Termen cautat

Testarea cortizolului liber urinar


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testarea cortizolului liber urinar este efectuata pentru a se masura cantitatea acestui hormon intr-o mostra de urina colectata pe parcursul a 24 de ore. Cortizolul este un hormon din familia corticosteroizilor, produs de cortixul glandei suprarenale, responsabil cu raspunsul organismului la stres, dar si cu reglarea cantitatii de glucoza, proteine si lipide din organism.

Intr-un organism cu functionare normala nivelul de cortizol este mai ridicat dimineata ( cu valorile cele mai mari in jurul orei 7), si mi scazute seara imediat ce adormim. Aceste valori pot fi inversate daca dimpotriva dormiti ziua si sunteti activi pe timpul noptii.

Testul este efectuat pentru a putea fi depistate probleme ale functionarii glandelor andrenala si pituitara. In acest sens, nivelul de cortizol creste in momentul eliberarii in organism a hormonului adrenocorticotropic (ACTH) de catre glanda pituitara. Valori mai mari ale nivelului de cortizol pot fi datorate ranilor, stresului fizic sau emotional, infectiilor si sindromului Cushing.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar este efectuat pentru a putea fi stabilite disfunctii ale glandelor adrenala si pituitara. Aceste disfunctii au ca finalitatea eliberarea in organism a unei cantitati prea mari de cortizol, ceea ce duce la aparitia sindromului Cushing.

PREGATIRE PACIENT

Exista o gama foarte variata de medicamente care pot sa influente rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar. Din acest motiv este foarte important sa discutati cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu.

Medicul poate sa va ceara sa nu efectuati activitati fizice epuizante cu 24 de ore inaintea testului.

Testul se va desfasura pe o perioada de 24 de ore; in tot acest timp veti colecta toate emisiunile de urina, mai putin prima emisiune (dimineata cand va treziti urinati, dar nu colectati aceasta mostra; incepeti colectarea de urina pentru toate emisiunile de pe parcursul urmatoarelor 24 de ore). Aveti grija sa va mentineti hidratati pe parcutsul testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar se efectueaza pe o proba de urina colectata in decursul a 24 de ore. Cand urinati in prima zi de colectare, trebuie sa va goliti complet vezica, dar nu colectati aceasta urina, ci urmatoarele urinari.. Notati-va ora la care ati urinat pentru a marca inceperea celor 24 de ore pentru colectare.

In urmatoarele 24 de ore, colectati toata urina. Medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Recipientul contine o cantitate mica de conservant. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului. Pastrati recipientul la frigider timp de 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare. Turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile nivelul de cortizol liber urinar trebuie sa se inscrie in urmatorii parametrii, dupa cum urmeaza:

  • Adulti: mai putin de 100 mcg sau mai putin de 276 nmol;
  • Adolescenti: 5-55 mcg sau 14-152 nmol;
  • Copii: 2-27 mcg sau 5-75 nmol.


Daca rezultatele testului releva valori mai mari decat parametrii normali acest lucru se poate datora bolii Cusing, o afectiune cauzata de aparitia unei tumori necanceroase (benigne) la nivelul glandei pituitare. Aceasta tumoare stimuleaza producerea in exces a hormonului adrenocorticotropic (ACTH), care la randul sau este responsabil cu stimularea glandei andrenale in ceea ce priveste producerea cortizolului. Alte boli si afectiuni care pot provoca un nivel ridicat de cortizol liber urinar sunt cancerul la plamani, boli ale rinichilor, depresiile, hipertiroidismul, obezitatea, interventiile chirurgicale recente si chiar sepsisul (infectie generealizata a organismului).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista unele medicamente precum cele pe baza de estrogen, amfitaminele, sau corticosteroizi care pot influenta rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar. Tocmai de aceea este bine sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. Deasemnea supunerea la factori de stres atat fizici cat si emotionali in perioada prelevarii mostrei de urina poate duce la un rezultat fals-pozitiv. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul pacientilor care sufera de hipoglicemie, dar si in cazul in care normele de prelevare a mostrei pentru analiza nu sunt respectate.

ALTE INFORMATII

Daca rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar indica valori mai mari decat media normala este posibil ca medicul dumneavoastra sa doreasca efectuarea unor teste complementare pentru a stabili cu exactitate afectiunea de care suferiti.

Comentarii

Buna ziua,

mi s-a prescris efectuarea acestui test, dar nu stiu daca exista o perioada anume recomandata, în functie de ciclul menstrual.

Întreb aceasta deoarece pentru un bilant hormonal (analiza de sânge) efactuat luna trecuta a fost necesara prelevare în a 3-a zi de ciclu.

Va rog daca puteti sa-mi precizati cum ar fi potrivit pentru cortizolul liber urinar.

Multumesc anticipat.

 

Va rog frumos sa imi spuneti si mie daca valoarea 39.15 nmol/24h este o valoare mare a cortizolului urinar la o fetita de 2 ani si 9 luni?

Valorile pot varia de la un laborator la altul. Nivelul de cortizol urinar este in limitele normalului. Multa sanatate!