Termen cautat

Teste de alergologie


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testele alergologice presupun testarea la nivelul pielii (cutanat) sau testarea hematologica (sanguina) pentru a descoperi daca o substanta sau un alergen declanseaza o reactie alergica la pacientul respectiv. Testele alergologice cutanate sunt preferate celor sanguine deoarece se fac mai repede si sunt mai concludente.

Testele alergologice cutanate sunt folosite pentru identificarea substantelor care cauzeaza reactii alergice. De obicei sunt realizate prin aplicarea alergenului direct pe piele sau prin gratajul sau inteparea pielii pentru a permite o mai buna expunere, evaluandu-se apoi reactia cutanata. De asemenea, se mai poate face si prin injectarea alergenului subcutanat sau prin aplicarea unui plasture care este purtat pe piele pentru o anumita perioada de timp. Testele cutanate sunt rapide, simple si relativ sigure. Acestea pot fi de mare ajutor in identificarea exacta a cauzelor alergiilor. Exista trei tipuri de teste cutanate pentru identificare alergenilor: testul prick, testul intradermic si testul patch (cu plasture).
Testele alergologice sanguine cauta si identifica in sangele pacientului sunstante denumite anticorpi si sunt recomandate pacientilor care, din diferite motive, nu pot face testele cutanate. Cel mai utilizat test alergologic sanguin este cel de titrare imunoenzimatica, prescurtat ELISA (din engleza, enzyme-linked immunosorbent assay). Acest test masoara nivelul din sange a unui tip de anticorpi denumiti imunoglobuline E (IgE), care sunt produsi de organism ca raspuns la diversi antigeni, provocand reactia alergica. Persoanele care au un nivel crescut de imunoglobuline E sunt de obicei alergice sau sufera de astm. 

DE CE SE FACE TESTUL?

Testele alergologice cutanate sunt folosite pentru identificarea substantelor care cauzeaza reactii alergice precum: alergenii inhalatori (acarienii, polenul, tutunul, parul de animale), alergenii alimentari (alunele, nucile, ouale, laptele, stridiile, pestele) sau alergiile la un medicament sau la veninul insectelor.

Testele alergologice sanguine se fac in cazul in care pacientul nu poate face testul cutanat. Printre aceste situatii se numara:

  • pacientul sufera de urticarie sau eczema, acest lucru impiedicand evaluarea reactiei cutanate
  • pacientul nu poate intrerupe tratamentul cu antihistaminice sau antidepresive triciclice, acestea putand reduce reactia alergica
  • exista riscul ca pacientul sa faca soc anafilactic

PREGATIRE PACIENT

Pacientul trebuie sa informeze medicul care ii va face testul alergologic despre toate medicamentele pe care le ia, inclusiv cele fara reteta. Deoarece medicamentele antialergice, inclusiv antihistaminicele care se elibereaza fara reteta au un efect bun impotriva reactiilor alergice, trebuie sa intrerupeti administrarea acestora cu cateva zile inaintea testului respectand recomandarile medicului.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul prick. Medicul sau asistenta va examina tegumentul de pe antebrat si il va curata cu alcool (uneori, testul se face pe o anumita zona a spatelui). Zonele respective sunt apoi marcate pentru a identifica ce alergen este testat pe acea zona. In cadrul testului prick pot fi testati mai multi alergeni precum polenul, parul de animale sau veninul insectelor. O picatura din fiecare alergen este pusa pe piele. Apoi cu un ac de unica folosinta se inteapa pielea permitand extractului de alergen sa intre in zona superficiala a pielii numita epiderma.

Testul intradermic. Dupa examinarea si dezinfectarea pielii, o cantitate mica de alergen este injectata subcutanat. Medicul inspecteaza zona injectata dupa 12-15 minute, in cazul in care aceasta este tumefiata si rosie pacientul este alergic la substanta respectiva.

Testul patch. Este un plasture care contine un alegen este aplicat pe piele. Acest test se efectueaza pentru a identifica factorul care declanseaza dermatita alergica de contact. Daca exista anticorpi pentru respectivii antigeni, tegumentul din acea zona va fi iritat si veti suferi mancarimi asemenatoare cu cele cauzate de o intepatura de tantar. Aceasta reactie indica faptul ca sunteti alergic la acea substanta.

Testul sanguin. Este asemanator oricarei alte analize de sange. Asistenta va lega un garou in jurul bratului pentru evidentierea venei din care se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul. Mostra de sange este apoi trimisa la laborator pentru a determina prezenta anticorpilor specifici anumitor alergeni.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Atat in cazul testului prick cat si in cazul testului intradermal se pot produce senzatii usoare de intepare cand este prelevata fiecare proba. Daca se manifesta, reactia alergica s-ar putea manifesta prin prurit, sensibilitate si tumefiere a zonei cutanate la nivelul careia au fost aplicate solutiile alergenice. Dupa efectuarea testarii, se va aplica pe piele un material racoros sau o crema care contine corticosteroizi pentru diminuarea pruritului sau tumefierii. Daca se realizeaza un test cutanat utilizand plasturi si apare prurit intens si durere sub oricare dintre plasturi, pacientul trebuie sa indeparteaze plasturii si sa anunte urgent medicul.
In timpul prelevarii probei de sange pacientul va simti doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi persoane care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Unul dintre cele mai severe riscuri la care este expus un pacient atat in cazul testului prick, cat si in cazul testului intradermal este reprezentat de socul anafilactic. Socul anafilactic este o reactie alergice severe manifestata prin prurit, wheezing (respiratir suieratoare), tumefierea fetei si a corpului si hipotermie(scaderea temperaturii corpului sub media normala). Specialistii sustin totusi ca incidenta acestei manifestari este destul de scazuta. Daca se realizeaza un test cutanat utilizand plasturi si apare mancarime intensa si durere sub oricare dintre plasturi, pacientul trebuie sa indeparteaze plasturii si sa anunte urgent medicul.
Riscurile efectuarii testului alergologic sanguin sunt minime, totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va evolua intr-o echimoza.

REZULTATE

Interpretarea rezultatelor testelor alergologice cutanate este urmatoarea:

  • Normal (negativ) : nici o portiune de piele unde a fost aplicata substanta alergena nu si-a modificat culoarea (inrosirea pielii);
  • Anormal (pozitiv) : inflamarea zonei unde a fost aplicata substanta alergenica si ridicarea acesteia cu cel putin 3 mm. Gradul de inflamare a pielii este direct proportional cu gradul de alergie al persoanei testate.

Rezultatul testelor de sange sunt disponibile intr-un interval de maxim 7 zile. Acestea pot fi:

  • Normal (negativ) : valorile imunoglobulinelor E (IgE) sunt asemanatoare unei persoane care nu se confrunta cu nici un fel de alergii;
  • Anormal (pozitiv) : valorile de imunoglobuline E (IgE) specifice unei anumite substante alergenice sunt de patru ori mai mari decat cele normale;

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testele alergologice pot fi influentate de:

  • efectuarea exercitiilor fizice care cauzeaza transpiratie abundenta;
  • udarea unuia dintre plasturii atasati la nivelul pielii;
  • administrarea unor medicamente precum antihistamine sau antidepresive triciclice.

ALTE INFORMATII

Testele alergologice nu sunt necesare daca apar alergii minore care sunt usor de controlat prin tratament medicamentos sau prin schimbarea stilului de viata. De asemenea, este important de stiut ca testele cutanate sunt mai ieftine si mai exacte in identificarea alergenului decat testele de sange.

Comentarii

Buna ziua , as dori sa stiu si eu mai exact cu cate zile inaintea testului trebuie sa nu mai iau nici un medicament. Va multumesc.

Teste de alergologie pentru copil in varsta de 4 ani diacnosticat cu astm bronsic. Va rog sa-mi comunicati clinici medicale sau centre unde pot efectua aceste analize. Mentionez faptul ca nu eu sunt persoana in cauza. M-a rugat cineva din jud. Teleorman. Daca puteti sa-mi comunicati pret, tip de analize, interpretari ale analizei.

Multumesc si La Multi Ani!