Termen cautat

Testarea electroforezei proteinelor serice


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testarea electroforezei proteinelor serice este efectuat pentru a masura prezenta anumitor proteine in sange si pentru a diagnostica anumite boli. Proteinele sunt substante constituite din din aminoacizi si sunt incarcate electric (incarcatura electrica poizitiva sau negativa). Datorita incarcarii lor electrice proteinele din sange vor incepe sa se miste atunci cand acesta este supus unui camp electric.

Electroforeza este o tehnica realizata in laborator. Serul sanguin este asezat pe o hartie tratata special si expus la un curent electric. Diversele tipuri de proteine migreaza pe suprafata hartiei si formeza niste benzi care indica proportia fiecarei fractii de proteine.

In serul sanguin se pot identifica doua grupe majore de proteine: albumina si globulina. Prin electroforeza, aceste proteine vor fi impartite in 5 grupe mai mici (cunoscute si sub denumirea de fractii):

 • Albumina: proteina cu concentratia cea mai mare in ser, ea transporta alte molecule mai mici si este de asemenea foarte importanta in mentinerea presiunii coloidosmotice a sangelui (impiedica traversarea fluidelor prin membrana vaselor).
 • Globulina Alfa-1: aceasta fracite include HDL (lipoproteina cu densitate inalta) sau colesterol bun cum este denumit popular.
 • Globulina Alfa-2: aceasta proteina formeaza o legatura cu hemoglobina.
 • Globulina Beta: transporta substante precum fier in fluxul sanguin si ajuta la combaterea infectiilor.
 • Globulina Gamma: aceste proteine mai sunt cunoscute si sub denumirea de anticorpi.

Identificarea acestor cinci grupe de proteine este posibila deoarece ele se misca in mod diferit atunci cand sangele este pus sub influenta unui camp electric.

DE CE SE FACE TESTUL?

Electroforeza proteinelor serice este un test care se efectueaza pentru:

 • a diagnostica boli precum: mielom multiplu, macroglobulinemie, amiloidoza.
 • pentru a identifica factorii care conduc la aparitia HGG (hipogamaglobulinemie), conditie medicala care se manifesta prin nivele reduse de globulina Gamma in sange (globulinele Gamma mai sunt cunoscute si sub denumirea de anticorpi). Un nivel redus de anticorpi in organism il fac pe acesta din urma susceptibil la infectii variate.

PREGATIRE PACIENT

Nu trebuie sa urmati pasi premergatori speciali in pregatirea pentru acest test. Puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul electroforeza proteinelor serice necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Rezultatele testului va vor fi livrate in aproximativ 3 zile. Tineti minte ca valorile considerate normale variaza de la un laborator la altul.

Rezultate normale electroforeza proteinelor serice
Albumina: 3.8 - 5.0 g/dL (grame pe decilitru)
Globulina Alfa-1: 0.1 - 0.3 g/dL
Globulina Alfa-2: 0.6 -1 g/dL
Globulina Beta: 0.7 - 1.4 g/dL
Globulina Gamma: 0.7 - 1.6 g/dL

Valori anormale (ridicate sau scazute) pot indica urmatoarele probleme medicale:

 • boli ale sistemului imunitar precul Lupus sau artrita reumatoida;
 • cancer;
 • deshidratare;
 • probleme cardiace;
 • infectie;
 • maladii ale rinichilor;
 • maladii ale ficatului;
 • arsuri grave;
 • dieta extrema sau inanitie.

Valori anormale de ridicate sau scazute se depisteaza si atunci cand pacienta este insarcinata.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de urmatoarele:

 • hiperlipidemie (nivel ridicat de lipide);
 • anemie cu deficit de fier;
 • medicamente precum corticosteroizi, anticonceptionale, aspirina, sau bicarbonati;
 • chimioterapie (folosita in tratarea cancerului);
 • pacienta este insarcinata.

ALTE INFORMATII

Se poate efectua si electroforeza proteinelor in urina daca rezultatele testului electroforeza proteinelor serice (sange) indica valori anormale. In mod normal, cantitati foarte mici de proteine sunt elimintate prin urina; acest lucru se schimba atunci cand pacientul sufera de anumite maladii, precum mielomul multiplu.

Comentarii

Buna ziua,

Am urmatorul rezultat si nu stiu ce semnificatie are albumina crescuta.Evident daca este vreo problema de sanatate.Multumesc

 

ELECTROFOREZA PROTEINELOR SERIC

Albumina%              =65.3%          [52.0-65.0]

Alfa1 globulina%       =4%              [2.5-5]

Alfa2 globulina%       =8.6%            [7.0-13.0]

Beta1 globulina%      =5.9%            [4.7-7.2]

Beta2 globulina%      =4%               [3.2-6.5]

Gamma globulina%   =12.2%           [12.0-22.0]

A/G                            1.88             [1.1-2.23]

Am 45 de ani,sex masculin,mi-am facut electroforeza dupa ce la ecograf mi-a iesit ca am ficat gras,am si colesterolul marit (293),nu i-au nici un tratament,alpha 1=2,6<(2,9-4,9),A/G=1,84>(1,00-1,50),celelalte sunt in valorile normale

am 30 ani , sex feminin, albumina: 43.6%, globulina gamma 32.9%, A/G = 0.6, beta = 11.3%, alfa2 = 9.9%, alfa1 = 2.3%

stiu ca albumina si gamma nu sunt bune, va rog sa-mi spuneti ce inseamna rezultatele mele. medicul meu e in concediu, abia peste 2 saptamani renine la munca.

 

albumina 57.10%-3,77 G|DL ;alfa1 2,50%-0,16 alfa2 9,88% beta9,04%-0,60 gamma 21,48%-1,42 proteine totale 6,60

                                          %      ref.%                conc.       ref.conc.  

rezultat analize ;ALBUMINA   59.3 < 60.0 - 71.0         41.5       43.0-51.0
                        ALPHA1       2.5   
                        ALPHA2       9.5
                        BETA  1       9.2  >  6.0 -9.0              6.4         4.0 - 6.0
                        BETA  2       5.9  2.0 - 5.0              4.1        1.0-                        GAMMA      13.6                                   

Am 33 de ani sex feminin si sufar de trombofilie prin deficit de proteina S.Elecroforeza proteinelor mi-a iesit asa:albumina 69,8% 5,17G/dl     Alfa 1:1,8%,  0,13G/dl ,    Alfa 2:8,0%  0,59G/dl,   beta:  7,6%  0,56G/dl,    gama:12,08%   0,95G/dl    A/G:2,31  tratament cu aspenter 1 pe zi si detralex 2 pe zi

Nu se poate interpreta un buletin de analize fara a sti sexul persoanei, varsta , ce afectiuni mai are , ce medicamente a mai luat, de ce a facut analizele (ce avea clinic). Teoretic se pot spune mai multe afectiuni pe care le gasiti mai sus. Inteleg ca albumina este putin scazuta si alpha 1 si 2 crescute. Multa sanatate!

rezultat analize ;ALBUMINA 58.9<60.0-71.0 4.8
ALPHA1 3.9>1.4-2.9 0.3
ALPHA2 11.4>7.0-11.0 0.9
BETA 11.1 8.0-13.0 0.9
GAMMA 14.7 9.0-16.0 1.2

Valoarea albuminei serice este foarte putin peste limita superioara. Cel mai probabil nu are nicio semnificatie, dar trebuie interpretat in context clinic si paraclinic (adica tinand cont de simptomele dvs., modificari la examenul clinic si de rezultatele altor investigatii).

Multa sanatate!

 

Pagini