Termen cautat

Testarea fixarii complementului pentru Coxiella Burnetti


Autor: george

DESCRIERE TEST

Coxiella burnetii este un microorganism polimorf cu forma ovala sau bastonas, cu dimensiuni foarte mici, care se cultiva pe oua embrionate sau culturi de tesuturi si care este responsabila de transmiterea febrei Q. Acest microoorganism este cu atat mai periculos si greu de combatut cu cat rezistenta sa la mediul ambiant este destul de mare (in forma uscata germenii de coxiella burnetii au capacitatea de a rezista pana la cativa ani).

Testul pentru stabilirea prezentei bacteriei coxiella burnetti are ca scop depistarea anticorpilor specifici acesteia la nivelul organismului. In cazul in care pacientul a fost infestat cu bacteria coxiella burnetti, aceasta se fixeaza pe antigenii din sange, si in consecinta organismul incepe sa produca anticorpi. Cu toate acestea, in stadiul initial de boala, exista posibilitatea ca numarul anticorpilor sa fie insuficient pentru determinarea prezentei bacteriei coxiella burnetti. Tocmai de aceea testul este repetat dupa cateva saptamani.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea prezentei in organism a bacteriei Coxiella Burnetti este efectuat in general pentru a se depista riscul dezvoltarii febrei Q. Febra Q este o maladie care poate fi transmisa cu usurinta de la animal la om pe diverse cai. Tabloul clinic al bolii este unul de tip polimorf, printre manifestari incluzandu-se febra si starile de intoxicatie.

PREGATIRE PACIENT

Testul de stabilirea prezentei bacteriei Coxiella Burnetti in organism nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru determinarea prezentei a bateriei Coxiella Burnetti in organism este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca rezultatul analizei pentru anticorpii bateriei coxiella burnetti sa fie unul favorabil este necesar ca in organism sa nu fie depistate urme ale acestor anticorpi. Din pacate, acest test nu poate decat sa confirme prezenta acestei bacterii in organism, dar nu si daca infectia este recurenta, activa sau daca expunerea s-a facut intr-un moment din trecut. Din acest motiv testele aditionale devin necesare, astfel incat sa se poata stabili cu exactitate daca infectia este activa sau nu.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testelor ar putea fi influentate de administrarea unui eventual tratament pe care il urmati in momentul prelevarii probei de sange. Tocmai de aceea este necesar sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de medicatie, fie ca aceasta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

La persoanele care prezinte infectie acuta cu bacteria coxiella burnetti arareori organismul produce anticorpi. Prezenta anticorpilor specifici bacteriei Coxiella Burnetti indica, in general, o infectie de tip cronic.