Testul coproparazitologic se efectueaza in vederea identificarii in materiile fecale de paraziti sau oua care sunt asociati cu infectii intestinale.
Medicul specialist poate recomanda unui pacient sa efectueze acest test in cazul in care observa semne ale unei infestari parazitologice, diaree provocata de cauze necunoscute sau simptome intestinale.
Nu este necesara nicio pregatire speciala pentru efectuarea acestui test.
Exista mai multe modalitati de colectare a unei probe de materii fecale. Una dintre acestea implica prinderea materiilor fecale intr-o folie de plastic in momentul evacuarii scaunului. Proba trebuie apoi introdusa intr-un recipient de unica folosinta avand grija ca aceasta sa nu fie contaminata.
La sugari, o folie de plastic se aseaza pe scutec. Daca aceasta folie de plastic este asezata corect, proba de materii fecale nu va fi contaminata de urina.
Testul efectuat in laborator nu il implica pe pacient, deci nu exista nici un disconfort pentru acesta.
Nu exista nici un risc in colectarea de materii fecale.
Un rezultat normal inseamna ca in materiile fecale nu au fost gasiti paraziti sau oua ale acestora.
Un rezultat anormal indica prezenta unei ifestatii cu paraziti. Acestea includ: giardioza, teniaza, strongliodioza, amebiaza.
Valorile de referinta ale testului pot varia in functie de laborator, de aceea, este recomandata consultarea medicului pentru interpretarea corecta a rezultatelor.
In majoritatea cazurilor de parazitism intestinal, nu se pot pune in evidenta parazitii adulti. De aceea, se cauta in materiile fecale ouale acestora. Aceste oua sunt foarte mici si nu se vad cu ochiul liber.