Termen cautat

Testarea pentru virusul imunodeficientei umane (HIV)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Virusul imunodeficientei umane este un virus care ataca sistemul imunitar al omului, ingreunand lupta acestuia cu bolile si infectiile datorita faptului ca ataca celulele albe de tip CD4+. Multa lume confunda chiar si acum virusul imunodeficientei umane cu SIDA (acromin pentru sindromul imunodeficientei dobandite), care reprezinta ultimul stadiu de manifestare al HIV. In fapt, unii oameni pot trai si pana la 10 ani pana ca SIDA sa se manifeste.

Incepand cu momentul infestarii cu HIV, organismului ii ia intre 4 saptamani si 6 luni ca sa dezvolte anticorpii impotriva virusului imunodeficientei umane, aceasta perioada fiind supranumita perioada seroconversiei.

In prezent, exista cateva tipuri de teste care pot fi efectuate atat pentru a depista in organism anticorpii specifici acestui virus, cat si materialul genetic al acestui virus.

1. Testul ELISA (prescurtare ce vine de la enzyme-linked immunosorbent assay) - reactie imunoenzimatica. Acest test este primul la care se apeleaza pentru a se determina daca o persoana a fost sau nu infectata cu virusul HIV. Daca rezultatele acestui test sunt pozitive, atunci testul ELISA este repetat, pentru a confirma diagnosticul. Sansele ca acest test sa furnizeze rezultate false sunt minime daca testul este efectuat la cateva saptamani dupa posibila infestare, si din acest motiv nu se opteaza pentru repetarea lui in cazul unui rezultat negativ.

2. Testul IFA (prescurtare dupa indirect fluorescent antibody assay)- reactie imunofluorescenta. Si acest test, asemenea testului ELISA este efectuat pentru a depista anticorpii dezvoltati de organism impotriva virusului imunodeficientei umane. In general, acest test este folosit pentru a confirma rezultatele testului ELISA.

3. Testul Western Blot - procedura acestui test este usor mai complicata, si de aceea acest test este folosit pentru a confirma doua rezultate pozitive ale testului ELISA. Cu toate acestea specialistii opteaza mult mai frecvent pentru acest test, decat pentru testul IFA, cel din urma fiind mult mai costisitor. Exista si alte tipuri de teste care se pot efectua in cazul in care un pacient este suspectat sa fi fost contaminat cu HIV:

  • Reactia polimerica in lant: acest test are capacitatea de a depista materialul genetic al virusului imunodeficientei umane. Acest test este efectuat atunci cand se doreste descoperirea unei infectii active cu HIV. Acest test are o frecventa de folosire mult mai redusa deoarece aparatura este mai scumpa, si prin urmare, necesita personal specializat in folosirea ei. Cu toate acestea testul prin reactia polimerica in lant este mult mai sigur, putand depista prezenta materialului genetic al HIV chiar si atunci cand testele imunologice au iesit negative.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testele pentru depistarea virusului imunodeficientei umane este efectuat cu precadere pentru a stabili daca acest virus este activ in organismul unei persoane, cu precadere in momentul in care persoana respectiva manifesta simptome specifice HIV. Aceste teste sunt de asemenea cerute pentru donatorii de sange si organe, dar si in incercarea de a tine sub control raspandirea acestui virus. Mai mult decat atat, aceste seturi de teste sunt cerute in cazul femeilor insarcinate. S-a demonstrat ca femeile insarcinate a caror teste pentru HIV au iesit pozitive si care au decis sa urmeze un tratament adecvat, scad simtitor riscul de a transmite boala fatului.

PREGATIRE PACIENT

Testul de stabilire a prezentei virusului HIV in organism nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange. Cu toate acestea medicul specialist are nevoie de consimtamantul dumneavaoastra pentru a efectua acest test.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a infestarii cu HIV este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de discomfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie.

Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Testele HIV sunt efectuate pentru stabilirea prezentei virusului imunodeficientei umane in organism. Rezultatele pentru testul ELISA pot fi disponibile intr-un interval de 2 pana la 4 zile. Rezultatele celorlalte teste pot ajunge la medicul specialist intr-un interval de 1-2 sapatamani.

Daca testele imunologice au iesit negative, dar persoana in cauza totusi prezinta riscul de a fi fost infestata cu virusul imunodeficientei umane, este indicata si realizarea unui test pe baza de reactie polimerica in lant.

Exista situatii cand rezultatele testului sunt incerte. Acest lucru se poate datora faptului ca organismul nu a apucat sa dezvolte anticorpii specifici HIV (perioada de dezvoltare a anticorpilor poate sa ajunga pana la 6 luni de la momentul infectarii). Si in acest caz este recomandata efectuarea unui test pe baza de reactie polimerica in lant. O alta posibila explicatie pentru care rezultatele sa fie incerte este pusa pe baza actiunii unui alt tip de anticorp in organism.

In momentul in care rezultatele testelor sunt pozitive , inseamna ca organismul a fost infectat cu HIV. Pentru mai multa certitudine, este recomandata repetarea testului ELISA folosindu-se aceeasi mostra de sange. Chiar si in acest caz, este bine ca acest test sa fie confirmat de testul Western-Blot sau IFA.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista cateva situatii care pot influenta rezultatele testului pentru depistarea virusului imunodeficientei umane. Printre acesti factori de influenta se includ tratamentele cu corticosteroizi, unele boli precum leucemia, sifilisul si bolile autoimune, dar si efectuarea testelor in perioada de seroconversie a organismului.

ALTE INFORMATII

Cea mai grea incercare pentru un medic este depistarea virusului imunodeficientei umane la un nou-nascut. Chiar si la 18 luni de la nastere, organismul nou-nascutului poate prezenta urme ale virusului HIV, chiar daca boala nu este activa si in cazul lui, acesta mostenind materialul genetic al virusului de la mama sa.

Comentarii

Cel mai bine faci testul la victor babes, costa 50 de lei si ai rezultatul in cateva ore. Daca mergi la Matei bals iti trebuie trimitere de la medic, sau chiar direct acolo la medic, nu costa nimic, suporta sigurarea, dar dureaza 3 zile pana alfi rezultatele. Nu fa testul asta oriunde, pentru ca nu toate laboratoarele lucreaza cu substante bune. Clar nu la GRAL , unde mi-a iesit pozitiv, dar in celelalte mi-a iesit categoric NEGATIV.

Buna, aveti mare atentie unde va faceti testele hiv, eu am facut greseala sa le fac la insitutul de boli metabolice Paulescu, m-am gandit ca ei sunt seriosi. Si mi-a iesit pozitiv de 2 ori. Desigur ca am crezut ca se termina lumea...am fost traumatizata, atat eu cat si iubitul meu, cu care sunt impreuna de 6 ani. Deja ne vedeam morti si inviati. Apoi ne-am gandit cum ni se poate intampla una ca asta,tocmai noua, niste persoane foarte atente in general la ce facem si cu cine facem. Asa ca ne-am hotarat sa le refacem si la spitalele de specialitate, victor babes si matei bals. Acolo desigur ca ne-au iesit la amundoi NEGATIV. Si ne-au zis ca la institutul asta laboratorul este unul particular GRAL , si ca nu este de incredere. Au fost multe persoane diagnosticate gresit.Probabil ca nu cheltuie banii  pe reactori buni etc. Dar eu zic ...NU SE POATE ASA CEVA!!! Cum e posibil sa fi sanatos si ei sa iti bage in cap ca ai HIV...O boala atat de crunta!!. ASa ca daca vi se intempla sa iasa pozitiv, mergeti la alte spitale si repetati-l .