in organism pe timpul sarcinii la femei, dar si pentru a se stabili eventuale disfunctionalitati ale catabolizarii cuprului la nivelul tesuturilor utilizatoare de cupru.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de ceruloplasmina in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de ceruloplasmina in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale ale ceruloplasminei au fost stabilite intre intervalul de 5-40 mg/dL.

Daca rezultatele testelor indica valori mai mici decat media normala, acet lucru se poate datora unor boli precum boala Mekes sau sindromul Wilson. In ceea ce priveste boala Wilson la copii, in cazul nou-nascutilor diagnosticul nu poate fi stabilit pe baza testarii nivelului de ceruloplasmina, deoarece in primul an de viata copiii oricum inregistreaza un nivel al acestor proteine cu 50% mai scazut decat la un adult.

Daca rezultatele testului releva valori ale ceruloplasminei mult peste media normala, acest lucru poate indica prezenta unor boli si afectiuni precum: limfom, artrita reumatoida, sau infectii acute si cronice.
Un nivel ridicat al ceruloplasminei se inregistreaza si in cazul femeilor insarcinate, de aceea este bine ca analizele sa fie repetate cu regularitate pentru o mai buna monitorizare a catabolizarii cuprului in organism.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Din cantitatea totala de cupru din organism 90% este transportat de ceruloplasmina, iar restul de 10% de albumina.

Greutatea medie a ceruloplasminei din organismul uman este de 151 kDa.

Comentarii

DIN CE RAMURA A MEDICINEI FACE PARTE CERULOPLASMINA?

 

ce pasi tb urmati cand rez ceruloplasminei este 0,25 g/l ?