Termen cautat

Testarea factorului reumatoid


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testarea factorului reumatoid se realizeaza pentru stabilirea concentratiei de anticorpi ai acestuia in plasma sangvina. Anticorpii sunt produsi de sistemul imunitar cu scopul de a distruge si elimina bacteriile si virusurile din organism, precum si alte microoorganisme straine care pot provoca diverse boli. Exista insa situatii cand anticorpii de factor reumatoid se alipesc tesuturilor din organism, provocand leziuni ale acestora. Nivelul ridicat al concentratiei de anticorpi de factor reumatoid pot fi provocate de anumite boli autoimune (artrita reumatoida) precum si de anumite infectii.

Nivelul anticorpilor de factor reumatoid poate fi masurat prin doua tipuri de teste:

Testul de aglutinare

Acest test este efectuat prin adaugarea unui antiser cu anticorpi umani. Daca in organism sunt prezenti anitcorpi de factor reumatoid, acestia vor provoca aglutinarea anticorpilor din antiser. Aceasta analiza poate fi efectuat ca prima metoda a screening testelor realizate pentru diagnosticarea artritei reumatoide. O alta metoda de efectuare a acestui test presupune amestecul sangelui uman cu celule rosii de oaie in combinatie cu anticorpi de iepure. Si de data aceasta procesul de aglutinare va avea loc doar in prezenta anticorpilor de factor reumatoid.

Nefelometria

Acest test este efectuat prin amestecul unei mostre de sange cu anticorpi care produc coagularea sangelui in cazul in care factorul reumatoid este prezent. Dupa aceea o raza laser este trecuta prin tubul in care este depozitat amestecul. Cu cat numarul factorilor reumatoizi este mai mare cu atat mai putina lumina va trece prin tub.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea concentratiei de factor reumatoid din sange este efectuat pentru confirmarea diagnosticului de artrita reumatoida.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este singurul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de factor reumatoid din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Cel mai adesea, rezultatele acestui test sunt stabilite in titruri. Un titru reprezinta cantitatea de substanta, masurata in grame, care se dizolva intr-un mililitru de substanta salina. De exemplu, un titru de 1 la 20(1:20) semnifica faptul ca anticorpii de factor reumatoid pot fi depistati atunci cand o parte a mostrei de sange este dizolvata in 20 parti de solutie salina. Cu cat a doua cifra a acestui rezultat este mai mare, cu atat gradul de prezenta al anticorpilor antinucleari creste (de ex., un titru de 1 la 80, este mult mai mare decat un titru de 1 la 40).

In cazul nefelometriei rezulatele sunt masurate in unitati. Unitatile de nefelometrie masoara cata lumina este blocata de mostra de sange din tubul in care este depozitat amestecul. Nivelul ridicat al factorului reumatoid provoaca opacizarea amestecului de sange cu anticorpi, blocand trecere fasciculului laser. Prin urmare un rezultat de 100 de unitati este mai mare decat un rezultat de 40 de unitati.

Valorile normale ale factorului reumatoid din sange au fost stabilite intre urmatorii normali dupa cum urmeaza:
-1:20-1:80de titruri;
-14-60 unitati/mL.

Valorile crescute ale nivelului de factor reumatoid pot fi datorate unor boli si afectiuni precum artrita reumatoida, hepatita C, lupus sistemic eritematos (LSE), scleroderma, sindromul Sjögren, vasculita, tuberculoza, mononucleoza, sifilis, malaria, ciroza, hepatita cronica activa, endocardita si leucemia.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezulatele testului pot fi influentate de nerespectarea conditiilor de prelevare a mostrei de sange, sau de analizarea unei mostre mult prea bogata in grasimi. Varsta este un alt factor care poate duce la rezulate fals-pozitive. Studiile statistice au relevat faptul ca intre 5 si 10 % dintre oamenii cu varste peste 65 de ani prezinta un nivel ridicat de factor reumatoid.

ALTE INFORMATII

Pentru confirmarea rezulatelor oferite de testul pentru factorul reumatoid se poate apela si la testul pentru stabilirea concentratiei de anticorpi peptide citrulinate ciclic (PCC). Acest tip de anticorpi este prezent in mai bine de jumatate din pacientii diagnosticati cu artrita reumatoida.

Comentarii

Buna ziua,

Sunt diagnosticata cu poliartrita reumatoida, FR 640, CRP 192...oare vor mai scadea vreodata?

mentionez ca nu fac tratamement de fond pt ca nu suport, fac alergii la medicamente...am luat tot ce se poate lua pt asa ceva si m-am intoxicat. acum nu mai pot lua nimic decat doar suplimente alimentare...si m-ar interesa si daca exista un regim alimentar pt aceasta boala. multumesc

Buna ziua,

Am 49 ani si in urma unor dureri la nivelul cotului stang si a unei usoare amorteli a degetelor mic si inelar de la aceeasi mina,mi s-a recomandat analiza:Factor reumatoid.Rezultatul este 127.7 IU/mL (valoare f.crescuta)

In acelasi timp am facut si Anticorpi antinucleari cu rezultatul: Titru 1/640 (iarasi crescut)

Bineinteles ca merg cu rezultatele analizelor la medicul ce mi-a dat trimiterea, doar ca lipseste o perioada din localitate(10 zile).Am incercat sa ma informez cat decat pe net si m-am speriat.

Precizez ca sunt purtatoare virus hepatita B cu o viremie in jur de 3000 copii/ml (analiza ce o fac din 6 in 6 luni de 2 ani de cand din intamplare am aflat ca sunt bolnava).Tratament nu mi s-a dat, dar iau 2-3 pastile/zi de Redigest si un regim alimentar corect.

Am nevoie de o parere si o recomandare (sunt sigura ca trebuie sa mai fac o lista lunga de analize......).

am facut acest test si mi-a iesit 78 IU/ml.Ce poate insemna asta?Precizez ca am virsta se 38 de ani si nu am avut probleme de sanatate.

Buna ziua,

Am 22 de ani si sunt in cautarea unor analize pentru a afla daca am sau nu reumatism. Prezint dureri la nivelul genunchilor. As dori sa stiu care varianta imi este recomandata, cel cantitativ sau cel calitativ.

Multumesc!

As dori sa fac si eu testul. Se ofera ceva "recompense"?

Sunt din Constanta, vreau sa fac acest test, unde l-as putea face?

FR poate fi pozitiv in cadrul hepatitei virale, totusi trebuie interpretata valoare crescuta a FR cu contextul clinic, analize de laborator si radiografie. Un rezultat pozitiv al testului ANA poate aprea, de asemenea, la persoanele cu boala Raynaud, artrita reumatoida, dermatomiozita, boala mixta de tesut conjunctiv, precum si alte boli autoimune. Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Presupun ca exista un motiv pentru care vi s-a recoltat aceasta analiza. Nu se lucreaza de rutina/ca analiza uzuala FR. Valoarea aceasta crescuta trebuie coroborata cu tabloul dvs clinic si cu alte investigatii. Ar fi bine sa va adresati unui medic reumatolog.

 

Multa sanatate!

Alina D.