Termen cautat

Testarea pentru citomegalovirus (CMV)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Citomegalovirusul este un virus din familia herpesului care are proprietatea de a ramane latent o perioada mare de timp. Acest virus poate fi transmis fatului in timpul sarcinii. Desi infectia cu citomegalovirus este de cele mai multe ori nevatamatoare, iar virusul ramane in stare latenta, odata contactat ramane in organism pe tot parcursul vietii. Exista doua tipuri de infectie cu CMV: citomegalovirus primar si citomegalovirus recurent.

Desi in cele mai multe dintre cazuri citomegalovirusul ramane inactiv pe toata durata vietii, exista posibilitatea ca, daca sistemul imunitar este slabit virusul sa inceapa sa se manifeste dezvoltandu-se in boala citomegalovirus. Simptomele specifice acestei boli sunt febra, inflamarea glandelor, oboseala si stari de epuizare.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru depistarea citomegalovirusului in organism este efectuat in general pentru a se stabili cauza unor simptome precum febra, inflamarea glandelor, oboseala si stari de epuizare. Testul este efectuat si pentru a se stabili posibilitarea de reaparitie a bolii, la cei care au fost expusi virusului citomegalovirus sau posibilitatea unei infectii active a acestui virus. Testul devine cu atat mai important in cazul donatorilor de organe.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru determinarea prezentei citomegalovirusului in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a prezentei citomegalovirusului in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Daca testul a fost efectuat corect si rezultatele indica prezenta citomegalovirusului in organism este bine sa consultati medicul specialist in vederea stabilirii unui tratament. Rezultatele acestui test pot confirma sau infirma prezenta in organism a citomegalovirusului, dar nu si daca infectia este activa sau s-a manifestat candva in trecut. Din acest motiv este indicata repetarea testului dupa cateva saptamani, iar daca numarul anitcorpilor pentru citomegalovirus a crescut, inseamna ca infectia este acuta.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este indicat sa vorbiti cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete, sau fie ca este un tratament naturist, sau pastile anticonceptionale.

ALTE INFORMATII

Transmiterea citomegalovirusului nu se face prin alimente, apa sau animale, ci prin saliva, urina, lapte mamar si, in general, contactul cu alte fluide ale corpului. Studiile statistice au demosnstrat faptul aparitia acestui virus are un grad mai mare in centrele pentru copii.