Termen cautat

Testarea pentru Chlamydia


Autor: george

DESCRIERE TEST

Chlamydia trachomatis este o bacterie cu transmitere prin contact sexual, care la barbati infecteaza uretra, iar la femei canalul cervical si organele reproductive superioare, dar si rectul, pleoapele si suprafata oculara. Aceasta bacterie poate fi cu usurinta transmisa fatului, in perioada sarcinii, iar acest lucru are o incidenta cu atat mai mare cu cat simptomatologia bolii este greu de detectat. Multi dintre pacienti pot trai luni si chiar ani de zile fara sa constientizeze faptul ca sunt purtatori ai acestei bacterii. Studiile statistice demonstreaza faptul ca 80% dintre femei nu constientizeaza ca au fost expuse acestei bacterii decat in momentul in care se instaureaza complicatiile. In prezent exista cateva tipuri de teste care pot depista prezenta bacteriei chlamydia trachomatis in orgamism.

Testul TAAN (test pentru amplificarea acidului nucleic) - acest test are capacitatea de a depista prezenta materialului genetic al bacteriei chlamydia trachomatis in sange. Acest test se inscrie in randul testelor cu cele mai precise rezultate. Unul dintre testele TAAN este testul cu reactie polimerica in lant, si poate fi executat si pe o mostra de urina.

Testul pentru amplificare genica (NAH) - si acest test probeaza existenta materialului genetic al bacteriei chlamydia trachomatis in organism si desi este la fel de precis gradul sau de sensibilitate este ai redus decat la un test TAAN.

Testul ELISA (prescurtare ce vine de la enzyme-linked immunosorbent assay) - reactie imunoenzimatica. Acest test are capacitatea de a pune in evidenta anticorpii dezvoltati impotriva unui agent bacterian sau viral (in cazul de fata, evidentierea anticorpilor specifici bacteriei chlamydia trachomati). In aceeasi categorie intra si testul IFA.

Testul DFA (prescurtare dupa direct fluorescent antibody assay) - reactie imunofluorescenta. Si acest test, asemenea testului ELISA, este efectuat pentru a depista anticorpii dezvoltati de organism impotriva bacteriei chlamydia trachomati.

Cultura de chlamydia trachomati - Acest test este mult mai costisitor decat celelalte iar rezultatele dureaza mai mult pana sa fie disponibile. Culturile de chlamydia trachomati sunt crescute numai in laborator, iar la acest test se recurge in momentul in care sunt suspectate abuzuri sexuale in cazul copiiilor sau in momentul in care organismul nu raspunde la tratamentul pentru aceasta infectie.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru depistarea bacteriei chlamydia trachomati in organism este efectuat pentru a se stabili gradul de risc in ceea ce priveste infestarea cu aceasta bacterie la femeile peste 24 de ani. Acest test mai este efectuat si in primul si al treilea trimestru de sarcina la femeile al caror comportament sexual prezinta risc major de contaminare cu chlamydia trachomati (tratarea infectiei cu aceasta bacterie in timpul sarcinii previne transmiterea acesteia si fatului). In plus, testul este recomandat si femeilor care sufera de boli inflamatorii pelviene si inflamatii cervicale, precum cervicita.

PREGATIRE PACIENT

Pentru ca rezultatele testului pentru bacteria chlamydia trachomati sa fie cat mai precise este recomaandat ca inainte cu 48 de ore de a se recolta proba sa nu faceti dus, sa nu folositi tampoane interne si nici sa nu aplicati tratamete intravaginale. De asemenea vezica dumneavoastra trebuie sa nu fie plina, atat pentru confortul personal, cat si pentru a eficientiza desfasurarea testului.

CUM SE FACE TESTUL?

La barbati:
Mostra va fi colectata din uretra sau rect, iar pentru aceasta doctorul va introduce un tampon in una dintre aceste zone. Exista sanse mari ca mostra colectata din uretra sa releve prezenta bacteriei chlamydia trachomati daca ultima mictiune are loc cu cel putin 2 ore inaintea colectarii mostrei.

La femei:
Pentru efectuarea acestui test este necesar sa va dezgoliti zona de la talie in jos si sa va asezati pe o masa cu picioarele ridicate pentru a da doctorului posibilitatea de a examina zona genitala si pe cea a vaginului. Cu ajutorul unei spatule, doctorul va preleva celule de la nivelul colului uterin, pe care le va intinde pe o lamela. Pe aceasta lamela, va fi pulverizata o solutie care faciliteaza studierea acestor celule la microscop.
Daca se recurge la proba de urina este necesar ca ultima mictiune sa fi avut loc cu cele putin 2 ore inaintea colectarii probei pentru analiza.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In timpul prelevarii unele persoane pot resimti o usoara senzatie de disconfort in momentul introducerii spatulei, cu atat mai mult cu cat uterul este sensibil, iritat sau stramt. In ceea ce priveste persoanele de sex masculin este posibil sa resimtiti o usoara senzatie de disconfort si jena in timpul prelevarii probei.

RISCURI

In urmatoarele 24 de ore de la efectuarea testului este posibil sa sangerati usor, sau sa apara o scurgere galben-verzuie. Acesta reactie este normala, si puteti folosi un protej-slip pentru a diminua starea de disconfort creata. De asemenea, este bine sa nu aveti contact sexual pana cand doctorul dumneavoastra nu va confirma ca acest lucru se poate face in siguranta.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testelor sa fie favorabile este necesar ca in organism sa nu fie gasite urme ale prezentei bacteriei chlamydia trachomati. In orice caz este bine ca in momentul primirii analizelor sa stabiliti o intalnire cu medicul specialist pentru ca acesta ca poata hotari ce este de facut mai departe.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testelor pot fi influentate de nerespectarea pasilor care trebuie urmati pentru prelevarea mostrelor sau de administrarea unui tratament pe baza de antibiotice. De aceea este bine sa informti medicul specialist cu privire la orice tratament pe care il urmati fie ca acesta a necesitat sa nu prescriere medicala.

ALTE INFORMATII

Pentru ca bacteria chlamydia trachomati sa poata fi detectata nu este necesara decat efectuarea unui singur tip de test, iar acest lucru poate fi decis impreuna cu medicul dumneavoastra specialist.

Comentarii

Trebuie sa mergeti la un medic dermatovenerolog (am inteles ca sunteti barbat). Nu stiu in ce oras sunteti. Din pacate sectiunea pentru medici de pe site-ul www.i-medic.ro nu este inca gata. Multa sanatate!

buna ziua,as dori sa-mi recomandati un medic specialist ptr aceasta infectie chlamydia deoarece ma chinui sa scap de aceasta boala de mult timp,nu stiu ce sa mai fac.Va multumesc

buna ziua, se poate sa-mi recomandati un medic specialist in tratarea chlamydiei deoarece ma lupt cu aceasta boala de ani de zile fara rezultat. Multumesc