Termen cautat

Testarea colesterolului total din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testarea colesterolului si a trigliceridelor este efectuata pentru a se stabili cantitatea totala de grasimi regasite in sange. Colesterolul este purtat prin sange atasat de o proteina, iar aceasta combinatie de substanta grasa plus o proteina este numita lipoproteina.

Testul pentru stabilirea nivelului de grasimi din organism se poate face pentru a se stabili nivelul de colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol si trigliceride.

Colesterolul joaca un rol improtant in producerea celulelor si a hormonilor din organism, insa in cantitati mari poate sa patrunda in peretii arterelor. Astfel iau nastere asa-numitele "placi", care la randul lor constitue una dintre cauzele majore ale atacurilor de cord si a infarcturilor.

LDL (lipoproteina cu densitate joasa)- acest tip de colesterol transporta de la nivelul ficatului catre organism o cantitate foarte mica de proteina, si o cantitatea insemnata de grasimi. De cele mai multe ori este folosita expresia "colesterol rau" pentru a se denumi LDLul.

HDL (lipoproteina cu densitate inalta)- acest tip de colesterol trasporta grasimile la nivelul ficatului, unde sunt eliminate. Nivelul mare de HDL reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace.

VLDL (lipoproteina cu densitate foarte joasa)- acest tip de colesterol contine un nivel foarte scazut de proteine. Functia prinicipala a VLDLului este de a transporta trigliceridele produse de ficat la nivelul intregului organism. Nivelul prea mare de VLDL are ca rezultat formarea "placilor" de colesterol pe artere.

Trigliceridele- reprezinta un anumit tip de grasimi folosit de metabolismul uman pentru a stoca energia. La fel ca si in cazul valorilor ridicate de LDL, un nivel prea mare de trigliceride in sange sporeste riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de colesterol total din organism este efectuat pentru a putea fi identificate eventuale disfunctii in producerea de lipide sau pentru monitorizarea raspunsului organismului la un anumit tratament pentru aceste disfunctii. Acest test este recomnadat si in cazul in care o persoana manifesta simptome neobisnuite precum formarea unor mici depozite de grasimi galbene la suprafata pielii (xantome). Xantomele pot fi semnul manifestarii unor boli genetice rare care au ca efect cresterea nivelui de colesterol.

O alta intrebuintare a acestui test consta in stabilirea gradului de risc al unei persoane de a dezvolta afectiuni cardiace. Necesitatea acestui test creste cu atat mai mult cu cat pacientul prezinta si alti factori de risc sau simptome specifice unei boli de inima.

Alte boli si afectiuni in cazul carora este recomnadata efectuatea testului pentru stabilirea nivelului de colesterol total sunt: arteroscleroza vaselor extremitatilor, hipercolesterolemia familiala, disbetalipoproteinemie familiala, hipotiroidism primar si secundar, diabet de tip I si II si ciroza biliara primara.

PREGATIRE PACIENT

Deoarece numeroase medicamente pot mari sau micsora cantitatea de colesterol din sange, este foarte important sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

Medicamente care maresc cantitatea de colesterol: ACTH, steroizi anabolizanti, epinefrina, anticonceptionale, vitamina D, vitamina B si multe altele.
Medicamente care reduc cantitatea de colesterol: nitrati, eritromicina, cloropropamide, nicina, etc.

Se poate ca medicul dumneavoastra sa va ceara sa nu mancati si sa nu beti nimic pe o perioada de 9 pana la 12 ore inaintea efectuarii testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de colesterol total in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Rezultat cu risc mic pentru pacient: Rezultat cu risc neutru pentru pacient: 200 - 239 mg/dL
Rezultat cu risc mare pentru pacient: 240mg/dL

Rezultatele testului variaza in functie de varsta si sex, dar si in functie de tipul de colesterol pe care doctorul considera necesar sa il testeze. De aceea este indicat ca imediat ce ati primit rezltatele sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra specialist pentru ca acesta sa decisa un tratament adecvat.

Daca rezultatele testului releva valori ridicate ale colesterolului total acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: ciroza biliara, hiperlipidemie familiala, hipotiroidism, sindrom nefrot ic, diabet necontrolat, dar si unei alimentatii bogate in grasimi. De asemenea valori ridicate ale nivelului de colesterol total se pot inregistra si in timpul sarcinii sau in cazul extirparii ovarelor.

Daca rezultatele testului indica valori scazute ale colesterolului total, acest lucru poate avea drept cauza unele boli si afectiuni ca: hipertiroidism, boli ale ficatului, malabsorbtie, malnutritie, anemie pernicioasa sau sepsis.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente ca diureticele, corticosteroizii, cele pe baza de hormoni masculini (androgenii), sedativele, anticonceptionalele orale, antiobioticele si vitamina B pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

Daca veti consuma mancaruri grase sau bauturi alcoolice in noaptea dinaintea efectuarii testului, puteti obtine rezultate care indica un nivel fals-ridicat de colesterol in sange.

ALTE INFORMATII

Multi dintre medicii specialisti recomanda ca testul pentru stabilirea nivelului de colesterol si de trigliceride din organism sa fie repetat periodic.