Termen cautat

Testarea creatininei din urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Creatinina urinara reprezinta forma de excretie a creatininei, component regasit in aproape toti muschii din organism. Creatinina este eliminata in totalitate la nivelul rinichilor prin filtrare glomerulara.

Testul pentru creatinina in urna este folosit pentru a se putea creea o imagine de ansamblu in ceea ce priveste functia renala.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru creatinina in urina este efectuat pentru a se monitoriza functia renala, pentru a se descoperi eventualele disfunctii si afectiuni la nivelului rinichilor, dar poate totodata sa fie parte din testul pentru clearanceul creatininei.

PREGATIRE PACIENT

Exista o gama foarte variata de medicamente care pot sa influente rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de creatinina in urina. Din acest motiv este foarte important sa discutati cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea creatininei din urina se efectueaza pe o proba de urina colectata in decursul a 24 de ore. Cand urinati in prima zi de colectare, trebuie sa va goliti complet vezica - dar nu colectati aceasta urina, ci urmatoarele urinari.. Notati-va ora la care ati urinat pentru a marca inceperea celor 24 de ore pentru colectare.

In urmatoarele 24 de ore, colectati toata urina. Medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Recipientul contine o cantitate mica de conservant. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului. Pastrati recipientul la frigider timp de 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare. Turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de creatinina in urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Rezultatele normale trebuie sa se inscrie intre 500 si 2000 mg/zi in proba de urina colectata pe parcursul celor 24 de ore. Tineti minte ca rezultatele depind de varsta dumneavoastra si de indicele masei corporale. Deasemenea, rezultatele variaza in functie de laborator. Este astfel indicat sa discutati cu doctorul specialist si acesta sa va indice daca rezultatele sunt pozitive sau daca acestea indica o anumita problema si necesita alte teste sau inceperea unui tratament.

Rezultatele anormale pot indica: glomurelonefrita, o dieta bogata in carne, insuficienta renala, distrofie musculara, flux sanguin redus spre rinichi (ca urmare a insuficentei cardiace congestive), miastenia gravis, obstructia canalului urinar, pielonefrita.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente precum cefalosporina, cimetidina, cisplatina sau gentamicina pot sa influenteze rezultatele testului. De aceea este indicat sa informati medicul dumneavoastra sopecialist cu privire la orice ip de tratament pe care il urmati.

ALTE INFORMATII

Pentru mai multa precizie a diagnosticului, acest test poate fi efectuat impreuna cu testul pentru creatinina in sange sau cu testul pentru clearanceul creatininei.