Termen cautat

Testarea pentru virusul papilloma uman


Autor: george

DESCRIERE TEST

Virusul papilloma uman (HPV) este inclus in randul bolilor cu transmitere sexuala si actioneaza la nivelul pielii si a mucoasei membranei genitale, penisului, zonei vulvei, anusului si uterului. Este indicata efectuarea unei analize pentru depistarea HPV deoarece in majoritatea dintre cazuri simptomele acestei afectiuni nici macar nu se manifesta. Singurele forme vizibile de manifestare a HPVului sunt negii care apar la nivelul aparatului genital. In plus, exista aproximativ 40 de tulpini ale virusului papilloma uman, fiecare cu un tip diferit de manifestare, unele dintre ele ducand chiar la aparitia cancerului cervical, al vaginului, anusului sau chiar a penisului. Alte boli provocate de HPV sunt: displazia cervicala, vaginala si vulvara, veruci genitale si papilomatoza respiratorie recurenta.

Testul urmeaza aceeasi metoda ca cea a testului Papanicolau si consta in colectarea unei mostre de secretie de la nivelul cervixului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Scopul testului HPV este in primul rand de a depista riscul aparitiei acestei afectiuni, cu atat mai mult cu cat in prealabil efectuarea testului Papanicolau a relevat prezenta in organism a unor celule cervicale anormale. Aceste celule sunt denumite celule scuamoase atipice, si reprezinta primul pas in dezvoltarea uneia dintre formele de cancer mai sus mentionate. Daca testul pentru HPV a iesit pozitiv este recomandata efectuarea unei colposcopii sau chiar a unei biopsii la nivel cervical. In plus, trebuie precizat faptul ca acest test poate fi efectuat simultan cu testul Papanicolau.

PREGATIRE PACIENT

Pentru ca rezultatele testului pentru virusul papilloma uman sa fie cat mai relevante este recomandat ca inainte cu 48 de ore de a se recolta proba sa nu faceti dus, sa nu folositi tampoane interne si nici sa nu aplicati tratamete intravaginale. De asemenea, vezica dumneavoastra trebuie sa nu fie plina, atat pentru confortul personal, cat si pentru a eficientiza desfasurarea testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea acestui test este necesar sa va dezgoliti zona de la talie in jos si sa va asezati pe o masa cu picioarele ridicate, pentru a da doctorului posibilitatea de a examina zona genitala si interiorul vaginului. Cu ajutorul unei spatule, doctorul va preleva celule de la nivelul colului uterin, pe care le va intinde pe o spatula. Pe aceasta spatula, va fi pulverizata o solutie care faciliteaza studierea acestor celule la microscop.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In timpul prelevarii unele persoane pot resimti o usoara senzatie de disconfort, mai exact in momentul introducerii spatulei. Aceasta sezantie este accentuata in condiitle in care uterul este sensibil, iritat, sau stramt.

RISCURI

In urmatoarele 24 de ore de la efectuarea testului este posibil sa sangerati usor, sau sa apara o scurgere galben-verzuie. Acesta reactie este normala, si puteti folosi un protej-slip pentru a diminua starea de disconfort creata. De asemenea, este bine sa nu aveti contact sexual pana cand doctorul dumnavoastra nu va confirma ca acest lucru se poate face in siguranta. Statisticile medicale arata faptul ca riscul provocarii unei hemoragii in timpul efectuarii testului HPV sunt aproape nule.

REZULTATE

Este foarte important de stiut faptul ca inca nu s-a elaborat o analiza complexa si dezvoltata pentru HPV. Analizele prezente depisteaza potentialul marit de dezoltare a unora dintre tulpinele HPVului. In orice caz este bine sa le efectuati anual din momentul in care incepeti viata sexuala. Daca totusi rezultatele testului dezvaluie riscul marit de dezvolatre a virusului papilloma uman, sunteti predispusi la schimbari celulare precanceroase. In acest caz este bine ca mai departe sa apelati la o colposcopie sau la o biopsie la nivel cervical. Numai dupa aceea se va putea stabili un tratament adecvat.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de nerespectarea indicatiilor de pregatire pentru analiza HPV. In consecinta, daca inainte cu 2 zile de a merge la doctor ati facut dus, ati folosit tampoane interne sau ati administrat tratament intravaginal, este foarte probabil ca rezultatele testului sa ramana incerte.

ALTE INFORMATII

Trebuie sa luati in considerare faptul ca analiza pentru HPV nu se efectueaza strict pentru depistarea negilor vaginali, ci pentru a descoperi eventualii factori sporiti de risc in ceea ce priveste dezvoltarea uneia dintre tulpinile virusului papilloma uman.