Termen cautat

Testarea dioxidului de carbon din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru dioxidul de carbon masoara concentratiile sangvine ale celor trei forme de dioxid de carbon prezente in organism (bicarbonat, acid carbonic si dioxid de carbon dizolvat). Din acest motiv testul este supranumit si testul pentru dioxidul de carbon total.

In organismul uman dioxidul de carbon este produs la nivelul metabolismului celular, si purtat de hematii pana la plamani unde este eliminat (prin expiratie). Dintre toate cele trei forme ale dioxidului de carbon 90% din aceasta substanta se afla sub forma de bicarbonat (HCO3), restul de 10 % fiind impartit intre dioxid de carbon dizolvat (CO2) si acid carbonic (H2CO3).

Echilibrul nivelului de dioxid de carbon din organism este mentinut de rinichi si plamani si tocmai de aceea acest test este adesea insotit de testul pentru gazometria arteriala (care are rolul de a stabili concentratia de gaze la nivel arterial).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general acest test este efectuat pentru a se stabili cauza unei game foarte variate de simptome. In acest sens cel mai adesea testul pentru stabilirea nivelului de dioxid de carbon din organism este inclus intr-o serie mai ampla de teste de laborator.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de dioxid de carbon in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de dioxid de carbon in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de dioxid de carbon din sange au fost stabilite dupa acum urmeaza:
- Adulti: 23-29 mmol/L (milimol pe litru);
- Copii: 20-28 mmol/L;
- Nou-nascuti: 13-22 mmol/L.

Daca rezultatele testelor au inregistrat valori mai mari ale dioxidului de carbon, acest lucru poate fi cauzat de afectiuni precum acidozele respiratorii, care se manifesta prin scaderea PHului sangvin: pneumonie, emfizem, si boala pulmonara obstructiva cronica. Valori ridicate ale nivelului de dioxid de carbon pot fi cauzate si de alcaloză metabolica, ce duce la cresterea PHului sangvin: sindromul Cushing, sindromul Conn, alcoolism si chiar stari de voma.

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori ale dioxidului de carbon sub media normala, acest lucru poate fi datorat alcalozelor respiratorii, care duc la cresterea PHului sangvin: pneumonie, ciroza, hiperventlatie si chiar colapsul ficatului. Valori scazute pot fi datorate si acidozelor metabolice care conduc la scaderea PHului sangvin: diabet necontrolat, infarct, blocaj renal, diareea prelungita, deshidratare, infometare cronica, socuri, supradoza de aspirina, sau administrarea de metanol sau glicol etilenic.
 

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente ca aspirina, antacizi, unele antibiotice, corticosteroizii, diureticele, bicarbonat de sodiu, barbiturati, sau doze mari de steroizi pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. Rezultatele testului pot fi influentate si de temperatura corpului mult peste media normala, numita in termeni de specialitate hipertermie.

ALTE INFORMATII

Datorita faptului ca de cele mai multe ori testul pentru dioxid de carbon este inclus intr-o serie mai larga de teste de laborator, medicul dumneavoastra specialist va compara rezultatele cu cele ale testului
pentru gazometria arteriala.