Termen cautat

Testele alergologice cutanate


DESCRIERE TEST

Testele alergologice cutanate reprezinta teste care au ca obiectiv agentilor care determina reactii de hipersensibilitate la unii indivizi. Testele alergologice pot fi cutanata de de sange si se realizeaza cu scopul depistarii substantei sau alergenului incriminat in declansarea unei reactii alergice. Testele cutanate sunt mai rapide, mai exacte si mai ieftine decat testele de sange.

O cantitate infima din agentul alergen incriminat se aplica la nivelul pielii sau subcutanat pentru urmarirea dezvoltarii unei reactii alergice. Sunt disponibile trei tipuri de teste alergologice cutanate:

 • Prick testul sau testul prin intepare

Testul prin intepare este cunoscut si sub denumirea de Prick test, realizandu-se prin aplicarea unui potential alergen pe suprafata pielii si aplicarea unor intepaturi ce permit solutiei cu potential alergic la agentul aplicat. In cazul in care se suprafata pielii apare o zona de congestie sau de tumefactie denumita induratie, rezulta ca persoana testata este alergica la respectivul alergen. Un astfel de raspuns denota o reactie pozitiva.

 • Testul intradermic

Testul intradermic se realizeaza prin injectarea pe cale intradermica a unei cantitati mici de solutie de alergen. Testul se poate realiza in conditiile in care substanta cu potential alergenic nu induce o reactie de tip alergic la Testul prin intepare, insa este mai frecvent pozitiv la persoanele non - alergice indicand rezultate fals pozitiv.

 • Testul Patch

Testul Patch implica aplicarea pe piele a unei solutii cu potential alergenic prin intermediul unui plasture administrat timp de 24 - 72 de ore. Testul se utilizeaza cu scopul depistarii alergiilor cutanate denumite si dermatite de contact.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testele alergologice cutanate se efectueaza pentru depistarea substantelor cu potential alergenic ce pot cauza declansarea unei reactii alergice.

Testele cutanate

Testul prin intepare sau Prick testul se poate realiza si in urmatoarele circumstante:

 • Identificarea alergenilor inhalatori sau aerieni precum semintele, praful, tutunul, penele si parul de animale.
 • Identificarea alergenilor de natura alimentara precum ouale, alunele, laptele, pestele, nucile, graul, soia sau stridiile.
 • Determinarea existentei unei alergii la unele medicamente sau la veninul de insecte.

PREGATIRE PACIENT

Administrarea unor medicamente poate sa influenteze rezultatul testului. Este recomandata informarea medicului specialist cu referire la administrarea medicamentelor precum antidepresivele triciclice, antihistaminicele precum Cetirizina sau Zyrtec, Fexofenadina sau Allegra si Loratadina sau Claritin inaintea realizarii testelor alergologice cutanate.

Antidepresivele triciclice si medicatia antihistaminica nu influenteaza rezultatele testului de radioimunoabsorbtie, insa este recomandata evitarea realizarii scintigrafiilor osoase sau tiroidiene cu cel putin o saptamana inaintea programarii unui test RIA. Consumul de alimente si lichide trebuie sa fie restrictionat inainte de efectuarea unui test alergologic cutanat sau de radioimunoabsorbtie.

CUM SE FACE TESTUL?

Medicul specialist care realizeaza Testul prin intepatura sau Testul intradermic va respecta urmatoarele etape:

 • Dezinfectarea locului de testat cu o solutie alcoolica, zona de electie fiind de obicei la nivelul spatelui sau al antebratului;
 • Aplicarea catorva picaturi din solutia cu potential alergenic testat pe suprafata pielii la o distanta de 2,5 - 5 centimetri intre ele. Este permisa in acest mod testarea a multiple substante simultan;
 • Inteparea pielii sub nivelul fiecarei picaturi cu ajutorul unui ac. Acul trece prin picaturi si permit alegenilor sa penetreze invelisul cutanat. Pentru realizarea testelor intradermice este folosit un ac pentru injectarea solutiilor de alergeni in profunzimea stratului cutanat;
 • Verificarea pielii supa un interval de timp de 12 pana la 15 minute pentru observarea congestionarii pielii sau aparitia unei induratii la acest nivel. In cazul in care se formeaza o zona indurata, persoana testata manifesta o sensibilitate la acest alergen, reactie considerata a fi pozitiva.

Testul cutanat realizat cu ajutorul plasturilor foloseste doze mici de alergen suspectat. Pentru realizarea unui astfel de test se vor respecta urmatoarele etape:

 • Dozele de alergeni administrate se plaseaza la nivelul plasturilor.
 • Plasturii se aplica la nivelul pielii, in general la nivelul spatelui. Testul dureaza in conditii normale aproximativ patruzeci de minute, in functie de numarul plasturilor folositi.
 • Plasturii se mentin pe suprafata pielii timp de 24 pana la 72 de ore, pacientii fiind nevoiti sa faca dus sau baie si sa nu desfasoare activitati ce cauzeaza transpiratii excesive. In aceste conditii, plasturii pot sa se desprinda si sa cada de pe suprafata pielii.
 • Plasturii se indeparteaza de catre medicul specialist, iar pielea se verifica pentru observarea eventualelor semne de reactie alergica.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Atat in cazul Testului prin intepare, cat si in cazul Testului intradermic se pot declansa senzatii usoare de intepatura atunci cand se preleveaza fiecare proba. In cazul in care se manifesta, reactia alergica poate sa se manifeste prin senzatie de prurit, sensibilitate crescuta si tumefierea zonei cutanate la nivelul careia au fost aplicate solutiile cu potential alergenic. Dupa realizarea testarii, se aplica pe suprafata pieli un material racoros sau o crema ce contine corticosteroizi cu scopul diminuarii pruritului sau a tumefierii. In cazul in care se realizeaza un test cutanat utilizand plasturi si manifesta prurit intens si senzatie dureroasa sub oricare dintre plasturii cutanati, pacientul fiind nevoir sa indeparteaze plasturii cutanati si sa anunte de urgenta medicul specialist.

In cursul prelevarii probei de sange, pacientul supus examenului va resimti doar o senzatie usoara de intepatura si o senzatie usoara de disconfort. Cu toate acestea exista persoane care pot sa simta o durere acuta si prelungita si pot sa manifeste chiar stari de amenteala sau de lesin.

RISCURI

Unul dintre riscurile cele mai severe la care sunt expusi pacienti atat in cazul efectuarii Testului prick, cat si in cazul efectuarii Testului intradermic este reprezentat de instalarea socului anafilactic. Socul anafilactic reprezinta o reactie alergica severa manifestata prin senzatie de prurit, wheezing sau respiratie suieratoare, tumefierea regiunii fetei si a altor zone corporale si hipotermie sau scaderea temperaturii corpului sub media stabilita ca fiind normala. Medicii specialisti sustin totusi ca incidenta acestui tip de manifestare este destul de scazuta. In cazul in care se realizeaza un test cutanat utilizand plasturi cutanati si se manifesta o senzatie de mancarime intensa si de durere sub oricare dintre plasturii aplicati, pacientul trebuie sa isi indeparteaze plasturii si sa anunte de urgenta medicul specialist.

Riscurile la care sunt expusi pacientii supusi examinarii prin test alergologic sanguin sunt minime, insa pacientii pot sa lesine sau sa resimta senzatii de ameteala in momentul introducerii acului intravenos. De asemenea, zona de electie in care se introduce acul poate sa sangereze abundent, iar ulterior se poate forma o acumulare de sange sau un hematom, care evolueaza ulterior intr-o echimoza.

REZULTATE

Testele alergologice cutanate sunt efectuate prin expunerea persoanei testate la alergenii suspectati si urmarirea aparitiei unei reactii de raspuns. Rezultatele obtinute in urma efectuarii testelor cutanate sunt disponibile imediat ce testarea se realizeaza.
Interpretarea rezultatelor obtinute la testele alergologice cutanate:

 • Un rezultat normal sau negativ se manifesta prin absenta unei zone elevate sau indurate de culoare rosiatica in urma aplicarii alergenului.
 • Un rezultat anormal sau pozitiv se manifesta prin aparitia unei zone elevate determinate de potentialul alergen cu cel putin trei milimetri mai mare decat reactia negativa. Cu cat diametrul zonei elevate este mai mare, cu atat este mai sigur ca pacientul testat sa fie alergic la contactul cu respectivul alergen.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Conditiile pentru care nu este recomandata efectuarea testelor alergologice cutanate sau situatiile in care rezultatele obtinute sunt neconcludente cuprind urmatoarele:

 • Administrarea medicamentelor precum antihistaminicele sau antidepresivele triciclice;
 • Prezenta infectiilor parazitare;
 • Consumul de bauturi alcoolice sau de bauturi care au in componenta lor cofeina;
 • Desfasurarea de exercitii ce cauzeaza transpiratii excesive;
 • Aplicarea de plasturi cutanati umezi.

ALTE INFORMATII

Testele alergologice cutanate nu sunt necesare in conditiile in care sunt manifestate alergii minore care sunt usor de controlat prin administrarea tratamentelor medicamentoase sau prin schimbarea stilului de viata al pacientilor.

Comentarii

sunt din CLUJ,fiului meu in varsta de 4 ani ii apar unele bube rosii pronuntate  si iesite in relief iar dupa o zi ramane o besicuta mica cu lichid. Va rog sa-mi spuneti daca poate fi o alergie sau o reactie a unei muscaturi de insecta.de mentionat ca nu apar mai multe de5 muscaturi .

Buna la toti,

Fiul meu in varsta de 12 ani este alergic la polen graminee ( +++ ). Asta am aflat acum cativa ani buni facandu-i testele alergologice. Nu am urmat un tratament sofisticat pentru ca alergia nu este severa, apare doar primavara si singului medicament luat a fost Claritine. ( stranut, nas infundat si roseata ochilor datorata frecatului la ochi ).

Acum ne-am hotarat sa-i facem din nou testele pentru ca au trecut 10 ani si ne-am tot informat iar daca nu tratezi alergia poti da in astm.

Este indicat testul prick ? Cineva zicea ca analizele de sange sunt cele mai precise si sigure.

Exista, doamne fereste si posibilitatea socului anafilactic in cazul testului prick ?

Multumesc si sanatate la toata lumea

M.

Cel mai mare risc pe care il prezinta atat testul prick cat si testul intradermal este reprezentat de anafilaxie. Totusi, reactiile alergice grave sunt rare, mai ales in cazul testului prick si aceste teste sunt efectuate de catre un medic alergolog care cu siguranta are la indemana ceea ce are nevoie pentru tratamentul socului anafilactic ( epinefrina) . Determinarea IgE specifice ( sanguine) prin metoda Rast (Radio Allergo Sorbent Test) este mai sigura, insa destul de scumpa. Multa sanatate!