Termen cautat

Testarea pentru anemia hemolitica autoimuna


Autor: george

DESCRIERE TEST

Anemia hemolitica autoimuna este o boala a sistemului imunitar ce se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii de catre sistemul de aparare natural al organismului, anticorpii. In mod normal, celule rosii au o durata de viata de aproximativ 120 de zile, inainte de a fi eliminate din organism prin splina. In momentul in care o persoana manifesta simptomele anemiei hemolitice autoimune, anticorpii incep sa distruga celule rosii, iar acestea ajung sa aiba, in consecinta, o durata de viata mult mai mica decat in mod normal. In aceste conditii maduva nu mai poate produce un numar atat de mare de globule rosii astfel incat sa compenseze numarul celor distruse. Severitatea anemiei depinde de durata de viata a celulelor rosii si capacitatea maduvei osoase de a inlocui celulele distruse de anticorpi. In functie de temperatura la care anticorpii actioneaza in vederea distrugerii globulelor rosii putem distinge intre anemia hemolitica autoimuna la cald (temperatura minima trebuie sa fie de 37 grade Celsius) sau anemie hemolitica autoimuna la rece (temperatura optima trebuie sa se incadreze in intervalul 0-10 grade Celsius).

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test este adesea efectuat pentru a se depista cauzele starilor de ameteala, somnolenta, lesin, incapacitate de concentrare, stari de voma si chiar coma. Acest test este efectuat si pentru a se stabili motivele pentru care un organism manifesta incapacitatea de a retine calciul si vitaminele. De asemenea, acest test este realizat pentru a se stabili cauzele aparitiei icterului sau ale cresterii in volum a splinei (simptome specifice anemiei hemolitice autoimune).

PREGATIRE PACIENT

Recoltarea probei de sange pentru depistarea anemiei hemolitice autoimune din organism nu necesita pregatiri speciale deoarece procedura este asemanatoare oricarei alte analize de sange. Trebuie sa stiti insa ca unele medicamente, cum sunt cele pentru suprimarea sistemului imunitar pot influenta rezultatele testului. De aceea este bine ca inainte sa faceti acest test sa informati doctorul specialist in legatura cu tratamentul pe care il urmati si numai dupa aceea medicul poate decide in consecinta. Este nevoie ca in dimineata recoltarii probei pacientul sa nu manance nimic si nici sa nu bea cafea.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de depistare a anemiei hemolitice autoimune este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de discomfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Dupa efectuarea analizei pentru anemia hemolitica autoimuna este bine sa prezentati rezultatele unui medic specialist. Acesta le va interpreta si va decide tratamentul pe care sa il urmati.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista cateva tipuri de medicamente care pot influenta rezultatele acestui test. Tocmai din acest motiv este important ca medicul specialist sa fie informat cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Anemia hemolitica autoimuna poate conduce la afectiuni ale organismului mult mai grave si in final chiar la moarte, de aceea este foarte important ca aceasta afectiune sa fie tinuta sub supraveghere si mai ales sa fie tratata la timp.