Termen cautat

Testarea clorului seric


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru clor seric masoara cantitatea de clor din organismul uman prin prelevarea unei probe de sange. Clorul este unul dintre cei mai importanti electroliti regasiti la nivel sangvin, detinand rolul de de a pastra echilibrul intre fluidele din interiorul si exteriorul celulelor. De asemenea clorul ajuta la mentinerea volumului, presiunii si pH-ului sangelui.

Cea mai mare parte din cantitatea de clor din organismul nostru este obtinuta din alimentatie (mai exact, clorul este extras din cantitatea de sare pe care o consumam zilnic si poarta denumirea de clorura de sodium), si absorbita la nivelul intestinelor. Surplusul de clor este eliminat din organism prin urina, tocmai de aceea analiza pentru stabilirea nivelului de clor din organism se poate face si prin recoltarea probei de 24 de ore.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de clor din organism este efectuat in general pentru a se depista cauzele unor simptome precum spasmele musculare, probleme respiratorii, stari de ameteala si de inconstienta sau pentru depistarea unor afectiuni ale rinichilor si ale glandei adrenale. Acest test este recomnadat si pentru stabilirea cauzelor cresterii pHului sangelui, afectiune numita alcaloza metabolica si care apare in momentul pierderii unei cantitati insemnate de acid din sange. Acest lucru poate fi urmarea unei diaree sau a starilor de varsatura prelungite.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de clor in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de clor in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale ale clorului in sange au fost stabilite intre parametrii de 96-106mEq/L.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum amenia, deshidratarea (cu precadere cea cauzata de varsaturi si diaree), alimentatia mult prea bogata in sare, boli ale rinichilor, si hiperparatiroidism.

Daca rezultatele testelor sunt mai mici decat valorile normale acest lucru poate fi cauzat de boli si afectiuni ca: excesul de vasopresina si sindroame apropriate (SIADH), sindromul Cushing, atac de cord, blocaj renal, sau arsuri severe.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente precum corticosteroizii, cele pe baza de estrogen, de androgeni si unele diuretice pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

In cazul fibrozelor chistice, nivelul de clor din organism poate fi testat si prin prelevarea unei mostre de sudoare de la nivelul pielii.