Termen cautat

Testarea factorului Stuart-Power sau factorul de coagulare X (FX)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Factorul Stuart-Power sau factorul de coagulare X este o proteina responsabila cu activarea protombinei si care impreuna cu alti factori precum factorul Hageman sau Christmas participa activ la realizarea procesului de coagulare a sangelui.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea concentratiei de factor X este efectuat pentru identificarea cauzelor care produc sangerari continue.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de factor FX din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de factor X din organism au fost stabilite intre 50-200%. Daca rezultatele testului indica valori sub media normala acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum carenta de factor X, malabsorbtia grasimilor, boli ale ficatului, sau deficienta de vitamina K. De asemenea, valori scazute ale nivelului de factor X pot fi cauzate de administrarea de walfarina si heparina, medicamente anticoagulante folosite pentru tratarea trombozelor coronare sau venoase cu scopul de a diminua riscul aparitiei emboliei pulmonare.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de nerespectarea normelor de prelevare a mostrei de sange. De asemenea, este indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. In cazul in care medicamentele pe care le luati prezinta riscul de a influenta rezultatele testului medicul dumneavoastra specialist va dispune incetarea tratamentului.

ALTE INFORMATII

Procesul de coagulare este unul dintre cele mai complexe procese si vine ca raspuns la unele leziuni vasculare care apar la nivelul organismului. In afara de factorii de coagulare (factori enzimtici) acest proces implica si participarea fibrinogenului (F1), cofactorilor neenzimatici (Ca2+) si fosofolipidelor.