Termen cautat

Testarea factorului Hageman sau factorul de coagulare XII (FXII)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Factorul Hageman sau factorul de coagulare XII este o proteina regasita atat in plasma cat si in ser, care devine activa la contactul cu suprafetele rugoase. Factorul Hageman este responsabil de eficientizarea procesului de coagulare al sangelui.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea concentratiei de factor de coagulare XII este efectuat la recomandarea medicului ca examen aditional in cazul in care rezultatele timpului partial de tromboplastina (PTT) sunt nefavorabile.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este singurul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui, de asemenea, sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de factor XII din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de factor de coagulare XII a fost stabilit intre 50-200%. Daca rezultatele testului indica valori sub media normala acest lucru se poate datora carentei ereditare de factor XII sau unor boli ale ficatului.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de nerespectarea normelor de prelevare a mostrei de sange. De asemenea, este indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. In cazul in care medicamentele pe care le luati prezinta riscul de a influenta rezultatele testului medicul dumneavoastra specialist va dispune incetarea tratamentului.

ALTE INFORMATII

Valorile mici ale concentratiei de factor XII din sange nu sunt asociate intotdeauna cu simptome precum sangerarile prelungite.