Termen cautat

Testarea creatininei din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Creatinina este formata in timpul procesului de descompunere a creatinei (substanta care la randul ei rezulta in timpul transformarii mancarii in energie, proces numit metabolism). Creatinina este un component regasit in aproape toti muschii din organism, si care este eliminata in totalitate la nivelul rinichilor prin filtrare glomerulara.

Nivelul de creatinina din sange nu poate fi afectat de alimentatia normala si nici de activitatile fizice normale pe care le desfasurati, dar este afectat daca veti consuma mai mult de 227 g carne vita cu 24 de ore inaintea efectuarii testului si va fi afectat de exercitiile fizice epuizante. Totusi in momentul in care rinichii nu functioneaza normal nivelul de creatinina liber urinara va scadea in timp ce nivelul de creatinina in sange va creste.

In prezent exista trei tipuri de teste care pot stabili nivelul de creatinina din organism:

Testul pentru creatinina in sange - prin acest test poate fi monitorizata activitatea rinichilor si buna functionare a acestora. Un nivel mai mare de creatinina in sange poate indica faptul ca rinichii nu mai au capacitatea de a functiona in parametrii normali. La efectuarea testului trebuie sa se tina cont si de faptul ca nivelul de creatinina din sange este direct proportional cu masa musculara a acelui organism (astfel, barbatii au de obicei un nivel mai ridicat al creatininei decat femeile).

Test pentru clearanceul creatininei - acest test stabileste capacitatea rinichilor de a filtra creatinina din organism. Acest test are capacitatea de a furniza informatii mai multe si mai clare cu privire la activitatea rinichilor. De altfel clearanceul creatininei testeaza atat nivelul de creatinina in sange cat si pe cel al creatininiei liber urinare.

Testul BUN (blood urea nitrogen)- prin compararea testului BUN cu cel pentru stabilirea nivelului de creatinina in sange doctorul poate obtine propotia dintre cele doua. Acest lucru este util in descoperirea unor probleme ca deshidratarea organismului.

Ureea este o substanta formata in momentul procesarii proteinelor in organism. Ureea este formata la nivelul ficatului si eliminata pe cale urinara.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru creatinina in sange este efectuat pentru a se monitoriza functia renala, pentru a se descoperi eventualele disfunctii si afectiuni la nivelulu rinichilor, dar poate totodata sa fie parte din testul pentru clearanceul creatininei.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de creatinina in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de creatinina in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Rezultatele normale trebuie sa se inscrie intre 0.8 si 1.4 mg/dL in proba de sange colectata. Tineti minte ca rezultatele depind de sexul dumneavoastra si de indicele masei corporale (barbatii au mai multa masa musculara si in consecinta au de obicei valori mai mari de creatinina in sange). Deasemenea, rezultatele variaza in functie de laborator. Este astfel indicat sa discutati cu doctorul specialist si acesta sa va indice daca rezultatele sunt pozitive sau daca acestea indica o anumita problema si necesita alte teste sau inceperea unui tratament.

Rezultatele anormal de mari pot indica: deshidratare, neuropatie diabetica, eclampsie, necroza tubulara acuta (tubulopatia acuta), glomurelonefrita, insuficienta renala, distrofie musculara, preeclampsie, pielonfrita, flux sanguin redus spre rinichi (ca urmare a insuficentei cardiace congestive), pielonefrita, obstructia canalului urinar.

Rezultatele anormal de mici pot indica: distrofie musculara in faza inaintata, miastenia gravis.

Testul pentru depistarea nivelului de creatinina in sange mai poate fi efectuat pentru urmatoarele conditii medicale: sindrom nefritic, sindrom Alport, insuficienta renala cronica, sindrom Cushing, dementia cauzata de probleme de metabolism, dermatomiozita, epilepsie, sindrom Goodpasture, sindrom hemolitic si uremic, nefrita interstitiala, nefrita lupica, hipertensiune maligna, diabet tip 2, pielonefrita, glomurelonefrita rapid progresiva, tumoarea Wilms.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de urmatorii factori:

  • sexul dumneavoastra si indicele masei corporale (de obicei femeile au valori mai mici de creatinina in sange deoarece au mai putina masa musculara decat barbatii).
  • anumite conditii medicale precum: deshidratare, neuropatie diabetica, eclampsie, necroza tubulara acuta (tubulopatia acuta), glomurelonefrita, insuficienta renala, distrofie musculara, preeclampsie, pielonfrita, flux sanguin redus spre rinichi (ca urmare a insuficentei cardiace congestive), pielonefrita, obstructia canalului urinar, miastenia gravis.
  • anumite medicamente
  • daca faceti exercitii fizice epuizante cu 2 zile inaintea testului.
  • daca mancati mai mult de 227g de carne (in special de vaca) cu 24 de ore inaintea efectuarii testului.

ALTE INFORMATII

Tineti minte ca nivelul de creatinina din sange este direct proportional cu masa musculara a dumneavoastra. Persoanele cu masa musculara dezvoltata, precum atletii, vor avea si nivele mai mari de creatinina in sange. Deasemenea, daca efectuati exercitii fizice epuizante cu 2 zile inaintea efectuarii testului, rezultatele vor prezenta un nivel fals-ridicat de creatinina in sange.

Daca se vor depista nivele mari de creatinina in sange, se vor depista nivele scazute de creatinina in urina. Acest fenomen se datoreaza faptului ca atunci cand creatinina nu este eliminata de rinichi prin urina, ea ajunge in sange.

Comentarii